Hästförsäkring - Jämför och få bäst pris

En hästförsäkring är en viktig trygghet för dig som äger en häst. Den skyddar dig ekonomiskt om din häst skulle bli sjuk, skadas eller om olyckan är framme. Hästar är stora djur och vårdkostnaderna kan bli höga, därför är det klokt att ha en bra försäkring som täcker de flesta eventualiteter. Hos Nyaforsakringar.se kan du hitta omfattande information om olika typer av hästförsäkringar och vad som ingår i dem.

Bäst hästförsäkring 2024

1
Dunstan hästförsäkring

Trustscore 4.4 av 5
Bra och prisvärd försäkring
Omfattande villkor
Specialister på hästförsäkring
Ingen gräns för läkemedel
Maxersättning: 150 000 kr
Självrisk (rörlig): 25 - 50%
Tandvård: 20 000 kr
Betyg hos Trustpilot: 4,4/5
2
Sveland hästförsäkring

Trustscore 3.9 av 5
Bra försäkringsvillkor
Snabb utbetalning
Fria samtal till vårdguide
Skräddarsy försäkringen
Maxersättning: 150 000 kr
Självrisk (rörlig): 0 - 20%
Medicin: upp till 5 000 kr
Betyg hos Trustpilot: 3,9/5

Vi hämtar kundbetyg från Trustpilot, en känd plattform för kundrecensioner och som ger insikter om försäkringsbolags prestationer genom användarfeedback. Bolag med hög trustscore erbjuder oftast bra service, pålitliga produkter och en positiv kundupplevelse. Försäkringsbolag med hög Trustscore vinner ofta kundernas förtroende genom transparens, snabb skadehantering och stark kundsupport.

Varför behöver du en hästförsäkring?

Att äga en häst innebär ett stort ansvar och det är förenat med kostnader. Utan en hästförsäkring kan veterinärvård och andra nödvändiga behandlingar snabbt bli en stor ekonomisk börda. En hästförsäkring kan täcka kostnader för:

 • Veterinärvård
 • Kirurgiska ingrepp
 • Mediciner
 • Rehabilitering

Dessutom kan en bra försäkring erbjuda ekonomisk ersättning om hästen skulle avlida eller om du blir tvungen att avliva den på grund av skada eller sjukdom.

Olika typer av hästförsäkringar

Det finns olika typer av hästförsäkringar att välja mellan beroende på dina behov och din hästs situation. De vanligaste typerna är:

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen täcker kostnader för veterinärvård vid sjukdom eller skada. Detta är den mest grundläggande och vanligaste formen av hästförsäkring. Den kan också inkludera kostnader för diagnostiska tester som röntgen, ultraljud och blodprover.

Livförsäkring

En livförsäkring för häst ger ekonomisk ersättning om din häst avlider eller om du måste avliva den på grund av en skada eller sjukdom. Ersättningen baseras ofta på hästens marknadsvärde.

Tilläggsförsäkringar

Utöver de grundläggande försäkringarna finns det olika tilläggsförsäkringar som kan anpassas efter dina specifika behov. Dessa kan inkludera:

 • Avbrottsförsäkring: Täcker kostnader om din häst inte kan användas för tävling, träning eller avel på grund av skada eller sjukdom.
 • Rehabiliteringsförsäkring: Täcker kostnader för rehabilitering efter en skada eller operation.
 • Avelsförsäkring: Speciellt utformad för avelshästar och kan täcka kostnader relaterade till fertilitet och dräktighet.

Hur väljer du rätt hästförsäkring?

Att välja rätt hästförsäkring kan vara en utmaning med så många alternativ på marknaden. Det är viktigt att du noggrant överväger dina behov och din hästs specifika situation. Här är några tips för att hjälpa dig välja rätt:

 1. Jämför olika försäkringsbolag: Det finns många försäkringsbolag som erbjuder hästförsäkringar. Genom att jämföra olika bolag kan du hitta den försäkring som erbjuder bäst skydd till bästa pris. Nyaforsakringar.se erbjuder en jämförelsetjänst som kan hjälpa dig att hitta rätt försäkring för dig och din häst.
 2. Läs igenom villkoren noggrant: Det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant så att du vet exakt vad som ingår och vad som inte gör det. Var uppmärksam på undantag och begränsningar i försäkringen.
 3. Fundera över dina behov: Tänk på vad du och din häst verkligen behöver. Om du har en tävlingshäst kan det vara viktigt med en omfattande veterinärvårdsförsäkring och en avbrottsförsäkring. Har du en avelshäst kan en avelsförsäkring vara ett bra val.
 4. Fråga om råd: Om du är osäker på vilken försäkring som är bäst för dig kan du alltid fråga andra hästägare eller kontakta ett försäkringsbolag för råd. Nyaforsakringar.se har också en mängd artiklar och guider som kan hjälpa dig att göra ett informerat val.

Vanliga skador och sjukdomar hos hästar

Hästar är benägna att drabbas av en rad olika skador och sjukdomar, vilket gör en bra försäkring ännu viktigare. Här är några av de vanligaste problemen som hästar kan stöta på:

Kolik

Kolik är en av de mest fruktade sjukdomarna hos hästägare. Det är en allmän term för buksmärta och kan ha många orsaker, inklusive gas, blockeringar eller tarmvridning. Behandling av kolik kan vara mycket kostsam, särskilt om det krävs kirurgi.

Hovbensfraktur

Hovbensfraktur är en skada som ofta uppstår vid trauma eller överbelastning. Behandlingen kan inkludera både medicinsk och kirurgisk vård, samt långvarig rehabilitering.

Luftvägssjukdomar

Hästar kan drabbas av olika luftvägssjukdomar som astma eller infektioner i övre luftvägarna. Dessa sjukdomar kräver ofta medicinering och ibland långvarig vård.

Ledproblem

Ledproblem som artrit är vanliga hos äldre hästar eller hästar som används intensivt, till exempel tävlingshästar. Behandlingen kan innebära medicinering, injektioner och ibland operationer.

Vad täcker en hästförsäkring?

En bra hästförsäkring bör täcka ett brett spektrum av skador och sjukdomar. Här är några exempel på vad som kan ingå:

 • Veterinärvård: De flesta hästförsäkringar täcker kostnader för veterinärvård, inklusive diagnos, behandling och eftervård. Detta kan inkludera allt från rutinmässiga kontroller till akuta ingrepp.
 • Kirurgi: Om din häst behöver opereras kan en försäkring täcka kostnaderna för operationen samt efterföljande rehabilitering. Detta är särskilt viktigt vid allvarliga tillstånd som kolik eller frakturer.
 • Medicinering: Många försäkringar täcker kostnader för mediciner som din häst kan behöva för att behandla olika sjukdomar och tillstånd. Detta inkluderar både kortvarig och långvarig medicinering.
 • Specialistvård: I vissa fall kan din häst behöva specialistvård, till exempel hos en ortoped eller en specialist på luftvägssjukdomar. En omfattande hästförsäkring kan täcka även dessa kostnader.

Kostnader för hästförsäkring

Kostnaden för en hästförsäkring kan variera beroende på flera faktorer, inklusive hästens ålder, ras, användningsområde och hälsotillstånd. Här är några faktorer som kan påverka priset:

 • Hästens ålder: Äldre hästar har oftast högre försäkringspremier eftersom de löper större risk att drabbas av sjukdomar och skador. Vissa försäkringsbolag kan också ha åldersgränser för när en häst kan nytecknas.
 • Användningsområde: Hästar som används för tävling, avel eller andra specialiserade aktiviteter kan ha högre premier på grund av den ökade risken för skador.
 • Hälsotillstånd: Hästar med tidigare skador eller kända hälsoproblem kan ha högre premier eller undantag i försäkringen. Det är därför viktigt att lämna fullständiga och ärliga uppgifter vid tecknande av försäkring.
 • Ras: Vissa hästraser kan vara mer benägna att drabbas av specifika sjukdomar eller skador, vilket kan påverka försäkringspremien.

Så här ansöker du om hästförsäkring

Att ansöka om en hästförsäkring är oftast en enkel process, men det är viktigt att du är noggrann och lämnar korrekta uppgifter. Här är några steg för att hjälpa dig genom ansökningsprocessen:

 1. Samla information om din häst: För att kunna fylla i ansökan korrekt behöver du ha information om din häst till hands. Detta inkluderar:
  • Hästens namn och ID-nummer
  • Födelsedatum
  • Ras och kön
  • Tidigare sjukdomar eller skador
  • Användningsområde (t.ex. tävling, avel, hobby)
 2. Välj rätt försäkring: Baserat på den information du har samlat, och de behov du har identifierat, välj den försäkring som bäst passar dig och din häst. Du kan använda vår jämförelsetjänst för att hitta det bästa alternativet.
 3. Fyll i ansökan: Fyll i ansökningsformuläret noggrant och se till att alla uppgifter är korrekta. De flesta försäkringsbolag erbjuder digitala ansökningar som du kan fylla i online.
 4. Skicka in ansökan: När du har fyllt i alla nödvändiga uppgifter, skicka in ansökan till försäkringsbolaget. De kommer sedan att granska din ansökan och eventuellt be om ytterligare information.
 5. Vänta på godkännande: Efter att ha skickat in ansökan kommer försäkringsbolaget att behandla den och återkomma med ett beslut. Om din ansökan godkänns, får du ett försäkringsbrev som bekräftar att din häst är försäkrad.

Hästförsäkring

Tips för att hålla din häst frisk

En bra hästförsäkring är en viktig del av att äga en häst, men det är också viktigt att vidta åtgärder för att hålla din häst frisk och skadefri. Här är några tips för att säkerställa din hästs välbefinnande:

 • Regelbundna veterinärbesök: Se till att din häst får regelbundna kontroller hos veterinären. Detta hjälper till att upptäcka eventuella problem tidigt och förebygga allvarliga sjukdomar.
 • Rätt foder och näring: Ge din häst en balanserad och näringsrik diet som är anpassad efter dess ålder, vikt och aktivitetsnivå. Konsultera gärna en veterinär eller en foderexpert för att få råd om bästa fodret för din häst.
 • Motion och träning: Regelbunden motion och träning är avgörande för din hästs fysiska och mentala hälsa. Anpassa träningen efter din hästs behov och kapacitet för att undvika överansträngning och skador.
 • God hovvård: Hovvård är viktigt för att förhindra skador och sjukdomar. Se till att din häst får sina hovar skötta regelbundet av en professionell hovslagare.
 • Säkra omgivningar: Se till att hästens omgivningar är säkra och fria från faror. Kontrollera betesmarken för giftiga växter och se till att stallet är rent och välskött.

Jämför hästförsäkring

Hitta bäst och billigast hästförsäkring. Jämför priser & villkor.

Vanliga frågor och svar om hästförsäkring

 • Vad täcker en grundläggande hästförsäkring?

  En grundläggande hästförsäkring täcker vanligtvis kostnader för veterinärvård vid sjukdom eller skada. Den kan också inkludera skydd för kirurgiska ingrepp, mediciner och rehabilitering.

 • Hur mycket kostar en hästförsäkring?

  Kostnaden för en hästförsäkring varierar beroende på faktorer som hästens ålder, ras, användningsområde och hälsotillstånd. För att få en exakt uppgift kan du använda vår jämförelsetjänst.

 • Kan jag försäkra en äldre häst?

  Ja, det är möjligt att försäkra en äldre häst, men premierna kan vara högre och det kan finnas fler undantag. Det är viktigt att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta det bästa alternativet.

 • Vad händer om jag inte är nöjd med min hästförsäkring?

  Om du inte är nöjd med din hästförsäkring kan du kontakta ditt försäkringsbolag och diskutera dina alternativ. Det kan också vara värt att jämföra andra försäkringsbolag för att se om du kan hitta ett bättre erbjudande.

 • Hur säger jag upp min hästförsäkring?

  För att säga upp din hästförsäkring behöver du vanligtvis kontakta ditt försäkringsbolag och skicka in en skriftlig uppsägning. Var noga med att kontrollera uppsägningsvillkoren i ditt försäkringsavtal.