Viktigt att känna till

Vi jämför bilförsäkringar hos samtliga försäkringsbolag och söker efter de bästa villkoren för dina behov, allt för att du ska bli rätt försäkrad till rätt pris. Innan du väljer försäkring kan den här guiden ge värdefull information som är bra att känna till. Om du är osäker eller undrar över något kan du alltid kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

Av Nya Försäkringar•   blogpost picture

Verkstäder

Försäkringsbolagen har oftast avtal med verkstäder för att kunna kvalitetssäkra att reperationen blir korrekt utfört men även för att hålla rimliga priser på premierna. Som försäkringstagare kan du – om du föredrar annat än det alternativ du blivit anvisad – välja en annan verkstad. Försäkringsbolaget kommer då att betala motsvarande belopp som de fått från från den föredragna verkstad som de har avtal med. Uppstår i detta fall en mellanskillnad får du som kund betala denna. Vi rekommenderar vi dig att använda försäkringsbolagets verkstad då det i annat fall blir du som får ta ansvaret om verkstaden gör fel.

Plåt- och lackskador

Om bilen råkat ut för yttre skador och endast skador i plåt och lackering behöver åtgärdas, ställer det mindre krav på verkstaden. Här rekommenderar vi att ni använder er av den anvisade verkstaden. Har du specifika åsikter om just den verkstaden du blivit anvisad så meddela gärna oss så hjälper vi dig se över andra alternativ.

Maskin- och elektronikskador

Om bilen råkat ut för skador på motorn eller elektroniken i bilen så ersätts detta enligt momentet maskin och elektronik i din försäkring. Maskinskada skiljer sig från de andra momenten i “delkasko” då den endast gäller tills fordonet nått en viss ålder eller körts ett visst antal mil. Viktigt att veta är också att försäkringen gäller inte ifall du har modifierat eller trimmat din bil. Observera att de flesta försäkringsbolagen har flera självrisker vid maskinskada som successivt ökar ju närmare du är att nå den tidigare nämnda års- eller milgränsen. Med vår självriskförsäkring kan du täcka stora delar av självrisken.

Märkesverkstad

När du köper en bil blir du ofta erbjuden att teckna det som kallas märkesförsäkring vilket innebär att du blir garanterad bilmärkets verkstäder. Många köper dessa försäkringar ovetandes om att det inte är någon skillnad i garantiåtagandet som denna verkstad gör i förhållande till en annan verkstad som inte är en så kallad märkesverkstad. Enligt rådande konkurrenslagstiftning är det inte längre lagligt för biltillverkare att ställa krav på var reparation eller service utförs, däremot så måste utförandet följa tillverkarens anvisningar. Med andra ord kan man säga att många i onödan betalar för mycket för sin försäkring för att bilmärket ska finnas på försäkringsbrevet. Detta genererar ofta en avsevärt högre premiekostnad trots att det faktiska resultatet eller skyddet förblir detsamma.

Autoexperten

Autoexperten är den vanligaste verkstaden försäkringsbolagen använder för maskin- och elektronikskador och reparerar alla bilmärken förutom Jaguar och Lamborghini. Autoexperten är en rikstäckande svensk verkstads-, reservdels- och tillbehörskedja för fordon med nära 60 butiker och över 400 verkstäder anslutna till Autoexpertens kedjekoncept. Autoexperten är ett privat aktiebolag som grundades 1996. Autoexperten verkstad har över 340 000 artiklar i sortimentet och servar alla typer av bilar och reparerar alla typer av fel med bibehållen nybilsgaranti. Reservdelarna säljs med tre års funktionsgaranti.

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.