Djurförsäkring - viktigt att känna till

Djurförsäkring – Viktigt att känna till

Saker som kan vara bra att tänka på om du nyss skaffat ett djur och går i tankar på att försäkra det. Vilka tilläggsförsäkringar är viktiga att ha? Hur fungerar veterinärvård? Livförsäkring för mitt djur, hur fungerar det? Läs vidare för att få ta del av svaren.

Varför ska jag ha en djurförsäkring?

En djurförsäkring är en trygghet för dig som djurägare. Om ditt djur är med om en olycka eller blir sjukt så kan det kosta dig väldigt mycket hos veterinären. Det är inte ovanligt att veterinärkostnader kan uppgå till flera tiotusentals kronor. I vissa fall kan kostnaderna vara så höga att djuret måste avlivas istället för att få den vård som djuret behöver för att överleva.

Därför kan en djurförsäkring i vissa fall vara skillnad mellan liv och död. En djurförsäkring är också ett skydd mot plötsliga och oförutsedda utgifter.

Jämför hundförsäkring

Hitta bäst och billigast hundförsäkring. Jämför priser & villkor.

Vad ska jag tänka på när jag tecknar en djurförsäkring?

Självklart vill man ha en bra djurförsäkring och första tanken kan många gånger vara att teckna den största försäkringen som täcker mest. Eftersom vi alla har olika ekonomiska förutsättningar listar vi de viktigaste delarna i en djurförsäkring. På så sätt får du reda på vad du vad du bör prioritera, det vill säga vilket skydd som är viktigast, och vilka skydd du möjligen kan välja bort.

Detta betyder inte nödvändigtvis att du ska bortse från de delar i försäkringen som angetts som mindre viktiga utan mer vad du bör prioritera med utgångspunkten att du vill skydda dig mot höga och oväntade utgifter. Listan följer nedan:

1. Veterinärvård

Veterinärvård är det absolut viktigaste i din djurförsäkring. Därför bör du titta extra noga på vad som gäller och hur mycket av kostnaden som försäkringsbolaget täcker. Veterinärvården är det som kostar mest och många gånger rör dig sig om höga belopp och det är dessa höga, oväntade kostnaderna du vill skydda dig mot. Om du vill få ner kostnaden för försäkringen går det att höja självrisken men vi rekommenderar aldrig att sänka ersättningsbeloppet för veterinärvården, då det alltid är bäst att ha så hög ersättningsnivå som möjligt på just det momentet.

2. Tilläggsförsäkringar

Tilläggsförsäkringar på en djurförsäkring är ett bra mervärde och visst är det kul när man får in lite oväntade småsummor på kontot. Men det är just det, då du här endast ersätts du för rehabiliteringskostnader och medicin brukar ersättningarna också bli små. Eftersom försäkringsbolagen oftast har väldigt låga maxbelopp på dessa moment skulle vi rekommendera att du prioriterar att höja ersättningsnivån på veterinärvård istället.

3. Livförsäkring

En livförsäkring låter som ett viktigt moment i din djurförsäkring men är en klen tröst om ditt djur skulle gå bort eller bli så sjukt att det måste avlivas. Detta eftersom du oftast bara ersätts med det belopp som du köpt djuret för. Livförsäkringen ger alltså ingen skydd under djurets livstid utan genererar endast ersättning i form av en relativt låg engångsutbetalning i samband med dödsfall på grund av sjukdom eller olycka. Livförsäkringen kommer alltså inte på något betydande sätt att hjälpa dig med några höga oförutsedda kostnader. Därför hamnar livförsäkringen sist på vår prioriteringslista.