Ansvaret för ditt husdjur ligger helt på dig. Men vad innebär det om ditt djur orsakar skador, med krav på skadestånd? Som vanligt gäller det att välja rätt försäkring och ha noga koll på villkoren. Väljer du smart finns det tusenlappar att spara.
Innehåll artikel
- ✔ Försäkra alltid – en bra djurförsäkring rekommenderas till alla djurägare.
- ✔ Strikt ansvar – det är skillnad på hur hundar och katter bedöms vid skada.
- ✔ Djur är en ”sak” – ett juridiskt faktum som är mycket viktigt vid skadeersättning.
Djävulen bor i detaljerna, brukar det heta. Då menar vi förstås inte ditt älskade husdjur, utan avtalsvillkoren i den försäkring som du skaffade samtidigt som den nya familjemedlemmen flyttade in.
Vi utgår nämligen från att ditt husdjur har en försäkring, det rekommenderar vi för alla djurägare. Skaffa en djurförsäkring direkt, för det är inte ovanligt att det behövs veterinärbesök redan under första levnadsåret.
Försäkringen är nästan alltid billigare att teckna för unga djur. Motsatsen gäller för äldre djur, flera bolag vägrar exempelvis att försäkra hundar som är mer än 7–8 år. Även katter blir svårare och dyrare att försäkra när de kommit en bit upp i ålder.
Vi människor har en i stora delar avgiftsfri hälso- och sjukvård. Därför tänker man kanske inte på hur dyr sjukvården egentligen är. Men som djurägare inser man snabbt att minsta lilla krämpa och veterinärbesök kan bli väldigt kostsamt!
En djurförsäkring innehåller alltid en viss självrisk, så helt kostnadsfri blir inte veterinärvården. Men försäkringen täcker en stor del. Som exempel kan ett benbrott hos en hund eller katt kosta upp mot 30.000 kronor med röntgen, operation samt efterföljande konvalescensperiod och återbesök. I värsta fall kan kostnaderna bli så höga – utan försäkring – att ägaren tvingas avliva sitt djur.
Glöm inte hemförsäkring
Ett område som många djurägare däremot inte har koll på är vad som händer om djuret orsakar en skada. Vi listar några vanliga exempel:
- 1) Din hund biter och skadar ett annat djur eller person.
- 2) Ditt husdjur skadar något i ert hushåll.
- 3) Ditt husdjur skadar något i ett annat hem.
I det första exemplet måste man som djurägare veta att man alltid har hela ansvaret för sitt djur. Det innebär inte att man saknar skydd i sina försäkringar, men det är ändå viktigt att komma ihåg. Låter du en hund springa fritt och djuret orsakar en skada är det du som djurägare som bär ansvaret, fullt ut.
Det gäller även om ditt djur blivit provocerat på något sätt. Om exempelvis ett litet barn petar din hund i ögat med en pinne, och hunden biter barnet, så är det ändå du som ägare som bär ansvaret.
Om ditt djur orsakar en skada kan du bli skadeståndsskyldig av den som lidit skada. Därför är det väldigt viktigt att alltid ha både en djurförsäkring och en hemförsäkring. Nästan alla hushåll har en hemförsäkring och i denna ingår som regel alltid ett ansvarsskydd – vilket är mycket värdefullt för dig som djurägare.
Skillnad på hund och katt
Skadestånd kan utkrävas om någon har orsakat en skada med uppsåt eller genom vårdslöshet. Men som hundägare har man alltid ett så kallat ”strikt skadeståndsansvar” och då behöver det inte finnas ett uppsåt eller handla om vårdslöshet.
Till skillnad mot hundar så gäller inte ”strikt ansvar” för katter, då gäller skadeståndslagen. Om kattägaren uppvisat vårdslöshet, inte utövat tillräcklig tillsyn eller uppsåtligen sett till att katten orsakat skador kan skadestånd utkrävas. Men här kan alltså bedömningarna skifta, beroende på omständigheterna. Samma sak gäller för hästar, de lyder inte heller under ”strikt ansvar”. Boskap, som kor och får, har egna regler.
I det sammanhanget är det värt att påpeka att ansvarsskyddet i hemförsäkringen inte gäller om du med flit orsakar skador. Inte heller eller om skadorna drabbar någon som ingår i samma hushåll som hemförsäkringen gäller för.
Som djurägare är det alltså extra viktigt att både ha djurförsäkring och hemförsäkring då de kompletterar varandra. Var också noga med att du har en egen hemförsäkring, om du till exempel är inneboende hos någon räknas du inte till det hushållet.
Ditt husdjur är en ”sak”
Vad händer då om ditt husdjur orsakar en skada i ditt hushåll? Katten hoppar upp och välter omkull en dyrbar glasskulptur? Hundvalpen tuggar sönder dina glasögon eller mobiltelefon?
Det tråkiga svaret är att skador i ditt eget hushåll, orsakade av dina husdjur, inte ersätts. Orsaken till detta är att det skulle vara en rätt dålig affär för försäkringsbolaget, då många skador sker i det egna hemmet. Skulle sådana skador täckas hade premiekostnaderna ökat rejält.
Om djuret däremot inte vistas i sitt eget hushåll blir förhållandet det omvända. Om en hund orsakar skador hos någon annan är djurägaren ”strikt ansvarig” och ska betala skadestånd, vilket in sin tur kommer från hemförsäkringens ansvarsskydd.
Som vi sagt förut gäller inte ”strikt ansvar” för katter. Om en lösspringande utekatt tar sig in i någons hem, till exempel via ett öppet fönster, behöver inte det betraktas som att djurägaren varit vårdslös eller brustit i sin tillsyn. Att låta sin katt vistas utomhus är ett normalt beteende för djuret och inte olagligt.
Vilka regler gäller om du blir attackerad av en lös hund och försvarar dig på ett sätt som gör att hunden blir skadad – eller till och med dör – är du skadeståndsansvarig då?
Att slå djur så att de blir skadade eller dör betraktas som åverkan eller skadegörelse. Detta eftersom djur är en ”sak” – vilket kan låta hemskt för en djurägare – men så är det i juridisk mening. Om en djurägare missköter sitt djur eller plågar det på annat sätt är det ett brott: djurplågeri.
Blir du attackerad av ett djur och försvarar dig så klassas det som nödvärn, vilket inte leder till straff eller skadestånd. Om du blir skadad av en hund kan du begära skadestånd, eftersom ägaren är ”strikt ansvarig”.
Vi hjälper dig att hitta rätt
Alla husdjur bör alltså ha en försäkring. Som vanligt skiljer sig villkoren åt mellan bolagen, både när det gäller pris men framför allt självriskens storlek. Därför gäller det att ha koll på detaljerna i avtalet.
Precis som med andra försäkringar sker det ständiga förändringar. Den försäkring som var bäst förra året är kanske inte bäst i år. Under 2020 etablerade sig till exempel den brittiska ”nykomligen” ManyPets i Sverige och de erbjuder försäkringar som utmanar etablerade aktörer i branschen.