Hemförsäkring student - Jämför och få bäst pris

När du flyttar hemifrån för att studera på högskola eller universitet, är hemförsäkring ofta det sista du tänker på. Men att ha en hemförsäkring kan vara avgörande för din trygghet och ekonomiska säkerhet. I denna artikel går vi igenom varför en hemförsäkring är viktig, vad den täcker, och hur du kan hitta den bästa försäkringen för dig som student.

Bäst hemförsäkring för studenter 2024

1
Gofido försäkring

Trustscore: 4.3 av 5
Bygg din försäkring
Erbjuder studentförsäkring
Reseskydd i 30 dagar
Rättsskydd upp till 250 000 kr
Ansvarsskydd upp till 5 000 000 kr
Lösöre: Valbart
Grundsjälvrisk: 1 500 kr
Allrisk (Drulle): Tilläggsförsäkring
Avbeställningsskydd: Tilläggsförsäkring
2
Hedvig försäkring

Trustscore: 4.3 av 5
Drulle ingår
Ingen bindningstid
Reseskydd i 45 dagar
Rättsskydd upp till 250 000 kr
Ansvarsskydd upp till 5 000 000 kr
Lösöre: Upp till 1 500 000 kr
Grundsjälvrisk: 1 750 kr
Allrisk (Drulle): Ingår
Avbeställningsskydd: Erbjuds inte
3
Sensor försäkring

Trustscore: 4.1 av 5
Teckna enkelt online
Kan anpassas till dina behov
Rättsskydd ingår
Reseskydd i 45 dagar
Ansvarsskydd upp till 5 000 000 kr
Lösöre: Lägst 1 000 000 kr
Grundsjälvrisk: 1500 kr
Allrisk (Drulle): Tilläggsförsäkring
Avbeställningsskydd: Tilläggsförsäkring

Vi hämtar kundbetyg från Trustpilot, en känd plattform för kundrecensioner och som ger insikter om försäkringsbolags prestationer genom användarfeedback. Bolag med hög trustscore erbjuder oftast bra service, pålitliga produkter och en positiv kundupplevelse. Försäkringsbolag med hög Trustscore vinner ofta kundernas förtroende genom transparens, snabb skadehantering och stark kundsupport.

Varför behöver studenter hemförsäkring?

Hemförsäkring är inte bara för husägare eller de som bor i stora lägenheter. Även som student, oavsett om du bor i en studentlägenhet, korridor eller hyr en lägenhet privat, kan en hemförsäkring skydda dig mot oväntade händelser. Här är några anledningar till varför du som student bör överväga att teckna en hemförsäkring:

 • Skydd mot stöld och skador
  Dina ägodelar, som laptop, mobiltelefon och cykel, är värdefulla och ofta nödvändiga för dina studier. Hemförsäkringen skyddar dessa föremål om de skulle bli stulna eller skadade.
 • Ansvarsskydd
  Om du råkar orsaka skada på någon annans egendom eller om någon skadar sig i din bostad, kan du bli skyldig att betala skadestånd. Hemförsäkringen inkluderar ansvarsskydd som täcker dessa kostnader.
 • Rättsskydd
  Om du hamnar i en juridisk tvist, till exempel med din hyresvärd, kan rättsskyddet i din hemförsäkring täcka advokatkostnader och rättegångsavgifter.

Vad täcker hemförsäkringen?

Hemförsäkringar kan variera mellan olika försäkringsbolag, men generellt sett inkluderar de följande skydd:

 • Egendomsskydd

  Detta skydd täcker dina personliga ägodelar, både inne i din bostad och när du är ute och reser. Det kan inkludera saker som möbler, kläder, elektronik och andra värdesaker. Om du exempelvis skulle bli bestulen på din laptop under ett biblioteksbesök, skulle egendomsskyddet kunna ersätta dig för den förlusten.

 • Reseskydd

  Många hemförsäkringar inkluderar ett reseskydd som gäller under de första 45 dagarna av en resa. Detta innebär att om du råkar ut för en olycka eller blir sjuk när du är utomlands, kan din försäkring täcka vårdkostnader och andra relaterade utgifter.

 • Ansvarsskydd

  Som nämnt tidigare täcker detta skydd kostnader för skadestånd om du orsakar skada på någon annans egendom eller om någon skadar sig i din bostad. Detta är särskilt viktigt om du hyr en lägenhet där du ansvarar för att hålla bostaden i gott skick.

Hur hittar man den bästa hemförsäkringen som student?

Att hitta rätt hemförsäkring kan kännas överväldigande med alla olika alternativ som finns på marknaden. Här är några tips för att hitta den bästa försäkringen för dina behov:

 • Jämför olika försäkringsbolag
  Använd jämförelsetjänster online för att se vad olika försäkringsbolag erbjuder och till vilka priser. På Nyaforsakringar.se kan du enkelt jämföra olika hemförsäkringar och hitta den som passar bäst för dig.
 • Kolla studentrabatter
  Många försäkringsbolag erbjuder rabatter till studenter. Se till att fråga om detta när du jämför olika alternativ.
 • Läs igenom villkoren noga
  Innan du bestämmer dig för en försäkring, se till att läsa igenom villkoren noggrant. Kontrollera vad som ingår i försäkringen och vad som inte gör det, så att du vet exakt vilket skydd du får.

Att ha en hemförsäkring som student är en smart investering för att skydda dig själv och dina ägodelar. Fortsätt läsa för att få mer detaljerad information om hur du väljer rätt försäkring och vad du bör tänka på när du tecknar en hemförsäkring.

Faktorer att tänka på vid val av hemförsäkring

När du som student ska välja hemförsäkring finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. Att förstå dessa faktorer kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut och säkerställa att du får bästa möjliga skydd.

 • Självrisk
  Självrisken är det belopp du själv måste betala vid en skada innan försäkringen börjar gälla. En lägre självrisk innebär ofta en högre premie, medan en högre självrisk kan minska kostnaden för din försäkring. Det är viktigt att hitta en balans som passar din ekonomiska situation.
 • Försäkringsbelopp
  Försäkringsbeloppet är den maximala ersättning som försäkringsbolaget betalar ut vid en skada. Se till att detta belopp täcker värdet av dina ägodelar. Som student kanske du inte har så mycket värdefulla föremål, men det är ändå viktigt att se till att försäkringen täcker det du äger.
 • Tilläggsförsäkringar
  Många försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar som du kan lägga till din hemförsäkring för att få extra skydd. Dessa kan inkludera allriskskydd, som täcker plötsliga och oförutsedda händelser, eller utökat reseskydd för längre resor. Fundera över om du behöver dessa tillägg och om de är värda den extra kostnaden.
 • Avtalslängd och betalningsvillkor
  Kolla noga på avtalslängden och vilka betalningsvillkor som gäller. Vissa försäkringar kan bindas upp för ett år i taget, medan andra kan betalas månadsvis. Det är också bra att kontrollera om det finns möjlighet att säga upp försäkringen i förtid och vad som gäller då.
 • Service och kundsupport
  Bra kundsupport kan vara avgörande om något skulle hända. Kolla recensioner och omdömen om försäkringsbolagets kundservice. Att ha tillgång till snabb och effektiv hjälp kan göra stor skillnad i en stressig situation.

Hemförsäkring student

Anpassa hemförsäkringen efter dina behov

Som student kan dina behov skilja sig från andra försäkringstagare. Här är några specifika tips för att anpassa din hemförsäkring efter just dina behov:

 • Boendeform
  Din boendesituation påverkar vilken typ av hemförsäkring du behöver. Om du bor i en studentkorridor, se till att försäkringen täcker gemensamma utrymmen. Om du delar lägenhet med andra, kontrollera att alla har sin egen försäkring eller att din försäkring täcker delade utrymmen och föremål.
 • Bärbara enheter
  Som student använder du troligtvis din laptop och mobiltelefon flitigt både hemma och på campus. Se till att din hemförsäkring täcker bärbara enheter även när du tar dem utanför hemmet. Vissa försäkringar erbjuder specifika tillägg för elektronik som kan vara värdefulla att ha.
 • Förvaringsutrymmen
  Om du har cykel eller andra värdesaker förvarade i gemensamma utrymmen eller förråd, kontrollera att din hemförsäkring täcker dessa. Det kan också vara bra att ha ett bra lås och att notera serienummer på dina värdesaker.
 • Tillfälligt boende
  Om du tillfälligt bor någon annanstans, till exempel under praktik eller utbytesstudier, kan det vara bra att din hemförsäkring täcker dina ägodelar även där. Vissa försäkringar erbjuder skydd under tillfälliga boenden utan extra kostnad.

Jämför hemförsäkring för student

Hitta bäst och billigast hemförsäkring för din student. Jämför priser & villkor.

Sammanfattning

Att ha en hemförsäkring som student är en viktig del av att skydda både dina ägodelar och dig själv mot oväntade händelser. Genom att förstå vilka faktorer som är viktiga när du väljer försäkring, och genom att veta vilka frågor du ska ställa, kan du hitta en försäkring som passar dina specifika behov. Använd resurser som Nyaforsakringar.se för att jämföra alternativ och hitta den bästa hemförsäkringen för dig.

Att teckna en hemförsäkring är en investering i din trygghet och sinnesfrid, så att du kan fokusera på det som verkligen betyder något – dina studier och din framtid.

Vanliga frågor och svar om hemförsäkring för studenter

 • Behöver jag en hemförsäkring om jag bor i studentkorridor?

  Ja, även om du bor i en studentkorridor är det klokt att ha en hemförsäkring. En hemförsäkring skyddar dina personliga ägodelar mot stöld, brand och skador, även i gemensamma utrymmen. Dessutom inkluderar den ansvarsskydd och rättsskydd som kan vara viktiga även i en studentkorridor.

 • Vad är skillnaden mellan allriskförsäkring och vanlig hemförsäkring?

  En vanlig hemförsäkring täcker grundläggande skydd som egendomsskydd, reseskydd och ansvarsskydd. Allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring, är ett tillägg som täcker plötsliga och oförutsedda händelser. Till exempel, om du råkar tappa din laptop i marken eller spiller kaffe över din mobiltelefon, kan allriskförsäkringen täcka kostnaderna för reparation eller ersättning.

 • Hur påverkar delat boende min hemförsäkring?

  Om du delar boende med andra är det viktigt att kontrollera att alla har sin egen hemförsäkring eller att er gemensamma hemförsäkring täcker hela hushållet. Vissa försäkringar kan ha särskilda villkor för delade boenden, så läs igenom avtalen noga och försäkra dig om att alla viktiga områden är täckta.

 • Kan jag få studentrabatt på hemförsäkringen?

  Ja, många försäkringsbolag erbjuder rabatterade priser för studenter. Det är en bra idé att aktivt fråga efter studentrabatter när du jämför olika försäkringsalternativ. Detta kan hjälpa dig att spara pengar samtidigt som du får ett bra skydd.

 • Vad händer med min hemförsäkring om jag flyttar?

  Om du flyttar under studietiden, till exempel till en ny stad för att studera eller byter boende, är det viktigt att uppdatera din hemförsäkring med din nya adress. Många försäkringar tillåter att du gör detta enkelt online eller genom att kontakta kundtjänst. Att inte uppdatera din försäkring kan innebära att du inte är täckt i ditt nya boende.

 • Behöver jag en hemförsäkring om jag bor i studentkorridor?

  Ja, det är viktigt att ha en hemförsäkring även i studentkorridor för skydd mot stöld och skador.

 • Vad är skillnaden mellan allriskförsäkring och vanlig hemförsäkring?

  Allriskförsäkring täcker plötsliga och oförutsedda händelser som inte täcks av en vanlig hemförsäkring.

 • Hur påverkar delat boende min hemförsäkring?

  Se till att alla i hushållet har egen försäkring eller att er gemensamma försäkring täcker hela boendet.

 • Kan jag få studentrabatt på hemförsäkringen?

  Ja, många försäkringsbolag erbjuder rabatterade priser för studenter.

 • Vad händer med min hemförsäkring om jag flyttar?

  Uppdatera din hemförsäkring med din nya adress för att säkerställa att du är täckt i ditt nya boende.