Djurförsäkring - hur fungerar det?

Djurförsäkring – hur fungerar det?

Här får du praktiska tips om hur djurförsäkringen faktiskt fungerar, samt ett exempel som gör det extra tydligt hur ersättningen beräknas i det fall du behöver ta djuret till veterinären.

Hur fungerar självrisken?

Det vanligaste är att det förekommer två självrisker i form av en fast självrisk för veterinärvårds-momentet samt en rörlig självrisk. Detta är något som du bör ha i åtanke när du väljer försäkring.

Många gånger kan du höja upp självriskerna för att dra ner kostnaden på försäkringen. Här kan det vara en god idé att räkna på hur mycket du har råd att betala i samband med oväntade utgifter, innan du höjer upp självrisken. Vissa har råd att betala en högre summa på en gång medan det för andra är bättre att betala lite mer för sin försäkring och mindre vid en skada eller olycka.

Hur fungerar det om jag ska nyttja min djurförsäkring?

För att på bästa sätt förklara hur en djurförsäkring fungerar har vi hittat på ett exempel som som illustrerar hur processen kan se ut vid sjukdom eller skada. Här förklaras hur ersättningen beräknas – allt för att du ska ställa rätt förväntan på din försäkring.

Exemplet är framtaget på ungefärliga siffror, då självrisker och ersättning varierar mellan försäkringsbolagen.

Exempel

Anders och Kerstin har en hund som de älskar väldigt mycket, den spralliga labradoren Molly. Hunden är 3 år gammal och älskar att leka med grannens schäfer Bosse, och det går ofta vilt till när de träffas. En gång bet Bosse Molly i tassen vilket resulterade i ett sår som dessvärre inte läkte av sig själv.

Anders och Kerstin behövde därefter ta Molly till veterinären flera gånger för att ta hand om såret, och efter alla besök så landade den totala notan hos veterinären på 21 400 kr. Eftersom Molly är försäkrad med en hundförsäkring av sin husse och matte så täcker Anders och Kerstins försäkringsbolag större delen av kostnaden och då såg det ut så här.

Total kostnad hos veterinären: 21 400 kronor Självrisk: 1 500 kronor + rörlig självrisk på 20% av veterinärkostnader ( = 4 280 kronor) vilket totalt blir 5 780 kronor. Ersättning: 21 400 – 5 780 = 15 620 kronor som betalas ut från försäkringsbolaget till Anders och Kerstin.

När bör jag teckna djurförsäkring?

Djurförsäkringen bör du teckna så fort som möjligt, och oftast är försäkringen billigare om djuret är yngre. Är ditt djur gammalt så kan detta innebära att du ibland inte kan teckna försäkring på grund av djurets ålder, eller så går det bara att teckna vissa moment i försäkringen vilket kan innebära att den då inte täcker de mest sannolika sjukdomarna eller skadorna som ditt djur kan råka ut för.