Inkomstförsäkring - Jämför och få bäst pris

Inkomstförsäkring är en typ av försäkring som kompletterar den ersättning du får från a-kassan vid arbetslöshet. Den är utformad för att ge dig en högre ersättning, ofta upp till 80-90% av din tidigare lön, så att du kan behålla din ekonomiska stabilitet och trygghet även om du förlorar ditt jobb.

Bäst inkomstförsäkring 2024

Vi hämtar kundbetyg från Trustpilot, en känd plattform för kundrecensioner och som ger insikter om försäkringsbolags prestationer genom användarfeedback. Bolag med hög trustscore erbjuder oftast bra service, pålitliga produkter och en positiv kundupplevelse. Försäkringsbolag med hög Trustscore vinner ofta kundernas förtroende genom transparens, snabb skadehantering och stark kundsupport.

Vad är inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkring är en försäkring som kompletterar den ersättning du får från a-kassan om du skulle bli arbetslös. Medan a-kassan erbjuder upp till 80% av din tidigare lön, finns det en maxgräns som gör att höginkomsttagare inte får 80% av sin faktiska lön täckt. Här kommer inkomstförsäkringen in, som kan täcka upp till 80-90% av din tidigare lön, beroende på vilken försäkring du väljer.

Varför behöver du inkomstförsäkring?

Att ha en inkomstförsäkring kan vara avgörande för att bibehålla din levnadsstandard om du skulle förlora ditt jobb. Med kostnader som bostadslån, bilbetalningar och andra löpande utgifter kan det vara svårt att klara sig på en reducerad inkomst. Inkomstförsäkring hjälper dig att fylla gapet mellan vad a-kassan betalar och din faktiska lön, vilket ger dig ekonomisk trygghet under en svår tid.

Hur fungerar en inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkring fungerar som ett komplement till a-kassan. För att vara berättigad till ersättning från en inkomstförsäkring måste du först vara medlem i en a-kassa och uppfylla deras krav. När du ansöker om ersättning måste du kunna visa att du uppfyller villkoren för både a-kassan och inkomstförsäkringen.

Ersättningsnivån och längden på ersättningsperioden kan variera beroende på vilket försäkringsbolag och vilken typ av inkomstförsäkring du väljer. Vissa försäkringar erbjuder ersättning i upp till 300 dagar, medan andra kan erbjuda längre eller kortare perioder.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Kostnaden för en inkomstförsäkring varierar beroende på flera faktorer, inklusive din inkomst, yrke, och den specifika försäkring du väljer. Generellt sett betalar du en månadsavgift som kan vara en procentandel av din lön eller en fast avgift. Det är viktigt att jämföra olika försäkringar och deras kostnader för att hitta den som bäst passar dina behov.

Fördelar med en inkomstförsäkring

Det finns många fördelar med att ha en inkomstförsäkring:

 • Ekonomisk trygghet:
  Säkerställ att du kan täcka dina levnadskostnader även om du blir arbetslös.
 • Högre ersättning:
  Få upp till 80-90% av din tidigare lön istället för att bara förlita dig på a-kassan.
 • Flexibilitet:
  Många försäkringar erbjuder olika nivåer av skydd och olika längder på ersättningsperioden.
 • Frid i sinnet:
  Med en inkomstförsäkring kan du känna dig tryggare i din ekonomiska situation.

Vad ska du tänka på när du väljer inkomstförsäkring?

När du ska välja en inkomstförsäkring finns det flera viktiga faktorer att överväga för att säkerställa att du får den bästa möjliga täckningen för dina behov.

Villkor och kvalifikationskrav

Varje inkomstförsäkring har sina egna villkor och kvalifikationskrav som du måste uppfylla för att kunna få ersättning. Det är viktigt att du noggrant läser igenom dessa krav innan du tecknar en försäkring. Vanliga krav kan inkludera en viss anställningstid, medlemskap i en a-kassa, och att du inte får ha varit arbetslös när du tecknar försäkringen.

Ersättningsnivå

Ersättningsnivån är en annan kritisk faktor. De flesta inkomstförsäkringar täcker upp till 80-90% av din tidigare lön, men det kan variera. Se till att du väljer en försäkring som erbjuder tillräcklig ersättning för att täcka dina utgifter om du skulle bli arbetslös.

Ersättningsperiod

Ersättningsperioden, eller hur länge du kan få ersättning, varierar också mellan olika inkomstförsäkringar. Vissa erbjuder ersättning i upp till 300 dagar, medan andra kan erbjuda längre eller kortare perioder. Tänk på hur lång tid du skulle behöva för att hitta ett nytt jobb och välj en försäkring som matchar den perioden.

Jämför olika försäkringsbolag

Det finns många försäkringsbolag som erbjuder inkomstförsäkringar, och det kan vara stor skillnad på vad de olika bolagen erbjuder. Det är en bra idé att jämföra flera olika alternativ innan du bestämmer dig. Du kan använda vår jämförelsetjänst för att hitta den bästa inkomstförsäkringen för dig. Genom att jämföra olika försäkringar kan du säkerställa att du får bästa möjliga täckning till bästa möjliga pris.

inkomstförsäkring

Så Här ansöker du om inkomstförsäkring

Att ansöka om en inkomstförsäkring är vanligtvis en enkel process, men det är viktigt att du gör det korrekt för att undvika problem senare. Här är några steg du kan följa för att ansöka:

 1. Välj försäkring:
  Använd vår jämförelsetjänst för att hitta en inkomstförsäkring som passar dina behov.
 2. Samla dokument:
  Se till att du har alla nödvändiga dokument redo, såsom lönespecifikationer och bevis på medlemskap i en a-kassa.
 3. Fyll i ansökan:
  Besök försäkringsbolagets hemsida och fyll i ansökningsformuläret. Se till att du fyller i alla uppgifter korrekt.
 4. Skicka in ansökan:
  Skicka in din ansökan tillsammans med de nödvändiga dokumenten.
 5. Vänta på godkännande:
  Försäkringsbolaget kommer att behandla din ansökan och återkomma med besked om du har blivit godkänd.

Jämför inkomstförsäkring

Hitta bäst och billigast inkomstförsäkring. Jämför priser & villkor.

Vanliga misstag

När du tecknar en inkomstförsäkring finns det några vanliga misstag som det är bra att undvika:

 • Försumma att läsa villkoren:
  Många missar att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren, vilket kan leda till obehagliga överraskningar senare. Se till att du förstår alla krav och begränsningar innan du tecknar en försäkring.
 • Vänta för längre:
  Att vänta för länge med att teckna en inkomstförsäkring kan vara riskabelt. Du måste oftast vara anställd och inte redan arbetslös för att kunna teckna en försäkring.
 • Underförsäkra:
  Att välja en försäkring med för låg ersättning kan leda till ekonomiska svårigheter om du blir arbetslös. Se till att du väljer en försäkring som ger tillräckligt skydd.

Sammanfattning

Att ha en inkomstförsäkring kan vara en värdefull trygghet i osäkra tider. Det ger dig möjlighet att upprätthålla din levnadsstandard och hantera dina ekonomiska åtaganden även om du skulle bli arbetslös. Genom att noggrant överväga dina behov och jämföra olika försäkringsalternativ kan du hitta en inkomstförsäkring som ger dig den bästa möjliga täckningen.

Vanliga frågor och svar om inkomstförsäkring

 • Är inkomstförsäkring värt kostnaden?

  En vanlig fråga många ställer sig är om inkomstförsäkring verkligen är värt kostnaden. Svaret beror på din individuella situation. Om du har en högre inkomst och många fasta utgifter kan en inkomstförsäkring ge dig en betydande trygghet. Det ger dig möjlighet att behålla en större del av din lön om du blir arbetslös, vilket kan vara avgörande för att klara av ekonomiska åtaganden.

 • Kan alla teckna en inkomstförsäkring?

  Inte alla är automatiskt berättigade till inkomstförsäkring. De flesta försäkringsbolag har specifika krav som du måste uppfylla för att få teckna en inkomstförsäkring. Dessa krav kan inkludera att du är medlem i en a-kassa, att du har varit anställd under en viss period, och att du inte redan är arbetslös när du ansöker.

 • Vad innebär karensperiod?

  Karensperioden är den tid som måste passera innan du kan börja få ersättning från din inkomstförsäkring efter att du blivit arbetslös. Denna period varierar mellan olika försäkringar, men det är vanligt att karensperioden är mellan 30 till 90 dagar. Det är viktigt att du är medveten om karensperioden när du tecknar din försäkring så att du vet när du kan börja få ersättning.

 • Hur påverkas ersättningen om jag har flera försäkringar?

  Om du har flera inkomstförsäkringar från olika bolag kan det påverka den totala ersättning du får. Vissa försäkringsbolag har regler som begränsar hur mycket du kan få ut totalt från flera försäkringar. Det är viktigt att läsa igenom villkoren noggrant för alla försäkringar du har eller överväger att teckna för att förstå hur de samverkar.

 • Vad är en inkomstförsäkring?

  Inkomstförsäkring är en försäkring som kompletterar den ersättning du får från a-kassan vid arbetslöshet, så att du kan få upp till 80-90% av din tidigare lön.

 • Hur ansöker jag om inkomstförsäkring?

  Du kan ansöka om inkomstförsäkring genom att välja en försäkring som passar dina behov, fylla i ansökningsformuläret på försäkringsbolagets hemsida, och skicka in nödvändiga dokument.

 • Vilka krav finns för att få ersättning?

  Du måste vanligtvis vara medlem i en a-kassa, ha arbetat en viss tid innan arbetslösheten, och inte redan vara arbetslös när du tecknar försäkringen.

 • Vad kostar en inkomstförsäkring?

  Kostnaden varierar beroende på din inkomst, yrke, och vilken försäkring du väljer. Det kan vara en procentandel av din lön eller en fast avgift.

 • Kan jag ha flera inkomstförsäkringar?

  Ja, men det kan påverka den totala ersättning du får. Kontrollera villkoren för alla försäkringar du har för att förstå hur de samverkar.