Res säkert i pandemin – med rätt försäkringar

Sommarens semesterresor sker fortfarande i skuggan av pandemins risker. Flera länder har krav på ”vaccinpass” men reglerna är mycket olika, beroende på destination. Därför är det extra viktigt att förbereda sin resa noga, skaffa covidbevis och inte minst se till att du och familjen skyddas av rätt försäkringar. Följ våra tips så slipper du att bli besviken under semestern!

Av Nya Försäkringar•   • 7 minuterblogpost picture
 • ✔ Stora skillnader – att resa under 2021 kräver noggranna förberedelser. Håll koll på alla regler.
 • ✔ Personligt ansvar – det är du som måste ha koll, och ett covidbevis, annars kan du bli nekad inresa.
 • ✔ Tjänsteresor undantas – hemförsäkringen gäller inte, du måste teckna en speciell försäkring.
 • ✔ Ta hjälp av proffs – våra erfarna experter på Nya Försäkringar hjälper dig att hitta rätt reseförsäkring till bästa pris.

Sommaren 2021 blir första tillfället för de flesta att resa utomlands på semester sedan 1,5–2 år. Något som väldigt många i Sverige längtat efter och från 31 mars avråder inte längre Utrikesdepartementet, UD, från resor inom EU/EES/Schengen och Storbritannien.

Sedan 1 juni har UD även hävt avrådan från inresa till Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand. UPPDATERING: Den 22 juli återinförde UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till Thailand och Rwanda.

Antalet virussmittade sjunker för varje vecka men den närmaste tidens semesterresor måste ändå göras med speciella förberedelser, på grund av covid-19 och den farliga deltavarianten. Folkhälsomyndigheten understryker att som semesterresenär har man ett stort, personligt ansvar. Man måste vara välinformerad och veta vilka bestämmelser som gäller vid destinationsorten.

Det som gör semesterresor under 2021 så knepiga är att restriktioner och regler skiljer sig åt. Både mellan länder, men även mellan olika regioner i samma land.

UD avråder alltså fortfarande från resor till de flesta länder, med undantag av de som nämns i början av artikeln. Reseskyddet i hemförsäkringen varierar mellan försäkringsbolagen, beroende på vad UD anser om resmålet.

Om du ska resa utomlands och är osäker på vilka villkor som gäller i din hemförsäkring är du välkommen att kontakta oss på Nya Försäkringar, klicka på länken nedan. Vi ger personliga och neutrala råd för att guida dig till bästa och billigaste försäkring. Nya Försäkringar

Avbeställningsskydd

Om du eller någon annan i din familj blir sjuk i covid-19 ska ni givetvis inte resa iväg på semester. Skulle någon bli sjuk måste resan avbokas och då gäller avbeställningsskyddet som ingår i flertalet hemförsäkringar.

Avbeställningsskyddet gäller dock inte om smittspridningen ökat vid resmålet och ni känner er oroliga för att själva bli smittade under semesterresan. Även om det kan tyckas vara klokt att i det läget avstå från en resa – på grund av ökad smittrisk – är det inte skäl nog att få ersättning via hemförsäkringen.

Har någon i familjen varit sjuk strax innan resan – av covid-19 eller någon annan sjukdom – är det klokt att kontakta ditt försäkringsbolag. Finns det tveksamheter så kan du få utföra en ”medicinsk förhandsbedömning” för att ta reda på om försäkringen gäller.

Digitalt covidbevis

Det som är nytt, sommaren 2021, är de så kallade vaccinationspassen. Bättre benämning är covidbevis, eller vaccinationsbevis. Tidigare har intyget kallats för ”Gröna beviset”.

Från 1 juli har alla svenska medborgare med e-legitimation kunnat ladda hem sitt digitala vaccinationsbevis på www.covidbevis.se, som drivs av eHälsomyndigheten. På sajten finns också viktiga länkar till den som behöver reseinformation. Det tar några dagar efter första vaccineringen (högst sju dagar) innan det går att hämta vaccinationsbeviset.

I EU:s digitala covidbevis – som alltså Sverige ansluter sig till – ska det finnas följande tre uppgifter:

 • • När man vaccinerats mot covid-19.
 • • Om man testat negativt mot covid-19 (mitten av juli).
 • • Om man tillfrisknat från covid-19 (testat positivt).

Vid starten 1 juli ingick bara uppgift om vaccinering, men de andra två införs successivt. Covidbeviset har en QR-kod som gör det lättare att läsa av informationen, till exempel vid en flygplats. Intyget gäller i alla EU-länder och kan även skrivas ut på papper. Har man ingen e-legitimation kan vaccinationsbeviset skickas med post till den adress där man är folkbokförd.

Är man inte vaccinerad, som de flesta under 18 år inte är, kräver flertalet destinationer ett pcr-test, eller ett antigentest (snabbtest). Provresultatet ska vara på engelska, för att kunna läsas vid resedestinationen, men de kontrolleras redan vid incheckningen eller gaten på flygplatsen.

Antigentest har fördelen att man får svar på 15 minuter. Men ett pcr-svar tar som regel ett dygn. På större flygplatser, som Arlanda och Landvetter, finns möjlighet att göra snabba pcr–tester, men de kostar mer. Ibland upp till 2.500 kronor.

Tjänsteresa är undantag

Hos flertalet försäkringsbolag gäller hemförsäkringens reseskydd för hela världen, i upp till 45 dagar. Reseskyddet gäller för hela familjen.

Men som regel gäller inte – med vissa undantag – reseskyddet om UD avrått från resa till ett land eller en region. Om man trots allt reser till en sådan destination uteblir ekonomisk hjälp från försäkringen vid sjukdom, skada eller stöld. UD:s rekommendationer och regler ändras fortlöpande, därför måste du kontrollera vad som gäller innan utresan.

Viktigt i sammanhanget är att de som reser i tjänsten inte skyddas av hemförsäkringen. Då behövs en tjänstereseförsäkring. Vill du veta vilka regler som gäller för tjänsteresor är de välkommen att kontakta oss på Nya Försäkringar, så guidar vi dig till rätt försäkring till bästa pris. Nya Försäkringar

Kräv tillbaka dina pengar

Som vanligt vid utlandsresor kan det vara en stor fördel att betala resan med ett kreditkort. Flertalet kreditgivare har nämligen en flygförsäkring inbakad i avtalet och då kan man den vägen få tillbaka pengarna om flygbolaget ställer in en resa.

Under de drygt 18 månader som pandemin stängt ner många verksamheter är det tusentals resenärer som kommit i kläm. Att få tillbaka pengarna från en inställd resa har i många fall varit svårt. De som fortfarande har problem med flygbolag kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och/eller Konsumentverket (KKV).

Om inte ARN eller KKV hjälper till kan konsumenten tvingas gå till domstol och väcka en så kallad fullgörelsetalan. Om domstolen bifaller denna talan går det att driva in skulden. Man kan även kontakta Kronofogdemyndigheten för att driva in skulder.

Kontrollera försäkringarna

Flera resmål kräver ett nyligen utfört test av covid-19, som ska visas upp innan avresa. Är man en hel familj som reser kan covidtest bli en betydande extrakostnad. Men flera resebolag erbjuder subventionerade tester, något som kan vara värt att kolla upp när man bokar sin resa.

En utlandssemester är något många längtar efter men sommaren 2021 blir lite speciell, på grund av smittorisk och pandemin. Vill du ha full koll på dina försäkringsvillkor är du välkommen att ringa eller maila oss på Nya Försäkringar. Vi ger personlig och neutral rådgivning.

Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar

Här hittar du information om Covidbeviset och viktiga länkar med reseinformation: Covidbevis.se

Liknande artiklar

 • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
  Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
 • Tjänster

 • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.