Barnförsäkring ger bra skydd – men välj rätt

Även om dina barn är försäkrade via skolan bör du ha en separat barnförsäkring. Det utökade skyddet är prisvärt men det gäller att välja rätt försäkring och ha stenkoll på villkoren. I den här guiden hjälper vi dig att välj rätt skydd för dina barn.

Av Nya Försäkringar•   • 7 minuterblogpost picture
  • ✔ Prisvärt och tryggt – vi rekommenderar alla föräldrar att teckna en barnförsäkring.
  • ✔ Rätt val – det kan vara svårt att ändra försäkringsbolag, därför måste du välja rätt från början.
  • ✔ Viktiga undantag – barnförsäkring täcker mycket, men inte allt. Detta måste du ha koll på.
  • ✔ Vi guidar dig – ta hjälp av Nya Försäkringar så letar vi upp bästa försäkringen till lägsta pris.

Behövs verkligen en separat barnförsäkring – det har väl skolan? Svaret är ja, på båda frågorna. Skola och barnomsorg har försäkringar via kommunen men de är långtifrån heltäckande och gäller exempelvis inte vid sjukdom.

Barnförsäkringar är relativt prisvärda, sett till sitt innehåll, och något vi rekommenderar alla föräldrar. Skaffa gärna barnförsäkringen direkt, även om en gravidförsäkring gäller i sex månader efter födseln.

Både pris och villkor skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen. Flera bolag har dessutom mer än ett erbjudande med olika prisnivå, ungefär som hel- och halvförsäkring för bilar.

I den här guiden ska vi hjälpa dig att välja rätt men känner du dig osäker – och det finns verkligen mycket att tänka på – är du välkommen att kontakta oss på länken nedan. Nya Försäkringar

Teckna försäkring direkt

Olyckor och sjukdom är inget vi vill grubbla över, framför allt inte när det gäller våra barn. De flesta föräldrar har nog svårt för att ens tänka tanken att något hemskt skulle drabba barnen.

Men även om tanken känns svår så gäller det att stålsätta sig och se över barnens försäkringsskydd. Om sjukdom eller olycka skulle drabba familjen kan levnadsvillkoren förändras dramatiskt. Då kan livet bli väsentligt lättare med rätt barnförsäkring.

De flesta bestående skador som drabbar barn kommer från sjukdom, snarare än från olyckor. Sjukdom kan uppstå tidigt och upptäcks som regel rutinmässigt, till exempel vid besök hos barnavårdscentralen. Därför gäller det att teckna barnförsäkringen så snabbt som möjligt – gärna direkt vid hemkomsten från förlossningen.

Om det i efterhand skulle framkomma uppgifter i journalerna som visar att föräldrarna inte varit sanningsenliga i hälsoprövningen så kan försäkringen bli ogiltig. Därför gäller det att vara noggrann och ange alla detaljer korrekt.

Försäkringsbolag kan – om de till exempel ser förhöjda risker till sjukdom – avslå föräldrars önskan om en barnförsäkring. Men det innebär inte att alla bolag resonerar på samma sätt, varje gång görs en individuell bedömning.

Stor hjälp vid sjukdom

Barnförsäkringar ger ersättning vid en mängd olika tillfällen, men man ska vara medveten om att det finns skillnader mellan bolagen.

De två viktigaste områdena där ersättning utgår är medicinsk invaliditet (fysisk eller psykisk funktionsnedsättning) samt ekonomisk invaliditet (bestående arbetsoförmåga).

De här två stöden kan hjälpa barnet under många år. Flertalet barnförsäkringar gäller inte enbart barn utan kan gälla upp till 25 års ålder. En bra barnförsäkring kan därför vara mycket betydelsefull hjälp för en ung vuxen, som har svårigheter att komma in i arbetslivet.

En barnförsäkring kan även hjälpa dig som förälder att kunna vara hemma mer från jobbet och stödja ditt barn vid sjukhusvistelse. Ersättning kan även utgå för vårdkostnader.

Vill du veta mer om villkoren i barnförsäkringar är du välkommen att diskutera med oss på Nya Försäkringar, vi ger alltid neutrala råd och letar upp bästa lösningen för dig och familjen. Nya Försäkringar

Undantagen är många

Barnförsäkring är alltså något som vi rekommenderar alla familjer. De ger ett gott skydd och bra ersättning, till ett förhållandevis bra pris.

Men som vanligt bor djävulen i detaljerna och det finns gott om undantag där försäkringsbolagen friskrivit sig från konsumentens behov av ersättning. Villkoren skiljer sig mellan bolagen, och det gör det mer än vanligt viktigt att välja rätt från början – något som vi på Nya Försäkringar gärna hjälper till med.

Ett stort område för undantag är psykiska sjukdomar och vissa diagnoser som ADHD samt barn med autismspektrum. Epilepsi ingår som regel inte i skyddet, inte heller ätstörningar – trots att konsekvenserna kan vara mycket allvarliga.

Astma och allergi är andra områden som gör att försäkringsbolagen skiljer sig åt, beroende på hur besvären ser ut. Det kan även dröja flera år, ibland upp till 18 års ålder, innan ersättning betalas ut.

Eftersom barnförsäkringar kan gälla upp till 25 år så undantas även idrottsskador som uppstår på professionell nivå. Men är ditt barn inte ”anställd” så kan skador vid träning eller tävling leda till ersättning via försäkringen.

Var försiktig

Som vi nämnt förut i de här guiderna tjänar man sällan något på att vara ”trogen” sitt försäkringsbolag. De som byter försäkringsbolag kan ofta förbättra både villkoren och få ett lägre pris.

Men detta gäller inte på samma sätt för barnförsäkringar. Att byta försäkringsbolag kan vara krångligt och ogynnsamt för föräldrarna. Huvudregeln är att aldrig avsluta en barnförsäkring innan man fått klartecken för en ny försäkring hos ett annat bolag.

Det här gör det ännu mera viktigt att välja rätt barnförsäkring från början. Kontakta oss på Nya Försäkringar så ger vi personlig och neutral rådgivning som hjälper dig att välja rätt, till bästa pris. Nya Försäkringar

Allvarlig diagnos

Barnförsäkringar ger främst ersättning vid sjukdom och olyckor. Men det kan även finnas möjlighet till engångsbelopp vid allvarlig diagnos. Dit hör till exempel elakartad cancer.

Ersättning kan även utgå för äldre ”barn” (från 18 år och uppåt) vid sjukskrivning och arbetsoförmåga.

Eftersom flertalet barnförsäkringar gäller långt efter personen blivit myndig brukar det även påverka premien, som kan öka med stigande ålder.

Vi guidar dig rätt

Allt sammantaget är barnförsäkringar bra, ger ett gott skydd och ger föräldrarna en ökad trygghet. Priserna varierar förstås, men även för under en hundring i månaden så kan du som förälder sova bättre med vetskapen att det finns ett ekonomiskt skyddsnät.

Men det gäller som sagt att välja rätt barnförsäkring från början, och teckna den tidigt – direkt vid hemkomst från BB. Att vänta barn innebär att man har många tankar i huvudet, men var förberedd och diskutera gärna med oss på Nya Försäkringar. Vi hjälper dig att fatta ett bra beslut för din familj.

Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.