Bedrägerierna ökar lavinartat – så skyddar du dig

Antalet bedrägerier har ökat under flera år. Tiotusentals svenskar drabbas och polisen hinner inte utreda. Men det finns flera åtgärder som ökar din trygghet – här är guiden med tips som du inte får missa!

Av Nya Försäkringar•   • 7 minuterblogpost picture
  • ✔ Stoppa ID-kapning – med några enkla steg ökar du tryggheten.
  • ✔ Var skeptisk – lämna aldrig ut uppgifter till någon som kontaktar dig.
  • ✔ Anmäl alla brott – blir du utsatt för bedrägeriförsök ska du alltid polisanmäla.
  • ✔ Vi guidar dig – rådgör med oss på Nya Försäkringar så stärker vi ditt skydd mot bedrägerier.

Bedrägerierna på nätet ökar, eftersom den typen av kriminalitet är i stort sett riskfri. Polisen har inte tillräckliga resurser att utreda, och lägger nästan alltid ner sina förundersökningar.

Men det finns flera viktiga steg som du själv kan ta för att öka din trygghet, både för dig och din familj. Läs vidare i den här guiden så ska vi ge dig värdefulla tips som kan undvika stora förluster!

Steg 1 är att göra något som i grunden är väldigt tråkigt: var misstänksam. Det finns tyvärr personer med elaka avsikter och de ”fiskar” online där de lägger ut stora nät för att hitta någon som går att lura.

Utgå alltid från att ingen från din bank, polisen, myndighet, sjukvården eller kommunen ringer dig i något ärende där man vill ha personliga uppgifter eller koder. Om du blir kontaktad, begär att få telefonnummer (kontrollera numret) och ring tillbaka.

Har du äldre släktingar är det mycket viktigt att du berättar för dom om bedrägeriförsöken som sker. Många bedragare riktar in sig mot personer över 70 år eller äldre och är helt samvetslösa, tyvärr.

Du bör därför säga till de äldre i din familj att inte diskutera med okända, lägga på luren och berätta vad som hänt för dig. Tillsammans kan ni kontrollera vad som behöver göras.

Vill du diskutera vilka försäkringar som behövs för att skydda dig mot bedrägerier är du alltid välkommen att kontakta oss på Nya Försäkringar. Vi ger personlig och neutral rådgivning. Använd länken nedan. Nya Försäkringar

Stulen identitet

Varje år genomförs mer än 200.000 ID-kapningar i Sverige. Det innebär att kriminella ändrar folkbokföringsadressen och sedan beställer varor eller försöker ta lån i en annan persons namn.

Ett varningstecken vid ID-kapning är att du får meddelande om att en kreditgivare begärt kreditupplysning om dig. Men eftersom bedragaren ändrat din adress så är risken stor att du aldrig får ett fysiskt brev om detta. Se därför till att UC-kontroll (Upplysningscentralen) skickas till din mobil eller via e-post.

Ett annat varningstecken är att främmande personer lägger post i din brevlåda. Det görs för att du inte ska förstå att din folkbokföringsadress ändrats.

Med en stulen identitet kan bedragare visa ett falskt ID-kort för att hämta ut beställda varor. ID-kapning kan också användas för att få ut nya bank- eller kreditkort, som ger ännu större möjligheter till bedrägerier. Har du en fristående brevlåda, som de flesta villaägare, ska denna vara låsbar så att ingen kan stjäla din post.

Om du blir utsatt för ID-stöld täcker hemförsäkringen det – ibland! Försäkringsbolaget kan till exempel hjälpa till att få inkassoärenden strukna. Kontakta oss på Nya Försäkringar så reder vi ut vilka villkor och vilken försäkring som är bäst för dig.

Att ändra folkbokföringsadress för någon annan är tyvärr ganska lätt. Men det är faktiskt ännu lättare att skydda sig. Gå in på Skatteverkets sajt och spärra obehörig adressändring, det behövs bara några få klick och Bank-ID. Använd länken nedan. Skatteverket: Spärra adressändring

Betala aldrig förskott

De flesta av oss har någon gång köpt eller sålt begagnade prylar. Marknaden domineras av annonssajten Blocket.se, men en hel del säljs även via olika sidor på Facebook.

Blocket har ett aktivt säkerhetsarbete för att användarna inte ska drabbas av bedragare. Man övervakar till exempel meddelande mellan köpare och säljare för att upptäcka speciella “varningsord” och fraser som kan vara tecken på bedrägeriförsök.

Av den anledningen vill bedragare flytta över kommunikationen till sms eller telefonsamtal – utanför Blockets kontroll. Hur bedrägeriförsöken går till är ett ämne som mer än väl räcker för en separat försäkringsguide.

Men i korthet gäller det att som vanligt vara vaksam, och tyvärr misstänksam. En klassisk metod vid bedrägerier på Blocket är att en vara eller bostad läggs ut till ett mycket lågt pris. De köpare som snabbt upptäcker den förmånliga annonsen erbjuds möjligheten att “låsa affären” genom att betala ett förskott till säljaren, som ofta försöker stressa köparen.

Huvudregeln är enkel: betala ALDRIG förskott eller handpenning på Blocket-annonser! Risken är mycket stor att du blir lurad på förskottet och aldrig ser vare sig pengarna eller varan (som oftast heller inte finns, i verkligheten).

Köp inte stöldgods

Störst risk för bedrägeri vid Blocket-annonser finns vid fordonsförsäljning, eftersom det som regel handlar om relativt stora belopp.

En säljare av en personbil eller husbil kan exempelvis bli uppringd av en “mäklare” som erbjuder sig att ta hand om försäljningen och lovar ett högt pris. Dessa erbjudande är till 99 procent bedrägeriförsök. Sälj heller inte till utländska köpare, framför allt inte de som vill betala via PayPal eller vill att du ska förskottsbetala för transporten.

Lämna aldrig ifrån dig nycklarna till ett fordon utan att ha alla pengar på ditt bankkonto. Köp aldrig ett fordon utan att först kontrollera vem som äger det – och att det är just den personen du har framför dig.

Hittar du en lågt prissatt vara på en salusida hos Facebook ska du vara skeptisk. Det kan vara kriminella som försöker sälja stöldgods. Facebook har tyvärr liten kontroll på vad som säljs.

Köper du stöldgods via Facebook – eller annan sajt – så hjälper du de kriminella att fortsätta sin verksamhet. Nästa gång är det kanske du själv som drabbas av stöld! Kontakta Nya Försäkringar på länken nedan för att få veta vilka försäkringar som skyddar dig. Nya Försäkringar

Klicka inte – släng

För att sköta vår kommunikation har i stort sett alla en e-postadress. Det kan vara en tjänst man betalar för via sitt bredband, eller en gratistjänst som exempelvis Google.

I nästan alla fall filtreras e-post. Så kallad skräppost sorteras bort, innan den hamnar i din inkorg. Men mycket slinker förbi och de flesta användare upplever att de ofta får e-post som är misstänksamt bedräglig eller helt uppenbart bedrägeriförsök.

Släng skumma mail utan att öppna eller klicka på några länkar. Men markera även dessa mail som “skräp” i det program som du använder för din e-post. Då hjälper programmet dig att sortera bort dessa i framtiden.

“Nätfiske” är en metod som bedragare använder där de sprider ut miljontals mail. Mottagaren uppmanas att klicka vidare på en länk och hamnar då på en sajt som kan se väldigt trovärdig och äkta ut.

Regel nummer 1 är att alltid ifrågasätta orsaken till att du ska klicka på en länk. Det kan verka frestande att testa, men gör inte det. Risken är att du utsätts för ett bedrägeriförsök.

Anmäl alltid brott

Polisen hinner inte utreda, skrev vi inledningsvis. Därför kommer många bedragare undan.

Men en mer rättvis beskrivning är att polisen verkligen vill hitta och lagföra kriminella bedragare som är aktiva på nätet. Däremot lägger man inte tid på förundersökningar som inte har förutsättningar att leda till åtal.

För att polisen ska kunna lägga sitt pussel och hitta vilka som ligger bakom bedrägeriförsöken är det väldigt viktigt att du alltid anmäler brott, eller försök till bedrägeri. Om 10 olika personer namnger samma person för att ha försökt lurat köpare till förskottsbetalning på en Blocket-annons är det startskottet till en utredning som sannolikt leder till både domstol och fängelse.

Genom att polisanmäla bidrar du till att minska antalet bedrägeriförsök.

Vill du veta vilka försäkringar som kan skydda dig mot skadorna efter ett bedrägeri så är du välkommen att kontakta oss på Nya Försäkringar. Klicka på länken nedan. Nya Försäkringar

Vakta ditt kort noga

Bedrägerier med kontokort är tyvärr också vanliga. Det klassiska exemplet är att du lämnar ifrån dig kontokortet på en restaurang, någon fotograferar i smyg både fram- och baksida för att få kortnummer och cvv-kod. Därefter kan bedragaren beställa varor, resor, hotell, med mera.

Huvudregeln är att det är leverantören av kontokortet som står för kostnaderna vid ett bedrägeri. De kräver dock att du inte varit oaktsam eller lämnat kortet obevakat. Begreppet ”oaktsam” kan omfatta mycket men ”obevakat” innebär att du i princip alltid måste bära kontokortet på dig.

Det är alltid viktigt att omedelbart spärra ett förlorat kontokort eller om du upptäcker uttag som du inte själv gjort. Om du inte snabbt spärrar kortet kan självrisken öka eller så får du ingen ersättning alls.

Vi guidar dig rätt

Nätbedrägerier har vuxit till ett stort samhällsproblem och ID-kapningar är idag mer vanliga än cykelstölder. Risken att bli utsatt för bedrägeriförsök är alltså mycket stor.

Vi på Nya Försäkringar är inga brottsutredare men vi vet vilket försäkringsskydd du bör ha och vilka villkor som gäller om du skulle bli utsatt för ett bedrägeri.

Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.