Finansiera din bil rätt – spara stora pengar

Bilar kostar pengar och givetvis vill du komma undan så billigt som möjligt. Men vad blir bäst – spara eller låna? Äga eller privatleasing? Ta fram miniräknaren och läs vidare – det finns stora pengar att spara genom att välja rätt bilfinansiering.

Av Pär Brandt•   • 9 minuterblogpost picture
 • ✔ Räkna noga – många aktörer vill tjäna pengar på ditt billån. Ta inte första bästa erbjudande.
 • ✔ Privatleasing – du måste inte äga din bil, du kan ”hyra” den i stället.
 • ✔ Spara först – dina föräldrar hade rätt, det är bättre att spara än att låna.
 • ✔ Snål försäkring – våra erfarna experter på Nya Försäkringar hjälper dig att hitta rätt försäkring till bästa pris.

För en del är bilar roliga, andra behöver bara lösa sitt transportbehov. Oavsett vilket kostar bilar pengar och det gäller att agera smart för att finansiera sitt bilinnehav. I den här guiden ska vi ge värdefulla tips som kan bespara dig många tusenlappar varje år!

Med risk för att låta präktig så hade dina föräldrar rätt hela tiden – det är bättre att spara än att låna. Oavsett hur du lånar pengar sker det alltid mot en utlåningsränta, du betalar helt enkelt en avgift för att få tillgång till pengarna.

Kan du spara först (och därmed undvika ränta) minskar kostnaden för ditt bilinnehav. Att spara pengar innebär också en möjlighet att tjäna extra slantar genom att placera dessa i exempelvis fonder eller aktier. Väljer du att spara i ett investeringssparkonto är beskattningen väldigt gynnsam.

Den största kostnaden i ett bilinnehav är värdeminskningen. En lurig utgift då den inte syns förrän den dagen då bilen ska bytas ut. Lite förenklat kan man säga att de flesta bilmodeller halverar sitt värde vart 3:e till 4:e år. Om du köper en ny bil för 200.000 kronor är den bara värd 100.000 efter fyra år.

För att kompensera för värdeminskningen i exemplet ovan bör du alltså spara ihop 100.000 kronor under fyra år. 25.000 kronor per år, eller i runda slängar 2.000 kronor per månad. Det kanske låter som väldigt mycket pengar, men så ser den grymma verkligheten ut för bilars värdeminskning.

Välj rätt försäkring

När du ska förbättra din bilekonomi gäller det att hålla flera bollar i luften samtidigt. Här är de fyra största utgiftsposterna:

 • • Värdeminskning.
 • • Driftkostnader.
 • • Försäkring.
 • • Fordonsskatt.

Värdeminskningen skiljer sig åt mellan bilmodeller, men det är alltid viktigt att sköta om sin bil och vårda den väl. En sliten, smutsig och bucklig bil tappar mycket i värde och värderas lågt vid inbyte.

Driftkostnaderna går att hålla nere genom att välja en bränslesnål modell. Servicekostnaderna kan sänkas rejält genom att inte välja en märkesverkstad.

Fordonsskatten har höjts rejält de senaste åren, i flera omgångar. Idag är det inte ovanligt att nya bilar kostar över 10.000 kronor/år i skatt. Att köpa en begagnad bil kan därför vara mycket förmånligt, skattemässigt, jämfört med en ny bil. Ibland är det stora skillnader mellan två årsmodeller, kontrollera detta innan köp.

Försäkringen är det område där du själv kan påverka mest. Det kan vara dramatiska skillnader mellan försäkringsbolagen. Dyraste försäkringen kan vara dubbelt så dyr som den billigaste – trots likartade villkor!

Bästa och billigaste försäkringen hittar du genom att lyssna till de personliga och neutrala råd som våra experter på Nya Försäkringar ger. Kontakta oss på länken nedan så hjälper vi dig. Nya Försäkringar

Förmånligt billån

När du är på väg att köpa en ny eller begagnad bil frågar alltid bilhandlaren hur du vill finansiera ditt bilköp. Anledningen till detta intresse är att bilhandeln tjänar stora pengar på bilfinansiering, ofta mer än den vinst som själva bilen ger.

Ett billån hos en bilhandlare är ett så kallat saklån, där bilen står som säkerhet för lånet. Du betalar minst 20 procent av bilens pris i kontantinsats, vilket kan ske med sparade pengar eller genom din inbytesbil.

Håll dock noga koll på värdet på din inbytesbil, så att du inte får ett skambud av bilhandlaren. Då kan det vara mer lönsamt att i stället sälja din inbytesbil privat. Det finns flera bilvärderingssajter på nätet som kan ge ett ungefärligt värde, eller så tittar du på Blocket till vilket pris liknande bilar säljs.

Om du accepterar bilhandlarens finansiering skriver ni kontrakt över en viss tid med ett beräknat restvärde vid kontraktets slut. Restvärde är det värde som bilen har när kontraktet löpt ut. Ibland är restvärdet fast, ibland rörligt. Fast restvärde är oftast bäst för dig. När kontraktet avslutats kan du förlänga det, eller lösa ut lånet (betala restvärdet) och behålla bilen. Ett annat alternativ är att köpa en ny bil med ett nytt lånekontrakt.

Eftersom bilen står som säkerhet för lånet kan räntan hållas på en ganska låg nivå – oftast betydligt lägre än om du tar ett banklån. Därför kan det vara förmånligt och attraktivt för många att välja ett lån hos bilhandlaren.

Privatleasing

Det finns ett alternativ till att äga sin bil och det är privatleasing. I stället för att äga en ny bil skriver du ett leasingkontrakt, en typ av hyresavtal, oftast på tre år.

De främsta fördelarna med privatleasing är:

 • • Du kör en modern, krocksäker bil som uppfyller dagens miljökrav och har en trygg nybilsgaranti.
 • • Du slipper binda pengar (kapital) i en bil och behöver inte tänka på värdeminskningen.
 • • Du har en fast månadskostnad.
 • • Privatleasing kan vara bra om du redan har stora lån, som till exempel ett bostadslån, och har svårt att låna mer pengar.

Men det finns även nackdelar med privatleasing:

 • • Du ”sitter fast” i ett avtal som är svårt och dyrt att bryta i förtid.
 • • Privatleasing är oftast dyrare än att själv äga en ny bil, även om det finns undantag.
 • • Om din leasingbil har ”onormalt slitage” (skadade fälgar, parkeringsskador, med mera) vid återlämningen kan du tvingas betala många tusenlappar i reparation.
 • • Fordonsskatten är hög för nya bilar – och den betalar du.

När privatleasing blommade upp för ett tiotal år sedan bakade man in alla kostnader i en fast månadsavgift. Men den tuffa konkurrensen har gjort att en del företag skapat ett ”lockpris” där villkoren är rätt dåliga. Till exempel ingår kanske inte vinterhjul/förvaring, service, skatt och försäkring. Räknar man in dessa i kalkylen blir månadsavgiften väsentligt mycket högre.

Även om försäkring ingår i månadsavgiften kan det vara intressant för dig att lägga till en självriskeliminering, en separat försäkring. Självrisken kan nämligen vara rejält hög för leasingbilar, ifall olyckan skulle vara framme.

Funderar du på privatleasing är du välkommen att diskutera bästa försäkringsskydd med oss, klicka på länken nedan. Nya Försäkringar

Låna på bostaden

Går du till din bank och vill låna pengar till bil får du räkna med en relativt hög ränta. Banken ser ingen säkerhet och har förmodligen krav på både fast anställning och att du inte har några betalningsanmärkningar.

Saknar man fast anställning eller har betalningsanmärkningar finns ett flertal alternativ till banken, varav en del inte är så seriösa. De här låneinstituten vill generellt ha ännu högre ränta och är därför inget vi rekommenderar.

Lånar du pengar hos en bank upprättas en betalningsplan (amortering) för att så småningom få ner lånet till noll. Amorteringstiden bör inte vara för lång, låt den sträcka sig ungefär lika länge som den tid du tänkt dig att äga bilen.

Är du medlem i ett fackförbund finns ofta möjlighet till ett så kallat medlemslån, med lägre ränta än ett vanligt lån hos banken. Villkoren kan skilja sig åt mellan bankerna och därför kan det vara lönsamt att ”shoppa runt” och eventuellt byta bank.

Lägst ränta får du om du har möjlighet att utöka ditt bostadslån och därmed pressa ner räntan till ett minimum. Tänk dock på att banken kan kräva att du börjar amortera på hela bostadslånet (om du inte gjort detta tidigare). Att amortera sitt bostadslån är i grunden bra men ökar månadskostnaden rejält.

Vi guidar dig

Vid det här laget inser du nog att det är mycket att tänka på vid bilfinansiering – oavsett om du ska köpa ny eller begagnad bil.

Men som vi visat i den här guiden finns det goda möjligheter att spara pengar genom att göra kloka val. Det gäller både försäkring, finansiering och driftkostnader. Ha lite is i magen, låt miniräknaren visa vad som är bäst och följ våra råd. Allt sammantaget så kan din bil bli betydligt billigare – per månad – än du kanske först trodde.

Det finns stora pengar att spara på att välja rätt bilförsäkring och du är alltid välkommen att rådgöra med oss på Nya Försäkringar. Vi ger personliga, neutrala råd och hjälper dig att hitta de bästa försäkringarna. Både när det gäller din bil och andra områden. Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkringar, till bästa pris. Nya Försäkringar

Liknande artiklar

 • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
  Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
 • Tjänster

 • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.