Ta bort självrisken är smart – så här gör du

Att teckna en separat försäkring som eliminerar självrisken kan bli en ekonomisk räddning för dig om olyckan skulle vara framme. De flesta kan tjäna tusenlappar varje år med en självriskeliminering. Och har du en bil med vagnskada kan självriskeliminering vara riktigt, riktigt smart.

Av Nya Försäkringar•   • 6 minuterblogpost picture
  • ✔ Spara tusenlappar – rätt kombination av försäkringar blir lönsamt.
  • ✔ Se upp med vagnskada – där är självrisken ofta väldigt hög.
  • ✔ Räddaren i nöden – skulle en olycka ske kan självriskeliminering spara många tusenlappar.
  • ✔ Vi guidar dig – Nya Försäkringar hjälper dig till rätt självriskeliminering.

De flesta konsumenter känner inte till självriskeliminering – av den enkla anledningen att de stora försäkringsbolagen inte upplyser om det.

Men självriskeliminering kan vara riktigt smart och bespara dig tusenlappar varje år, samtidigt som du får maximalt skydd och trygghet. Läs vidare så ska vi förklara hur!

Självriskeliminering erbjuds som regel av externa företag, inte det försäkringsbolag som du valt till exempelvis din bil eller ditt hem. Uppenbarligen har företagen haft det svårt att nå ut med sina erbjudande eftersom så få konsumenter vet om fördelarna med självriskeliminering.

Bidragande orsak till tveksamhet hos konsumenterna är att det tyvärr funnits en del oseriösa aktörer som haft tveksamma produkter. Exempel är Svensk FordonsGaranti och Svenskt Fordonsskydd, som Konsumentverket och Konsumentombudsmannen riktat hård kritik mot.

Men väljer du rätt företag och tecknar en försäkring för självriskeliminering kan det bli mycket lönsamt, speciellt om olyckan skulle vara framme. I den här artikeln guidar vi dig rätt.

Så sparar du tusenlappar

De flesta försäkringsbolag erbjuder olika nivå på självrisk, till exempel 3.000 eller 6.000 kronor. Självrisk är det belopp som man som försäkringstagare alltid måste betala själv, resten av skadan ersätter försäkringsbolaget.

En lägre självrisk har alltid en högre premie, men den som törs chansa lite och väljer en hög självrisk får betala mindre för sin försäkring.

Nu kommer vi till det fina med en extra försäkring som ger självriskeliminering: kostnaden är nästan alltid mindre än skillnaden mellan premierna för hög och låg självrisk. Lät det krångligt? Vi ger ett räkneexempel:

En bilförsäkring med låg självrisk kostar 8.000 kronor om året. Samma försäkring, men med hög självrisk, kostar 6.000 kronor. Du väljer försäkring med hög självrisk men köper till en självriskeliminering för 800 kr/år och sparar därmed 1.200 kronor per år (jämfört med försäkringen som har lägre självrisk). Du får bästa tryggheten, men till ett lägre pris. Skulle en olycka ske får du dessutom ”bonus” i form av inte betala självrisk alls. Win-win!

Vi på Nya Försäkringar hjälper dig att kombinera billigaste försäkringen och bästa självriskelimineringen. Kontakta oss på länken nedan. Nya Försäkringar

Vagnskada – bra eller dyrt?

Köper du en ny bil ingår alltid tre års vagnskadegaranti. Då kan du försäkra din nya bil med en billigare halvförsäkring och ändå få det maximala skyddet som en helförsäkring ger.

Det låter ju kanonbra, eller hur? Nja, vagnskadegarantin är mer lurig än man kanske tror. Visserligen sparar bilägaren pengar genom en lägre försäkringskostnad de tre första åren, men den höga självrisken som bilägaren tvingas betala kan komma som en chock.

En vanlig helförsäkring för bil har som regel en självrisk som ligger kring 3.000–6.000 kronor. Men vagnskadegarantin brukar ha en betydligt dyrare självrisk på 8.000–10.000, plus moms (eftersom generalagenten är ett företag). Det finns även exempel på ännu högre självrisk som är runt 15.000 kronor.

Vill man gardera sig mot vagnskadegarantins höga självrisk är det klokt att teckna en självriskeliminering. Nya Försäkringar brukar rekommendera ”Självriskförsäkring Bil”, som erbjuds av AssistansBolaget, de ersätter självrisker på upp till 10.000 kronor. Den försäkringen gäller dessutom för alla fordon du äger eller privatleasar.

Kontakta oss på Nya Försäkringar, länken nedan, så guidar vi dig till den bästa och billigaste självriskelimineringen. Nya Försäkringar

Försäkring – inte garanti

Branschorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening, förkortat SFVF, anmälde i april 2021 vagnskadegarantin till Konkurrensverket. SFVF menar att dagens utformning av vagnskadegaranti snedvrider konkurrensen och tvingar bilägarna till reparationer på märkesverkstäder.

Vagnskadegaranti är egentligen ingen garanti, anser SFVF, utan borde benämnas som vagnskadeförsäkring. Systemet med vagnskada är unikt för Sverige och liknande försäkringar är inte ”obligatoriska” i andra länder. Sedan länge dominerar försäkringsbolaget If marknaden för vagnskadeförsäkringar.

Kostnaderna för vagnskadegarantin bakas in i nybilspriset och går inte att välja bort för bilköparen. Det återstår att se vad Konkurrensverket säger om systemet med vagnskada, efter sin nya granskning.

Vi guidar dig rätt

Om du tycker att tilläggsförsäkringar, vagnskada och alla olika villkor låter krångligt så kan du vända dig till oss på Nya Försäkringar. Vi är inte ett försäkringsbolag utan letar upp de bästa försäkringarna på marknaden – till rätt pris.

Som kund hos oss på Nya Försäkringar kan vi hjälpa till med skadehanteringen. Du slipper papperskrångel och sitta i telefonkö hos försäkringsbolagen. Är du inte nöjd med ersättningen driver vi frågan vidare hos försäkringsbolaget och skulle det behövas går vi hela vägen till ARN, Allmänna Reklamationsnämnden.

Ringer du oss får du personlig och neutral rådgivning. Tillsammans går vi genom dina försäkringar. Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.