Hemförsäkring - Jämför och få bäst pris

Hemförsäkringen är en grundläggande och viktig del av det ekonomiska skyddsnätet för hushåll, som erbjuder ersättning vid skador eller förluster på egendom samt personligt skydd vid olyckor eller rättstvister. Med en mängd olika täckningsalternativ och tillägg kan en hemförsäkring skräddarsys för att möta de unika behoven hos varje individ eller familj, vilket gör det essentiellt att förstå vad som ingår och hur det bäst kan anpassas för att erbjuda optimal trygghet och säkerhet i hemmet.

Bäst hemförsäkring 2024

1
Gofido försäkring
Bygg din försäkring
Erbjuder studentförsäkring
Reseskydd i 30 dagar
Rättsskydd upp till 250 000 kr
Ansvarsskydd upp till 5 000 000 kr
Lösöre: Valbart
Grundsjälvrisk: 1 500 kr
Allrisk (Drulle): Tilläggsförsäkring
Avbeställningsskydd: Tilläggsförsäkring
2
Hedvig försäkring
Drulle ingår
Ingen bindningstid
Reseskydd i 45 dagar
Rättsskydd upp till 250 000 kr
Ansvarsskydd upp till 5 000 000 kr
Lösöre: Upp till 1 500 000 kr
Grundsjälvrisk: 1 750 kr
Allrisk (Drulle): Ingår
Avbeställningsskydd: Erbjuds inte
3
Sensor försäkring


Teckna enkelt online
Kan anpassas till dina behov
Rättsskydd ingår
Reseskydd i 45 dagar
Ansvarsskydd upp till 5 000 000 kr
Lösöre: Lägst 1 000 000 kr
Grundsjälvrisk: 1500 kr
Allrisk (Drulle): Tilläggsförsäkring
Avbeställningsskydd: Tilläggsförsäkring

Varför är hemförsäkring viktig?

En hemförsäkring ger dig ett grundläggande skydd mot oförutsedda händelser som kan påverka både dig och ditt boende. Oavsett om du bor i en hyresrätt, bostadsrätt eller villa, är det viktigt att ha ett skydd som täcker ansvarsskydd, överfallsskydd, reseförsäkring och rättsskydd. Dessa delar utgör kärnan i hemförsäkringens grundskydd och kan utökas med tilläggsförsäkringar efter behov.

Vad täcker en hemförsäkring?

En hemförsäkring ger ett omfattande skydd och täcker flera olika områden för att hjälpa till vid oförutsedda händelser. Här är de grundläggande skydden som vanligtvis ingår i en vanlig hemförsäkring:

 • Egendomsskydd (lösöre)

  Ger ersättning för skador eller förlust av dina personliga tillhörigheter som kläder, möbler och elektronik vid exempelvis brand, stöld, vattenskador och vissa andra risker.

 • Reseskydd

  Täcker olycksfall, sjukdom och vissa andra problem som kan uppstå när du reser, både inom och utanför Sverige. Skyddet gäller ofta under en begränsad tid per resa, vanligtvis 45 dagar, men kan vara längre beroende på försäkringsbolag.

 • Ansvarsskydd

  Skyddar dig ekonomiskt om du blir juridiskt ansvarig för att ha orsakat skada på annan person eller annans egendom.

 • Rättsskydd

  Kan ge ekonomisk hjälp för kostnader för juridiskt ombud om du blir inblandad i en juridisk tvist.

 • Överfallsskydd

  Erbjuder ersättning om du skulle råka ut för ett överfall.

 • Skadeståndsskydd

  Skyddar dig om du skulle behöva betala skadestånd till någon annan efter en olycka eller liknande händelser där du orsakat skada.

Utöver dessa grundläggande skydd kan du ofta välja att lägga till olika tilläggsförsäkringar såsom allrisk (drulleförsäkring), som täcker skador som sker i vardagen genom plötsliga och oförutsedda olyckshändelser, och utökad reseförsäkring, som ger ytterligare skydd under resor. Det finns också tilläggsförsäkringar för särskilda behov som olycksfallsskydd, utökad elektronikförsäkring, och skydd för husdjur. Dessa tillägg gör att du kan anpassa din försäkring efter dina personliga behov och livssituation.

Hur väljer du rätt hemförsäkring?

När du väljer hemförsäkring bör du först och främst se över ditt faktiska skyddsbehov. Är det grundläggande skyddet tillräckligt eller behöver du tillägg? Om du bor i en bostadsrätt är det ofta klokt att lägga till ett bostadsrättstillägg för att få ett fullständigt skydd.

 • Jämför olika försäkringsbolags erbjudanden

  En viktig del av processen är att jämföra olika försäkringsbolags erbjudanden. Det hjälper dig inte bara att hitta en försäkring med lämpligt skydd utan också att få det till bästa möjliga pris. Priset på en hemförsäkring kan variera avsevärt beroende på flera faktorer som ålder på de boende, bostadens storlek och plats, samt vald självrisk.

 • Prissättning och rabatter

  Försäkringsbolagen erbjuder ofta rabatter som kan minska din premie. Dessa kan inkludera rabatter för att installera säkerhetsutrustning som inbrottslarm eller vattenfelsbrytare, eller samlingsrabatter om du väljer att ha flera försäkringar hos samma bolag.

Viktigt att tänka på när du väljer försäkring

Det är också viktigt att välja rätt försäkringsbelopp för lösöre. Ett för lågt värderat lösöre kan leda till underförsäkring, vilket innebär att du inte får full ersättning om olyckan är framme. Gör en realistisk uppskattning av värdet på dina saker för att säkerställa att du har tillräckligt skydd.

Jämförelse av hemförsäkringar

När du ska jämföra hemförsäkringar är det viktigt att ha en klar bild av vad varje försäkring erbjuder och hur det passar med dina specifika behov. Använd vår online-tjänst eller kontakta våra experter för att få hjälp att navigera i försäkringsdjungeln.

Steg för att jämföra och välja hemförsäkring

 • Identifiera dina behov
  Börja med att definiera vad du behöver skydda. Är det bara grundläggande skydd eller också tilläggsförsäkringar som allrisk eller utökat rese- och olycksfallsskydd?
 • Använd jämförelseverktyg
  Vårt jämförelseverktyg låter dig snabbt se olika försäkringsbolags priser och täckning, anpassade efter din bostadstyp och personliga situation.
 • Läs recensioner och kundomdömen
  Kolla vad andra kunder säger om försäkringsbolagen. Kundomdömen kan ge insikt i hur bolagen hanterar skadeärenden och kundservice.
 • Beakta premie och självrisk
  Ett lägre pris kan vara lockande, men titta också på självrisken och vad den högre självrisken innebär för ditt skydd i händelse av skada.
 • Förstå villkoren
  Innan du tecknar en försäkring, se till att du förstår villkoren. Det inkluderar allt från vad försäkringen täcker till vilka undantag som finns.

Billig hemförsäkring - Våra tips för att hitta den billigaste

 • Använd jämförelsetjänster
  Starta din sökning med att använda jämförelseplattformar som den här på Nya Försäkringar för att snabbt få en översikt över de försäkringsbolag som rekommenderas.
 • Be om offerter
  För att säkerställa att du får den bästa möjliga dealen, bör du kontakta olika försäkringsbolag direkt och begära skräddarsydda offerter, särskilt om du har behov som inte täcks av en standardförsäkring.
 • Kombinera försäkringar
  Fundera på att samla alla dina försäkringar hos ett och samma bolag, som hem-, bil- och livförsäkringar. Detta kan ofta leda till rabatter.
 • Justera din självrisk
  Överväg möjligheten att höja självrisken för att minska din månatliga premie. Kom dock ihåg att en högre självrisk också innebär att du får stå för en större del av kostnaden vid en eventuell skada.
 • Välj årsbetalning
  Om möjligt, välj att betala försäkringspremien på årsbasis snarare än månadsvis, eftersom många bolag erbjuder rabatter för detta betalningsalternativ.
 • Implementera säkerhetsåtgärder
  Genom att införa säkerhetsåtgärder som starka lås, larmsystem och brandvarnare i ditt hem kan du möjligtvis kvalificera dig för lägre premiekostnader.
 • Översyn av ditt försäkringsskydd
  Gör det till en vana att regelbundet granska och anpassa ditt försäkringsskydd för att säkerställa att det matchar dina nuvarande behov. Det är viktigt att undvika att betala för mer skydd än vad som faktiskt är nödvändigt.

Jämför hemförsäkring

Hitta bäst och billigast hemförsäkring. Jämför priser & villkor.

Hemförsäkring för lägenhet

Att teckna en hemförsäkring för din lägenhet är ett viktigt steg för att skydda både din bostad och dina tillhörigheter. Här är några nyckelpunkter att tänka på när du väljer rätt hemförsäkring för din lägenhet:

Grundläggande skydd

En hemförsäkring för lägenhet ger vanligtvis ett grundläggande skydd som inkluderar:

 • Egendomsskydd (lösöre)
  Ger ersättning för skador eller förlust av dina personliga ägodelar såsom möbler, kläder och elektronik vid till exempel brand, vattenskador eller stöld.
 • Ansvarsskydd
  Skyddar dig om du blir juridiskt ansvarig för att ha orsakat skada på en annan person eller deras egendom.
 • Rättsskydd
  Täcker juridiska kostnader om du behöver försvara dig i en tvist.
 • Överfallsskydd
  Ger ersättning om du blir fysiskt attackerad eller utsatt för ett överfall.

Bostadsrättstillägg

Om du bor i en bostadsrätt är det viktigt att inkludera ett bostadsrättstillägg i din hemförsäkring. Detta tillägg täcker skador på den inre strukturen av din lägenhet, såsom golv, väggar och inbyggda installationer, vilka inte täcks av föreningens fastighetsförsäkring.

Tilläggsförsäkringar till hemförsäkring för lägenhet

Utöver det grundläggande skyddet kan du komplettera din försäkring med olika tilläggsförsäkringar beroende på dina behov:

 • Allriskförsäkring (drulle)
  Täcker skador på dina saker som orsakats av oavsiktliga händelser, exempelvis om du spiller vätska på din laptop.
 • Utökat reseskydd
  Om du reser mycket kan detta tillägg vara värdefullt eftersom det utökar och förlänger skyddet av din reseförsäkring.
 • Olycksfallsskydd
  Ger dig ekonomisk ersättning om du råkar ut för en olycka.

Hemförsäkring för student

Att teckna en hemförsäkring är särskilt viktigt för studenter, som ofta lever med begränsad budget och behöver skydd mot oförutsedda utgifter orsakade av stöld, skada eller andra oförutsedda händelser. Här är några nyckelaspekter att överväga när du som student ska välja hemförsäkring:

Anpassad för studentbudget

Många försäkringsbolag erbjuder särskilda studenthemförsäkringar som är anpassade efter studenters ekonomiska situation. Dessa försäkringar är ofta mer prisvärda än standardalternativen och erbjuds till en lägre kostnad utan att kompromissa alltför mycket med skyddets omfattning.

Grundläggande skydd

En studenthemförsäkring innehåller vanligtvis grundläggande skydd som egendomsskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd. För studenter som kanske reser ofta, både inom och utanför Sverige, kan tillägg som utökat reseskydd vara särskilt värdefullt.

Självrisk och rabatter

Som student är det viktigt att titta på självrisken, det vill säga den del av en eventuell skadekostnad som du själv måste stå för. Lägre självrisk innebär högre premie och vice versa. Många försäkringsbolag erbjuder även rabatter för studenter, så det lönar sig att undersöka vilka erbjudanden som finns.

Genom att välja en hemförsäkring som är anpassad för studenter kan du skydda dina värdesaker och din ekonomi utan att det kostar för mycket, vilket ger dig mer tid och energi att fokusera på dina studier.

Välja rätt tilläggsförsäkringar

För att skräddarsy din hemförsäkring ytterligare kan du lägga till tilläggsförsäkringar. Det kan vara klokt om du till exempel har dyr hemelektronik eller ofta reser utomlands. De vanligaste tilläggsförsäkringarna är:

 • Allriskförsäkring (drulle)
  Täcker skador som sker genom plötsliga och oförutsedda händelser, t.ex. att du spiller kaffe på din laptop.
 • Utökat reseförsäkringsskydd
  Ger extra trygghet när du är på resande fot, med längre skyddstider och täckning för fler situationer än grundskyddet.
 • Olycksfall på fritiden
  Ger dig ett ekonomiskt skydd om du råkar ut för en olycka under din fritid.

Krisskydd

Krisskydd är en typ av tillägg till hemförsäkringen som kan erbjuda extra stöd under mycket svåra och stressande perioder. Detta tillägg är inte standard i alla hemförsäkringar men kan tecknas för att ge ytterligare trygghet vid specifika situationer. Krisskyddet är utformat för att hjälpa till vid akuta psykiska påfrestningar som kan uppstå till följd av en olycka eller en tragisk händelse i hemmet, såsom en allvarlig sjukdom, dödsfall eller våldsbrott.

Vad täcker krisskyddet?

Krisskydd kan variera något mellan olika försäkringsbolag, men generellt kan det inkludera:

 • Psykologisk rådgivning
  Ersättning för kostnader för samtalsterapi hos psykolog eller terapeut efter en traumatisk händelse.
 • Krisstöd via telefon
  Tillgång till krisstöd via telefon dygnet runt, som kan användas omedelbart efter en händelse.
 • Juridisk rådgivning
  Rådgivning kring juridiska frågor som kan uppstå som en direkt följd av krisen.
 • Stöd för återgång i arbete
  Hjälp med att återgå i arbete efter en traumatisk händelse, inklusive stödsamtal och coaching.

När kan krisskydd vara användbart?

Krisskydd är särskilt värdefullt i situationer där individer och familjer upplever extraordinära omständigheter som starkt påverkar deras psykiska hälsa. Exempelvis kan det vara till stor hjälp för personer som varit med om en brand i hemmet, inbrott där familjen känt sig hotad, eller andra allvarliga incidenter som medför stort emotionellt lidande.

Att tänka på
Innan du tecknar krisskydd eller någon annan form av tilläggsförsäkring, är det viktigt att noggrant läsa igenom vad försäkringen täcker och vilka villkor som gäller. Se över självrisker och maximalt ersättningsbelopp för att säkerställa att skyddet motsvarar dina behov.

Att ha ett krisskydd kan ge en viktig känsla av säkerhet och trygghet i en tid när du och din familj behöver det som mest. Det är en värdefull resurs för att hantera de emotionella och praktiska konsekvenserna av en kris.

Vikten av att förstå försäkringsvillkoren

Det är av största vikt att du läser igenom och förstår försäkringsvillkoren innan du tecknar en försäkring. Detta inkluderar förköpsinformation och produktfaktablad som ger en översikt över vad försäkringen täcker och vilka begränsningar som finns.

Vad ska du titta extra på?

 • Försäkringens omfattning
  Säkerställ att försäkringen täcker alla de risker du vill skydda dig mot.
 • Undantag och begränsningar
  Var uppmärksam på vad som inte täcks av försäkringen.
 • Självrisk
  Förstå hur självrisken påverkar ditt skydd och dina potentiella kostnader vid skada.

Genom att följa dessa råd kan du hitta en hemförsäkring som inte bara är kostnadseffektiv utan också ger dig det skydd du behöver. I nästa och sista del av vår artikelserie kommer vi att svara på några av de vanligaste frågorna om hemförsäkringar och avsluta med praktiska tips för att maximera ditt skydd.

Statistik hemförsäkring

I Sverige saknar fortfarande cirka 400 000 personer, motsvarande 3 procent av befolkningen, en hemförsäkring enligt färsk statistik från SCB (SCB 2024-04-16). Denna andel har hållits stabil de senaste tre åren, vilket är positivt enligt Svensk Försäkring, särskilt med tanke på den ekonomiska inbromsningen och stigande levnadskostnader. Statistiken visar att det främst är låginkomsttagare, utrikes födda, arbetslösa och nyanlända som saknar försäkring. Dessa grupper hade även för tre år sedan en lägre benägenhet att teckna hemförsäkring, med en täckningsgrad som varierar från 85,1 procent för nyanlända till 92,4 procent för arbetslösa.

Sammanfattning

Att välja rätt hemförsäkring är ett viktigt beslut som kan ha stor inverkan på din ekonomiska trygghet. Genom att noggrant jämföra olika alternativ och förstå vad varje försäkring erbjuder kan du hitta en lösning som passar just dina behov och ger dig den trygghet du förtjänar.

Innan du fattar ett beslut:

 • Granska flera alternativ
  Använd vår jämförelsetjänst för att se vilka alternativ som finns.
 • Fråga om råd
  Tveka inte att kontakta våra försäkringsexperter om du behöver hjälp att förstå olika alternativ.
 • Läs det finstilta
  Kontrollera alltid försäkringsvillkoren noggrant innan du tecknar ett avtal.

Vanliga frågor och svar om hemförsäkring

 • Vad är egentligen en hemförsäkring?

  En hemförsäkring är en försäkringsform som skyddar ditt hem och dina ägodelar vid olika typer av skador eller förluster, såsom brand, stöld, vattenskador, och även erbjuder personligt skydd såsom rättsskydd och ansvarsskydd. Den täcker också tillfälliga resor utomlands.

 • Vad kostar en hemförsäkring?

  Kostnaden för en hemförsäkring varierar beroende på många faktorer som bostadens storlek, ditt geografiska läge och vilken typ av skydd du väljer. I genomsnitt kan priset för en standardhemförsäkring ligga runt 1 900 kronor per år, men det är bäst att jämföra erbjudanden för att hitta det mest fördelaktiga priset för din specifika situation.

 • Vad täcker en hemförsäkring?

  Standardtäckningen i en hemförsäkring inkluderar egendomsskydd, reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd. Du kan även utöka din försäkring med tilläggsförsäkringar som täcker allrisk (drulle), olycksfall och utökat skydd för elektronik och värdesaker.

 • Vilken hemförsäkring är bäst?

  Det finns ingen "bästa" hemförsäkring som passar alla eftersom behoven varierar från person till person. Det är viktigt att du jämför försäkringar baserat på dina egna behov och prioriteringar. Använd jämförelsetjänster och rådgivning för att identifiera vilken försäkring som ger bäst täckning och värde för just dig.

 • Måste man ha en hemförsäkring?

  Det är inte lag på att ha en hemförsäkring i Sverige, men det är starkt rekommenderat. Att stå utan en hemförsäkring kan innebära stora ekonomiska risker om en olycka eller skada inträffar. Försäkringen ger också en trygghet i vardagen och skyddar mot oförutsedda händelser.