Reseförsäkring - Jämför och få bäst pris

En reseförsäkring är en viktig investering för varje resenär, då den erbjuder ekonomiskt skydd och trygghet vid oförutsedda händelser under resan. Oavsett om det handlar om sjukdom, olyckor, förlorat bagage eller avbokade flyg, kan en reseförsäkring täcka oväntade kostnader och minska stressen som sådana situationer medför. Utan en reseförsäkring kan man stå inför betydande ekonomiska påfrestningar och komplikationer, vilket kan förstöra hela resupplevelsen. Därför är det klokt att alltid resa med en omfattande försäkring som kan hantera olika typer av nödsituationer och problem.

Bäst reseförsäkring 2024

1
Europeiska ERV Reseförsäkring

Trustscore 4.2 av 5
Ersättning på upp till 25 000 kr per person
Bra utbud av enkla reseförsäkringar

Vi hämtar kundbetyg från Trustpilot, en känd plattform för kundrecensioner och som ger insikter om försäkringsbolags prestationer genom användarfeedback. Bolag med hög trustscore erbjuder oftast bra service, pålitliga produkter och en positiv kundupplevelse. Försäkringsbolag med hög Trustscore vinner ofta kundernas förtroende genom transparens, snabb skadehantering och stark kundsupport.

Vad är reseförsäkring?

En reseförsäkring är en försäkring som skyddar dig mot ekonomiska förluster och medicinska utgifter som kan uppstå under en resa. Det kan inkludera skydd för förlorat bagage, inställda flyg, sjukvårdskostnader och mycket mer. Reseförsäkringar är speciellt utformade för att täcka de unika risker som kommer med att resa utomlands eller inom landet.

Varför behöver du en reseförsäkring?

Att resa utan försäkring kan vara ett riskabelt spel. Här är några anledningar till varför en reseförsäkring är nödvändig:

 • Skydd mot medicinska kostnader

  Sjukvårdskostnader utomlands kan vara extremt höga, särskilt i länder som USA. En bra reseförsäkring täcker dessa kostnader, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att bli skuldsatt på grund av en olycka eller sjukdom.

 • Ersättning för förlorat bagage och förseningar

  Förlorat bagage och flygförseningar är vanliga problem som resenärer möter. En reseförsäkring ger ersättning för dessa olägenheter, vilket kan hjälpa dig att återhämta dig snabbare från en annars frustrerande situation.

 • Avbeställningsskydd

  Livshändelser som sjukdom eller familjeproblem kan tvinga dig att avboka din resa. Med en reseförsäkring kan du få tillbaka pengarna för dina förbetalda, icke återbetalningsbara reseutgifter.

Hur väljer du rätt reseförsäkring?

Att välja rätt reseförsäkring kan kännas överväldigande med alla alternativ som finns. Här är några faktorer att överväga när du jämför försäkringar:

 • Resans varaktighet och destination
  Försäkringsbehovet kan variera beroende på hur lång din resa är och vart du ska. En kort weekendresa inom Europa kanske inte kräver samma omfattning av skydd som en längre resa till Asien eller USA. Läs mer om de bästa reseförsäkringarna för olika destinationer.
 • Din hälsa och aktiviteter
  Om du har några medicinska tillstånd eller planerar att delta i riskfyllda aktiviteter som skidåkning eller dykning, behöver du en försäkring som täcker dessa specifika risker. Kontrollera alltid villkoren noggrant för att säkerställa att du är helt täckt.
 • Försäkringsbolagets rykte och kundservice
  Det är viktigt att välja ett försäkringsbolag med gott rykte och bra kundservice. Läs recensioner och fråga vänner eller familj om deras erfarenheter. En pålitlig försäkringsleverantör kan göra en stor skillnad om du behöver göra en anspråk.
 • Pris och täckning
  Jämför priser mellan olika försäkringar, men låt inte priset vara den enda faktorn. Se till att försäkringen ger tillräcklig täckning för dina behov. En billig försäkring med dålig täckning kan kosta dig mer i det långa loppet.

Typer av reseförsäkringar

När det gäller reseförsäkringar finns det flera typer att överväga beroende på dina behov och resans karaktär. Här är några vanliga typer av reseförsäkringar:

 • Enskilda reseförsäkringar
  Denna typ av försäkring täcker en enda resa och är idealisk för personer som reser sällan. Den ger täckning från avresedagen till den dag du återvänder hem. Den är perfekt för semesterresor eller affärsresor som sker en gång om året.
 • Årsreseförsäkringar
  För frekventa resenärer kan en årsreseförsäkring vara mer kostnadseffektiv. Den täcker alla resor under ett år, upp till en viss antal dagar per resa. Detta är ett utmärkt val för personer som reser regelbundet för arbete eller nöje.
 • Gruppreseförsäkringar
  Gruppreseförsäkringar är utformade för att täcka flera personer som reser tillsammans, som en familj eller en grupp vänner. Denna typ av försäkring kan ofta erbjuda rabatter och är enklare att hantera än att köpa individuella försäkringar för varje person.
 • Specialförsäkringar
  Vissa resor kräver speciell täckning, som extremsportförsäkringar för aktiviteter som skidåkning, dykning eller bergsklättring. Dessa försäkringar täcker risker som är specifika för dessa aktiviteter och är viktiga för att säkerställa att du är skyddad under hela resan.

Viktiga funktioner i en reseförsäkring

När du jämför olika reseförsäkringar är det viktigt att veta vilka funktioner du bör leta efter. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

 • Medicinsk evakuering och repatriering
  En bra reseförsäkring bör inkludera medicinsk evakuering och repatriering, vilket innebär att du kan transporteras till ett sjukhus eller tillbaka till ditt hemland om du blir allvarligt sjuk eller skadad.
 • Täckning av stulna eller förlorade föremål
  Försäkringen bör erbjuda ersättning för stulna eller förlorade föremål, inklusive bagage, pass och värdesaker. Detta kan hjälpa dig att snabbt ersätta nödvändiga föremål och minimera avbrott i din resa.
 • Ansvars- och rättsskydd
  Ansvarsskydd täcker skador som du kan orsaka andra personer eller egendom under din resa. Rättsskydd kan hjälpa dig att täcka juridiska kostnader om du hamnar i en rättslig tvist under resan.
 • 24/7 Nödhjälp
  En viktig funktion i en reseförsäkring är tillgången till nödhjälp dygnet runt. Detta säkerställer att du kan få hjälp när som helst, var som helst i världen.

Hur man köper en reseförsäkring

Att köpa reseförsäkring är en enkel process, men det är viktigt att vara noggrann och jämföra olika alternativ. Här är stegen för att köpa reseförsäkring:

 • Steg 1: Jämför försäkringar
  Använd webbplatser som vår för att jämföra olika reseförsäkringar och hitta den som bäst passar dina behov. Jämför reseförsäkringar här.
 • Steg 2: Läs villkoren noga
  Läs igenom försäkringens villkor noggrant för att förstå exakt vad som täcks och vad som inte täcks. Var särskilt uppmärksam på undantag och begränsningar.
 • Steg 3: Köp försäkringen
  När du har valt en försäkring kan du ofta köpa den direkt online. Se till att fylla i alla nödvändiga uppgifter och betala premien för att få ditt försäkringsbevis.
 • Steg 4: Spara försäkringsdokumenten
  Spara en kopia av ditt försäkringsbevis och andra viktiga dokument både digitalt och fysiskt. Det är viktigt att ha dessa till hands om du behöver göra en anspråk.

Undantag och begränsningar i reseförsäkringar

Det är viktigt att förstå att alla reseförsäkringar har undantag och begränsningar. Dessa undantag kan variera mellan olika försäkringsbolag och policyer, så det är avgörande att läsa det finstilta noggrant. Här är några vanliga undantag och begränsningar som du bör vara medveten om:

 • Förhandsbefintliga medicinska tillstånd
  Många reseförsäkringar täcker inte kostnader relaterade till förhandsbefintliga medicinska tillstånd om inte särskilda villkor är uppfyllda eller om extra premie har betalats. Om du har en kronisk sjukdom eller annat medicinskt tillstånd, se till att kontrollera vad som gäller för din försäkring.
 • Riskfyllda aktiviteter
  Standardreseförsäkringar täcker ofta inte riskfyllda aktiviteter som skidåkning, dykning, fallskärmshoppning eller andra extremsporter. Om du planerar att delta i sådana aktiviteter, behöver du en specialförsäkring som täcker dessa risker.
 • Krig och naturkatastrofer
  Många försäkringar utesluter skador och förluster som uppstår till följd av krig, terrorism eller naturkatastrofer. Även om vissa försäkringar erbjuder begränsad täckning för sådana händelser, är det viktigt att veta vad som gäller innan du reser.
 • Oansvarigt beteende
  Skador eller förluster som uppstår på grund av oansvarigt beteende, som att köra under påverkan av alkohol eller droger, är ofta undantagna från täckning. Reseförsäkringar förväntar sig att du agerar ansvarsfullt under din resa.

Hur man gör ett anspråk på reseförsäkring

Om något går fel under din resa och du behöver göra en anspråk på din reseförsäkring, är det viktigt att veta hur du ska gå tillväga. Här är en steg-för-steg-guide för att göra en anspråk:

 • Steg 1: Kontakta försäkringsbolaget
  Det första steget är att kontakta ditt försäkringsbolag så snart som möjligt. De flesta försäkringsbolag har en nödlinje som är öppen dygnet runt. Informera dem om din situation och följ deras instruktioner.
 • Steg 2: Samla dokumentation
  Du kommer att behöva samla alla nödvändiga dokument för att stödja ditt anspråk. Detta kan inkludera:
  • Medicinska rapporter och kvitton för sjukvårdskostnader.
  • Polisrapporter om du har varit offer för stöld eller annan brottslig aktivitet.
  • Kvitton för förlorade eller försenade resor och bagage.
 • Steg 3: Fyll i anspråksformuläret
  Ditt försäkringsbolag kommer att ge dig ett anspråksformulär som du behöver fylla i. Var noga med att fylla i alla detaljer korrekt och inkludera all relevant dokumentation.
 • Steg 4: Skicka in anspråket
  Skicka in det ifyllda formuläret tillsammans med all dokumentation till ditt försäkringsbolag. Det kan ta några veckor för dem att behandla ditt anspråk, så var beredd på att vänta.
 • Steg 5: Följ upp
  Om du inte hör något från ditt försäkringsbolag inom den förväntade tidsramen, följ upp med dem för att säkerställa att ditt anspråk behandlas.

Vad kostar en reseförsäkring?

Kostnaden för en reseförsäkring kan variera kraftigt beroende på flera faktorer. Här är några av de viktigaste faktorerna som påverkar priset på en reseförsäkring:

 • Resans längd
  En längre resa kommer oftast att kosta mer att försäkra än en kortare resa. Detta beror på att risken för att något ska gå fel ökar ju längre tid du är bortrest.
 • Destination
  Vart du reser kan också påverka kostnaden för din reseförsäkring. Resor till vissa länder, särskilt de med högre sjukvårdskostnader som USA, kan vara dyrare att försäkra än resor till länder med lägre kostnader.
 • Ålder
  Din ålder spelar en stor roll i kostnaden för din reseförsäkring. Äldre resenärer kan förvänta sig att betala mer, eftersom de anses ha högre risk för hälsoproblem under resan.
 • Typ av försäkring
  Olika typer av reseförsäkringar kostar olika mycket. En omfattande försäkring med högre ersättningsnivåer och fler inkluderade risker kommer att kosta mer än en grundläggande försäkring med begränsad täckning.
 • Aktiviteter
  Om du planerar att delta i riskfyllda aktiviteter som skidåkning, dykning eller andra extremsporter, kan du behöva betala extra för att få dessa aktiviteter täckta av din försäkring.
 • Försäkringsbolag
  Priserna kan också variera mellan olika försäkringsbolag. Det är alltid en bra idé att jämföra priser från flera leverantörer för att hitta den bästa affären för din specifika situation. Jämför reseförsäkringar här.

Reseförsäkring

Exempel på prisintervall på en reseförsäkring

För att ge en idé om vad en reseförsäkring kan kosta, här är några exempel på prisintervall baserade på olika scenarier:

 • Kort weekendresa inom Europa: 100 - 300 kr.
 • Tvåveckors semester till USA: 500 - 1500 kr.
 • Årsreseförsäkring för frekventa resor: 1500 - 3000 kr per år.

Hur du kan spara på reseförsäkring

 • Jämför olika försäkringsbolag och policyer
  Priserna kan variera kraftigt mellan olika leverantörer.
 • Köp i god tid
  Ibland kan du få rabatt om du köper din försäkring tidigt.
 • Kolla om din hemförsäkring täcker vissa delar
  Vissa hemförsäkringar inkluderar viss reseskydd, vilket kan minska behovet av en separat reseförsäkring.

Att förstå kostnaden och värdet av en reseförsäkring kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut och säkerställa att du är skyddad på bästa möjliga sätt under din resa.

Sammanfattning

Att ha en reseförsäkring är en viktig del av att förbereda sig för en resa. Den ger dig skydd och sinnesro, så att du kan njuta av din resa fullt ut utan att oroa dig för oväntade händelser. Genom att förstå vad som täcks, vilka undantag som finns och hur du gör en anspråk, kan du säkerställa att du är väl förberedd oavsett vad som händer under din resa.

Jämför reseförsäkring

Hitta bäst och billigast reseförsäkring. Jämför priser & villkor.

Vanliga frågor och svar om reseförsäkringar

 • Vad täcker en reseförsäkring vanligtvis?

  En reseförsäkring täcker vanligtvis medicinska kostnader, förlorat bagage, inställda flyg och avbeställningsskydd.

 • Kan jag köpa reseförsäkring efter att jag har börjat resa?

  Det är bäst att köpa reseförsäkring innan du reser, men vissa försäkringsbolag erbjuder täckning även efter att du har påbörjat din resa.

 • Hur gör jag en anspråk på min reseförsäkring?

  Du gör en anspråk genom att kontakta ditt försäkringsbolag och lämna in nödvändiga dokument och bevis för din anspråk.

 • Är reseförsäkring nödvändig om jag har en hemförsäkring med reseskydd?

  Hemförsäkringens reseskydd kan vara begränsat. En separat reseförsäkring ger ofta mer omfattande täckning och högre ersättningsnivåer.

 • Behöver jag en reseförsäkring för inrikes resor?

  Ja, även inrikes resor kan dra nytta av reseförsäkring, särskilt om du har förbetalda reseutgifter eller deltar i riskfyllda aktiviteter.

 • Vad händer om jag blir sjuk utomlands utan reseförsäkring?

  Om du blir sjuk utomlands utan reseförsäkring kan du bli ansvarig för höga sjukvårdskostnader och eventuella evakueringskostnader.

 • Täcker reseförsäkringen pandemier som COVID-19?

  Vissa reseförsäkringar täcker pandemirelaterade kostnader, men det varierar mellan olika försäkringsbolag. Kontrollera villkoren noggrant.

 • Behöver jag reseförsäkring om jag reser inom EU?

  Även om du har rätt till viss sjukvård inom EU med ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC), täcker det inte alla kostnader. En reseförsäkring ger extra skydd.

 • Kan jag få ersättning för en resa som avbryts på grund av väder?

  Ja, många reseförsäkringar täcker kostnader för avbrutna eller försenade resor på grund av extrema väderförhållanden.

 • Hur mycket kostar en reseförsäkring?

  Priset på en reseförsäkring varierar beroende på faktorer som resans längd, destination, din ålder och vilken täckning du väljer. Det är bäst att jämföra olika erbjudanden för att hitta en som passar din budget och behov.

 • Är det möjligt att förlänga min reseförsäkring om jag stannar längre än planerat?

  Ja, många försäkringsbolag erbjuder möjligheten att förlänga din reseförsäkring om dina resplaner ändras. Kontakta ditt försäkringsbolag så snart som möjligt för att arrangera en förlängning.

 • Täcker reseförsäkringen kostnader för att avbryta en resa på grund av familjeanledningar?

  Ja, de flesta reseförsäkringar täcker kostnader för att avbryta en resa på grund av familjeanledningar som sjukdom eller dödsfall i familjen. Kontrollera din försäkringspolicy för exakta detaljer.

 • Vad ska jag göra om jag förlorar mitt pass under resan?

  Om du förlorar ditt pass under resan, kontakta omedelbart ditt lands ambassad eller konsulat i det land du befinner dig i. Din reseförsäkring kan också hjälpa till med kostnader och arrangemang för att få ett nytt pass.