Levande ljus

Levande ljus är mysigt – men ökar brandrisken

Vintertid är det härligt att lysa upp tillvaron med levande ljus eller en brasa. Men ökad mysfaktor kan också innebära en högre brandrisk. Läs vår guide och följ 5 tips för att undvika en katastrof i hemmet.

  • ✔️ Var vaksam – lämna aldrig tända ljus obevakade.
  • ✔️ Släck själv – skaffa en brandfilt och/eller brandsläckare.
  • ✔️ Ha rätt skydd – se över din hemförsäkring.
  • ✔️ Brandvarnare – kontrollera funktionen regelbundet.
  • ✔️ Dokumentera – ta bilder på ditt hem och spara dessa och kvitton på säkert ställe.

Visst är det mysigt att lysa upp vintermörkret med levande ljus. Eller tända en brasa och slappna av i lågornas sken. Det mysiga kan dock vändas till tragedi, om du lämnar elden obevakad.

En tråkig ”tradition” som tyvärr upprepas varje vinter är att räddningstjänsten får rycka ut till många bränder i villor och lägenheter. Inköp av julklappar och annan stress inför helgerna gör att levande ljus, brasor och spisar glöms bort.

Det är mänskligt att glömma men när det gäller öppna värmekällor kan glömskan sluta i katastrof – i värsta fall kan ett helt hem brinna ner och liv gå till spillo.

I den här guiden ger vi på Nya Försäkringar fem handfasta och enkla tips som skyddar dig och din familj. Skulle ändå olyckan vara framme gäller det att vara förberedd och ha både rätt försäkringsskydd och en god dokumentation.

1) Var vaksam – lämna aldrig tända ljus

Det är lätt hänt att glömma tända ljus. I många fall självslocknar de och inget händer. Men är man oförsiktig kan tända ljus leda till en stor brand. Tänk därför på hur ljusen är placerade. Kan de antända omgivningen? Finns det andra brandfarliga saker i närheten? Kan barn eller husdjur komma åt ljusen?

Varje gång du tänder ett levande ljus måste du tänka på vad som händer när ljuset brinner ner, hela vägen. Placera ljusen på ett säkert och brandfast underlag. En öppen spis måste alltid ha ett gallerskydd mot gnistor. Använd en av kommunen godkänd skorstensfejare som regelbundet besiktigar den öppna spisen.

Att glömma kastruller på spisen, med värmen på, är tyvärr inte ovanligt och en vanlig orsak till bränder i villor och lägenheter. Var noga med att skapa rutiner där spisen slås av, och kontrollera detta i efterhand. Ta alltid bort kastruller från spisen när maten är färdig.

2) Släck själv med rätt utrustning

Alla bränder börjar som en liten brand, och den kan du släcka själv. Man ska inte vara rädd för eld, men man ska ha respekt för eldens konsekvenser och vara förberedd.

Köp en brandfilt och investera även i en brandsläckare (helst på 6 kilo). De är enkla att hantera och kan snabbt släcka en mindre brand. De är båda billiga och bör placeras centralt i hemmet, enkla att hitta för alla i familjen. Förklara för barnen i familjen hur brandsläckaren och brandfilten ska hanteras.

En upphettad kastrull med ett innehåll som brinner kan släckas genom att man drar den åt sidan och lägger på locket, vilket därmed stryper syret till branden. Ha därför alltid grytlocket intill spisen. Häll ALDRIG, ALDRIG NÅGONSIN vatten på en kastrull med olja som brinner! Då kokar vattnet och den brinnande oljan exploderar till ett eldklot.

Stora bränder går inte att släcka med en liten brandsläckare. Utsätt inte dig själv för några risker, säkerställ att alla i familjen är samlade i säkerhet och ring istället räddningstjänsten på 112. Ett hem går att bygga upp igen, men liv kan inte ersättas.

Tänk också på att rökgaser är giftiga och kan – i rätt mängd – vara explosiva. Vid brand gäller det att undvika att andas in rökgaser och hålla sig lågt ner samt öppna fönster och dörrar.

3) Ha rätt skydd – se över din hemförsäkring

”Men jag hade ju försäkring” är något som vi på Nya Försäkringar ofta hör från förtvivlade husägare efter en brand. En hemförsäkring ska skydda och ersätta skadorna efter en olycka, men det finns tyvärr många undantag som leder till minskad ersättning.

För att vara på den säkra sidan bör du ta kontakt med en erfaren rådgivare och be om en översyn av ditt försäkringsskydd. De har full koll på alla snåriga försäkringsvillkor och regler, vet vilka undantag som gäller och kan råda dig till den absolut bästa försäkringen för dig och din familj.

4) Kontrollera brandvarnaren regelbundet

En eller flera brandvarnare, beroende på hemmets storlek, är helt nödvändigt. De kostar från strax över hundralappen men kan ge en tidig varning som annars skulle ge skador för miljoner.

Den enklare varianten av brandvarnare drivs av ett eller flera batterier. Oftast är det ett 9-volts batteri. Efter något år tar energin slut i batteriet och då funkar inte brandvarnaren längre. Ibland får man en varningssignal från brandvarnaren, men inte alltid.

Ta därför för vana att kontrollera om brandvarnaren fungerar, det brukar finnas en knapp man kan trycka på för funktionskontroll.

Ett bra sätt att investera i långvarig säkerhet är att skaffa batterier av typ litium, med mycket lång livslängd. För brandvarnare finns det sådana här 9V-batterier, till salu hos exempelvis hos Kjell & Company, som kan fungera i 5-10 år i brandvarnaren. Klicka här för att läsa mer om litiumbatterier för brandvarnare.

För villor och lägenheter med monterat inbrottslarm kan det även ingå brandvarnare. De drivs inte av batterier, som regel, men även här kan det vara en god idé att ibland göra en funktionskontroll. Det behöver inte vara svårare än att man ringer till larmföretaget och säger att ”nu ska jag göra ett test av brandlarmet”. Håll upp en brinnande tändsticka till brandvarnaren och vänta på larm. Om allting funkar hela vägen till larmföretaget är allt gott och väl. Då kan du sova tryggare!

5) Dokumentera ditt hem

Efter en brand är det inte mycket kvar av ett hem. För att få rätt ersättning gäller det att bevisa vad som fanns i bohaget.

Många förvarar kvitton och annan dokumentation i hemmet. Men vid en stor brand försvinner dessa i lågorna och då kan det vara svårt att i efterhand styrka ålder, värde och vad som fanns.

För att undvika dispyter med försäkringsbolaget gäller det att i förhand skapa dokumentation på allting i hemmet. Det behöver egentligen inte vara svårare än att man går runt och fotograferar med mobiltelefonen. Men då gäller det att vara noggrann, ta foton av precis alla prylar som finns.

Det är även bra att samla kvitton och andra dokument som visar vad man köpt och äger. Ta även bilder av dessa.

Foton plus dokument ska förvaras på ett ”annat ställe” än hemmet. Det kan vara på en hårddisk man har på jobbet, eller en molntjänst. Google, Microsoft, Dropbox, med flera, har molntjänster som gör att man kan spara dokument och foton på ett ställe som inte berörs av brand. Använd dessa, det kostar oftast inget men kan vara mycket värdefullt efter en brand.

Varför måste man dokumentera sitt bohag? Säg att du har försäkrat dina tillhörigheter till ett värde av 500.000 kronor. Det är ganska mycket, kan man tycka. Men om försäkringsbolaget tittar på din dokumentation och säger att ditt bohag i verkligheten var värt 1 miljon kronor – då har du bara försäkrat hälften. Du får alltså ut 50 procent av en halv miljon, 250.000 kronor. Därefter anser försäkringsbolaget att ditt bohag är ”begagnat” och kanske bara värt hälften av värdet vid nyanskaffning – du får ut 125.000 kronor.

I praktiken blir det väldigt svårt att ersätta ett helt hem med alla möbler, elektronik, husgeråd, kläder, leksaker, tillhörigheter, med mera för ett belopp som är värderat till en bråkdel av det du själv trodde. Därför gäller det att ha ett bra försäkringsskydd – något som vi på Nya Försäkringar kan hjälpa till med.