MC försäkring - Jämför och få bäst pris

Att ha en MC försäkring är inte bara ett lagkrav utan också en nödvändighet för att skydda dig själv och din motorcykel. En MC försäkring ger ekonomiskt skydd vid olyckor, skador och stöld, vilket kan spara dig från stora oväntade kostnader. Utan rätt försäkring riskerar du att stå ensam med höga reparationskostnader och potentiella rättsliga problem. Därför är det viktigt att välja en försäkring som passar dina behov och ger dig trygghet på vägarna.

Bäst MC-försäkring 2024

Vi hämtar kundbetyg från Trustpilot, en känd plattform för kundrecensioner och som ger insikter om försäkringsbolags prestationer genom användarfeedback. Bolag med hög trustscore erbjuder oftast bra service, pålitliga produkter och en positiv kundupplevelse. Försäkringsbolag med hög Trustscore vinner ofta kundernas förtroende genom transparens, snabb skadehantering och stark kundsupport.

Vad är en MC försäkring?

En MC försäkring är en typ av försäkring som är specifikt utformad för motorcyklar. Den fungerar på liknande sätt som en bilförsäkring och erbjuder skydd vid skador, stöld och olyckor. Det finns flera olika typer av MC försäkringar att välja mellan, beroende på dina behov och vilken typ av motorcykel du äger.

Typer av MC försäkringar

 • Trafikförsäkring
  Denna försäkring är obligatorisk enligt svensk lag. Trafikförsäkringen täcker personskador och skador på andras egendom som du orsakar vid en olycka.
 • Halvförsäkring
  Utöver trafikförsäkringen inkluderar halvförsäkringen skydd för stöld, brand, och glasskador. Den kan också omfatta räddning och rättsskydd.
 • Helförsäkring
  Den mest omfattande försäkringen som inkluderar alla skydd från både trafik- och halvförsäkringen samt ytterligare skydd för vagnskador, vilket innebär att skador på din egen motorcykel täcks, oavsett vem som är vållande vid olyckan.

Varför är MC försäkring viktigt?

Att ha en MC försäkring är inte bara ett lagkrav utan också en viktig säkerhetsåtgärd för att skydda dig själv och din investering. En motorcykel kan vara en stor ekonomisk investering och vid en olycka kan reparationskostnaderna snabbt bli höga. Med rätt försäkring slipper du oroa dig för dessa kostnader och kan istället fokusera på att njuta av din körning.

Fördelar med en MC försäkring

 • Ekonomiskt skydd
  Försäkringen täcker kostnader vid olyckor, stöld och andra skador.
 • Rättsligt skydd
  Vid tvister som uppstår i samband med en olycka kan rättsskyddet hjälpa till med juridiska kostnader.
 • Räddningsskydd
  Om du skulle råka ut för ett haveri kan räddningsskyddet ge dig hjälp på plats och transport till närmaste verkstad.

Hur väljer man rätt MC försäkring?

Att välja rätt MC försäkring kan kännas överväldigande med alla alternativ som finns. Här är några tips för att hjälpa dig hitta den bästa försäkringen för dina behov:

 • Jämför olika försäkringsbolag
  Det finns många försäkringsbolag som erbjuder MC försäkringar. Jämför deras villkor och priser för att hitta det som passar dig bäst. Du kan börja med att jämföra försäkringar här.
 • Läs kundrecensioner
  Andra motorcykelägares erfarenheter kan ge dig en bra bild av vilket försäkringsbolag som erbjuder bäst service.
 • Tänk på ditt användningsområde
  Hur du använder din motorcykel påverkar vilken typ av försäkring du behöver. Kör du mycket i staden eller långturer på landsbygden? Använder du din MC året runt eller bara under sommaren?

Att noggrant överväga dessa faktorer kan hjälpa dig att hitta en försäkring som ger dig det skydd du behöver utan att betala för mycket.

Jämför MC försäkring

Hitta bäst och billigast MC försäkring. Jämför priser & villkor.

Vad påverkar premien på din MC försäkring?

Premien, eller kostnaden för din MC försäkring, påverkas av flera faktorer. Det är viktigt att förstå dessa faktorer för att kunna göra en välgrundad jämförelse mellan olika försäkringsbolag och deras erbjudanden. Här är några av de viktigaste faktorerna som kan påverka din premie:

 • Typ av motorcykel
  Vilken typ av motorcykel du äger spelar en stor roll i hur mycket du kommer att betala för din försäkring. Sportmotorcyklar, som ofta har högre prestanda och snabbare hastigheter, brukar ha högre premier på grund av den ökade risken för olyckor. Touring- eller standardmotorcyklar kan ha lägre premier eftersom de ofta används för mer avslappnad körning.
 • Ålder och erfarenhet
  Din ålder och hur länge du har haft körkort för motorcykel påverkar också premien. Yngre förare och de med mindre erfarenhet anses ha högre risk och kan därför få betala mer. Om du har varit skadefri under en längre tid kan du dock kvalificera dig för rabatter.
 • Körsträcka
  Hur mycket du kör varje år påverkar också premien. Ju mer du använder din motorcykel, desto högre är risken för att du råkar ut för en olycka. Försäkringsbolagen kan därför erbjuda lägre premier för förare som kör färre mil per år. Om du endast kör din motorcykel under sommarhalvåret kan du också få en lägre premie.
 • Var du bor
  Din bostadsort kan ha en betydande inverkan på din försäkringspremie. Förare som bor i områden med hög trafik eller högre brottslighet kan behöva betala mer för sin försäkring. Om du bor i en storstad kan premien vara högre jämfört med någon som bor på landsbygden.
 • Typ av försäkring
  Vilken typ av försäkring du väljer påverkar också kostnaden. En trafikförsäkring är billigare eftersom den ger mindre omfattande skydd. Halvförsäkringar och helförsäkringar är dyrare men ger bättre skydd för olika typer av skador och händelser. Det är viktigt att överväga vilket skydd du behöver och vad du är villig att betala för det.

MC försäkring

Tips för att spara pengar på din MC försäkring

Att hitta en bra och prisvärd MC försäkring behöver inte vara svårt. Här är några tips som kan hjälpa dig att spara pengar:

 • Jämför försäkringsbolag
  Använd jämförelsetjänster för att hitta det bästa erbjudandet. Genom att jämföra olika försäkringsbolag kan du hitta den mest prisvärda försäkringen som samtidigt erbjuder det skydd du behöver. Du kan börja med att jämföra försäkringar här.
 • Utnyttja rabatter
  Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för olika saker som säkerhetsutrustning, medlemskap i motorcykelklubbar eller om du har andra försäkringar hos samma bolag. Se till att fråga om vilka rabatter som finns tillgängliga.
 • Höj din självrisk
  Att höja självrisken kan sänka din månadspremie. Tänk dock på att du kommer att behöva betala mer ur egen ficka om en olycka inträffar.
 • Kör säkert
  Om du har en skadefri historik kan du ofta få en lägre premie. Det lönar sig att köra säkert och undvika olyckor.
 • Välj rätt motorcykel
  Att välja en motorcykel som har lägre prestanda och är mindre stöldbegärlig kan också hjälpa dig att få en lägre försäkringspremie.

Tips och strategier för att optimera din MC försäkring

Förutom de tidigare nämnda tipsen finns det ytterligare strategier du kan använda för att optimera din MC försäkring. Här är några fler råd som kan hjälpa dig att säkerställa att du får bästa möjliga skydd till lägsta möjliga kostnad.

 • Tänk på säkerhetsutrustning
  Att investera i säkerhetsutrustning som lås, spårsändare och godkända skyddskläder kan inte bara skydda dig vid en olycka, utan också sänka din försäkringspremie. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för motorcyklar som är utrustade med extra säkerhetsåtgärder.
 • Vinterförvaring
  Om du inte kör din motorcykel under vintern kan det vara en bra idé att meddela ditt försäkringsbolag. Vissa bolag erbjuder reducerade premier för perioder när motorcykeln inte används. Genom att anmäla att din MC står avställd under vintern kan du spara en del pengar.
 • Undvik onödiga tillval
  När du tecknar en MC försäkring, se till att du endast betalar för det skydd du verkligen behöver. Vissa försäkringar kommer med tillval och extra skydd som kanske inte är nödvändiga för dig. Genom att noggrant granska vad som ingår i försäkringen och ta bort onödiga tillval kan du sänka dina kostnader.
 • Håll din försäkring uppdaterad
  Se till att regelbundet granska och uppdatera din försäkring. Om du till exempel byter till en motorcykel med lägre prestanda eller flyttar till ett område med lägre risk kan detta påverka din premie positivt. Håll kontakten med ditt försäkringsbolag och uppdatera dem om eventuella förändringar.
 • Använd förmånsprogram
  Vissa försäkringsbolag erbjuder lojalitets- eller förmånsprogram som kan ge dig ytterligare rabatter och fördelar. Kontrollera om ditt försäkringsbolag har något sådant program och hur du kan dra nytta av det.

Vanliga frågor och svar om MC försäkring

 • Är trafikförsäkring obligatorisk för alla motorcyklar?

  Ja, enligt svensk lag är trafikförsäkring obligatorisk för alla motorcyklar som är registrerade och används i trafik. Den täcker skador som du orsakar på andra personer och deras egendom.

 • Vad är skillnaden mellan halvförsäkring och helförsäkring?

  Halvförsäkring täcker vanligtvis skador vid brand, stöld, glas, och räddning samt rättsskydd, medan helförsäkring även inkluderar vagnskada, vilket innebär skador på din egen motorcykel oavsett vem som är vållande.

 • Hur påverkar min ålder och erfarenhet försäkringspremien?

  Yngre och mindre erfarna förare anses ha högre risk och får ofta betala högre premier. Om du har varit skadefri under en längre tid kan detta dock sänka din premie.

 • Kan jag sänka min premie genom att höja självrisken?

  Ja, att höja självrisken kan sänka din månadspremie. Det innebär dock att du måste betala mer ur egen ficka vid en olycka eller skada.

 • Behöver jag en MC försäkring om jag bara kör motorcykeln under sommaren?

  Ja, du behöver fortfarande en trafikförsäkring eftersom det är obligatoriskt. Dock kan du meddela ditt försäkringsbolag om att du bara kör under sommaren och eventuellt få en reducerad premie under den tid motorcykeln är avställd.