Larm

Larm ökar din trygghet – men välj rätt!

Att ha ett larm kopplat till sin bostad kan ge flera viktiga fördelar. Men det är inte speciellt bra på att avskräcka inbrottstjuvar, visar statistiken. Däremot kan hemförsäkringen bli billigare och ibland slipper du självrisk. I den här guiden berättar vi vad du måste tänka på innan du väljer larm.

  • Var realistisk – härdade tjuvar skräms inte av larm.
  • Välj rätt larm – kostnad och funktioner kan variera stort mellan larmbolagen.
  • Smarta funktioner – moderna larm är avancerade system, ofta styrda av en app i din mobil.
  • Se över hemförsäkringen – vi hjälper dig att hitta det bästa och billigaste skyddet.

Att ha ett larm förhindrar inte alla inbrott, tyvärr. I bästa fall skräms tjuven bort när sirenen sätter igång och hinner inte stjäla något. Men många inbrott är över på några få minuter och då hinner varken väktare eller polis fram.

Trots denna dystra inledning så är ändå larm en bra idé för många, både i lägenheter och villor. Försäkringsbolagen brukar bjuda på en viss rabatt på hemförsäkringen om man har ett larm installerat i sitt hem, ibland även en lägre självrisk.

Moderna larm är avancerade produkter som inte sällan kan skydda mot även brand och vattenläckage – vilket försäkringsbolagen gillar. Och de här skyddsfunktionerna ökar tryggheten i ditt hem.

Smarta funktioner

Moderna larm ger också möjlighet till många smarta funktioner, som kameraövervakning, möjlighet att slå av/på larmet via mobilen och ett elektroniskt dörrlås utan nyckel.

Barnen behöver därmed inte hålla reda på sina nycklar och man kan på distans släppa in hantverkare eller en budfirma – för att därefter låsa och larma igen. Livet med larm blir lite lättare, helt enkelt.

Men visst kan larm också öka tryggheten, på flera sätt. Att komma hem till sin bostad med aktiverat larm innebär att man inte överraskas av en inbrottstjuv inomhus – en skräck för många.

I en villa går det att installera rörelsedetektorer på alla våningsplan och aktivera valda delar under natten, till exempel källare och bottenplan. Då kan familjen sova lugnt på ovanvåningen i trygg förvissning om att larmet sätter igång vid ett inbrottsförsök. Inga fler mardrömmar om att bli väckt på natten av en tjuv som står bredvid sängen!

Lär dig mer om larm

Vi brukar säga att försäkringsbranschen är en djungel där det är väldigt lätt att gå vilse. Men även larmbranschen är något av en djungel. Eftersom många försäkringsbolag har avtal med larmföretagen så vet vi på Nya Försäkringar en hel del – framför allt om de stora aktörerna. Men att ha koll på alla erbjudanden i larmbranschen är inte lätt.

Det finns en del sajter på nätet där man kan lära sig mer om bostadslarm, som exempelvis Konsumentguiden och Larmkollen. Även larm- och försäkringsföretagen informerar förstås om sina tjänster och produkter. Låt det ta lite tid att välja larm, det är trots allt en tjänst som du sannolikt kommer att ha kvar under rätt lång tid.

Äga eller hyra?

En viktig fråga att ta ställning till är om du ska hyra eller äga ett larm. Det finns för- och nackdelar med båda varianterna. Ett hyrt larm som är kopplat till en bemannad larmcentral ger en stor trygghet.

Men sett på några års sikt växer månadskostnaden för ett hyrt larm till en ganska stor, sammanlagd summa. Kanske är det mest ekonomiskt att äga larmet och köpa till en uppkoppling mot larmcentral?

Är man händig och har rätt verktyg går det att installera ett larm själv. Vissa av de enklare larmen är utformade för att kunna monteras av brukaren.

Men har man tummen mitt i näven är det bättre att anlita proffs för installationen, som dessutom är kraftigt rabatterad av larmbolagen i de flesta fall. Det bästa sättet att locka in nya kunder är att ha en låg startkostnad.

Dramatisk nedgång av inbrott

Vi har vant oss vid att inbrotten ständigt ökar, men det finns stora lokala skillnader. I Stockholmsområdet har till exempel inbrotten sjunkit i flera år. I hela landet sjönk bostadsinbrotten med 14 procent under 2019, jämfört med föregående år.

Den största förändringen såg vi under 2020. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, kan det handla om en minskning av anmälda bostadsinbrott på runt 20 procent!

Beror den sensationella nedgången på allt fler bostadslarm? Eller är det polisen som blivit bättre på att lösa brott? Nej, sannolikt handlar hela nedgången om pandemins effekter. De internationella brottsnätverken har inte kunnat resa som de velat under restriktionerna där risken för smittspridning stängt flertalet gränser.

Många fler jobbade hemma under 2020 och det gjorde det svårare för våra inhemska inbrottstjuvar. Deras bästa tid för inbrott är när familjen är på jobbet och i skolan – det vill säga mitt på dagen.

Det här påminner oss också om den mest effektiva metoden för att undvika inbrott: grannsamverkan. Aktiva och vaksamma grannar är dina bästa vänner när det gäller att undvika inbrott. Men låt polis och väktare sköta gripandet. Ring 112 och håll uppsikt, att på nära håll konfrontera en stressad och/eller narkotikapåverkad inbrottstjuv kan vara mycket farligt.

Låt oss guida dig rätt

Med en så kraftig nedgång av inbrotten under 2020 borde hemförsäkringarna blivit billigare. Vi på Nya Försäkringar kan konstatera att antalet premiesänkningar är få, men vi kan ändå hjälpa dig att få ner kostnaderna. En hemförsäkring för boendet behöver alla. De ekonomiska konsekvenserna vid till exempel en brand eller ett inbrott – utan hemförsäkring – kan bli mycket kostsamma.