Vårstäda husbilen och öka säkerheten

Att ha en fräsch och snygg husbil är alltid trevligt när säsongen startar. Men det finns flera viktiga säkerhetsdetaljer som du också bör kontrollera. Följ våra tips, så slipper du bekymmer och onödiga utgifter.

Av Nya Försäkringar•   • 7 minuterblogpost picture
  • ✔ Gör en gasolkoll – då kan du känna dig trygg i din husbil.
  • ✔ Korrekt däcktryck – spara bränsle och få längre livslängd.
  • ✔ Brandsäkerhet – skaffa brandsläckare och brandfilt.
  • ✔ Rätt försäkring – husbilar är en stor investering som måste ha rätt skydd. Vi hjälper dig.

Hemligheten för att kunna starta vårsäsongen med en fräsch husbil är goda förberedelser. Inför vinterförvaringen finns det flera viktiga saker att tänka på.

Du bör till exempel samla ihop textilier som dynor och sängkläder för att förvara dessa inomhus. Minska luftfuktigheten i husbilen – och dålig lukt – med någon typ av fuktslukare. Produkten ”Torrbollen” är ett sådant exempel.

Att tömma och städa ur kylskåpet är också viktigt. Låt inget ätbart ligga bortglömt i husbilen, det fungerar som en lockande inbjudan till möss och råttor.

Om man vinterförvarar sin husbil utomhus är det en fördel att stå under tak, eller använda en presenning/överdrag. Då slipper man skrubba bort envisa smutspartiklar som kan bita sig fast i lacken.

Se över din försäkring för husbilen och kontrollera vilka villkor som gäller vid vinterförvaring. Har du husbilen avställd behövs en garageförsäkring som skyddar mot stöld, brand och vagnskada. Hos flertalet försäkringsbolag ändras automatiskt hel- och halvförsäkring till garageförsäkring när du ställer av husbilen.

Putsa fönsterna

Förutom att dammsuga och rengöra alla ytor – gärna med en mikrofiberduk som fångar upp dammet – så gäller det att putsa rutorna. På insidan av glaset blir det en ljusgrå beläggning av smuts som delvis kommer från mjukgörare i husbilens plastdetaljer.

Att kunna se ut ordentligt och inte bli bländad av solen eller mötande bilar är viktigt. Därför är fönsterputsningen en säkerhetsåtgärd som man inte ska slarva med. Använd fönsterputs för bilar, inte de medel som man har i hemmet (som kan innehålla ammoniak, som skadar aluminium).

Om du upptäcker stenskott eller sprickor i vindrutan kan det bli aktuellt med en reparation, alternativt byte. Vindrutan på en husbil är stor och kan kosta många tusenlappar att byta. Därför gäller det att ha koll på hur villkoren ser ut i försäkringen. Vissa bolag tillämpar en fast självrisk, andra räknar självrisken i procent.

Skillnaderna i självrisk kan betyda rätt många tusenlappar för dig som bilägare.

Är du osäker på vilken försäkring som är bäst för din husbil är du välkommen att kontakta oss på Nya Försäkringar, så ger vi dig neutrala råd och väljer den bästa lösningen. Klicka på länken nedan för att ta kontakt. Nya Försäkringar.

Kontrollera gasolsystemet

I en husbil och husvagn är det alltid viktigt att hålla ett öga på gasolsystemet. Kontrollera att det inte läcker gasol från någon bristfällig anslutning eller dålig slang. Ytsprickor i slangar är ett tecken på att de måste bytas ut.

Sedan 2009 är det inte längre obligatoriskt med en årlig besiktning av gasolsystemet i husbilar och husvagnar. Men det är något som man verkligen bör överväga att göra ändå, för att känna sig trygg i sin husbil.

Gasol består av propan och butan, med ett tillsatt ämne (etylmerkaptan) för att ”lukta illa” och därmed varna vid läckage. Gasol är egentligen inte giftigt men i trånga utrymmen som en husbil eller husvagn kan gasen tränga undan syre, med risk för kvävning. Att installera en gasvarnare är alltid klokt.

Är du det minsta osäker på hur kontrollen av gasolsystemet ska ske så lämna över det till proffsen. Det går att få utfört på en bilbesiktningsstation (samtidigt med den vanliga besiktningen) eller hos en branschverkstad. På en del campingar ställs det krav på en utförd gasolbesiktning med protokoll.

Vår rekommendation är att gasolkontrollen sker varje år. Konsekvenserna av en gasololycka kan bli mycket omfattande.

Skaffa brandsläckare

Givetvis är det alltid bra med en eller flera brandsläckare i husbilen. Gärna en 6-kilos pulversläckare för halvstora oljebränder (motorbrand), eller brand i fibrösa material (trä, tyg, papper). Till mindre bränder – framför allt inne i husbilen – fungerar en skumsläckare eller kolsyresläckare bättre, då de inte skräpar ner alls lika mycket som en pulversläckare.

En brandfilt är också bra att ha till hands, om någon till exempel råkar komma för nära grillen och sätter eld på kläderna. Kläder i både syntetmaterial och bomull kan brinna.

Mindre brännskador kan lindras genom att spola med kallt vatten, i upp till 15 minuter. Ring 1177 för att få sjukvårdsrådgivning.

Se till att alla som tillhör ”hushållet” i husbilen vet var brandutrustningen finns och hur den fungerar. Skulle en brand uppstå gäller det att agera snabbt och resolut. Alla bränder är små, i början. Det är då de ska släckas.

Är du kund hos Nya Försäkringar kan vi hjälpa till med skadeservicen, om en olycka eller skada inträffar. Du slipper allt papperskrångel och behöver inte sitta i telefonkö. Kontakta oss på länken nedan. Nya Försäkringar.

Rätt däcktryck sparar pengar

Innan du ger dig ut på vägarna med din nystädade husbil är det ytterligare några säkerhetsdetaljer du måste tänka på.

Ta inte för givet att alla glödlampor är hela, även om de fungerade förra året. Slå på varningsblinkers, hel- och halvljus, parkeringsljus och kontrollera även bromsljuset. Det sistnämnda kan behöva assistans av en kompis som trycker på bromspedalen. Kontrollera att alla reflexer sitter kvar, på sina platser.

Rätt däcktryck är avgörande för flera viktiga egenskaper hos din husbil. Däcktrycket bör kontrolleras minst en gång i månaden, men extra viktigt är det förstås efter vinterförvaringen då en del luft kan ha läckt ut.

För lågt däcktryck är inte ovanligt hos husbilar och det kan leda till sämre bränsleekonomi och betydligt kortare livslängd på däcken. Lågt däcktryck beror främst bristande kontroll och missförstånd hur luft ska fyllas på.

Rätt däcktryck mäter man med ”kalla däck”. Redan efter ett par kilometers körning stiger temperaturen och därmed lufttrycket. Varma däck har ett cirka 0,3 bar högre tryck än kalla däck. Mäter du däcktryck med varma däck får man ”plussa på” däcktrycket med 0,3 bar. Om tillverkaren anger rätt däcktryck till 3,0 bar på din husbil så ska det alltså stå 3,3 bar på mätaren när du kollar trycket på dina varma däck.

Vi guidar dig rätt

Med bra förberedelser och kontroll av de punkter vi gått igenom ovan kan du njuta av en härlig säsong med din husbil.

Men det finns fler saker man behöver tänka på, inte minst om du planerar en utlandsresa med din husbil. Det gäller att ha rätt försäkringsskydd och känner du dig det minsta osäker hjälper vi gärna till. På Nya Försäkringar ger vi personlig rådgivning och neutrala råd.

Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar.

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.