Elbilar blir alltmer populära, och försäkringsbolagen har utvecklat särskilda försäkringar för dem. Men prisvariationerna kan vara betydande – skillnaderna kan uppgå till 50 procent. Gör ett klokt val och ta del av våra tips – det finns stora besparingar att göra!
Innehåll artikel
✔ Kolla noga – prisbilden är enormt spretig mellan olika försäkringar.
✔ Dyra hästar – elbilar med hög toppeffekt kan få väldigt kostsamma försäkringar.
✔ Viktigt att ha – se till att din elbil har maskinskadeförsäkring. Annars kan det bli dyrt.
Elbil – ett miljömedvetet val
Många väljer att köra elbil för att vara miljömedvetna, och allt fler upptäcker de ekonomiska fördelarna med att ladda med billig el istället för att tanka bensin eller diesel. Dessutom är skatten på elbilar lägre. Trots att elbilar kan vara dyrare att köpa, är de ofta billigare att äga i längden.
För att verkligen hålla ner milkostnaden är det dock viktigt att välja försäkring med omsorg. Om du redan har en elbil eller funderar på att köpa en, bör du läsa våra tips nedan – här kan du spara flera tusen kronor!
Försäkringsbranschen har sent omsider börjat inse att elbilar kräver anpassade försäkringar. Elbilar har en annan teknik än traditionella bilar med förbränningsmotor, och den största skillnaden ligger i det dyrbara batteripaketet.
De elektriska komponenterna täcks vanligtvis av maskinskadeförsäkringen, som ingår i både hel- och halvförsäkringar. Här kan du läsa mer ingående om maskinskadeförsäkringen och vad den innehåller.
Stora skillnader i pris
Även om antalet elbilar i Sverige fortfarande är relativt lågt, och det finns begränsad statistik över skador och kostnader, märks tydliga skillnader i försäkringspremierna. Antalet bilverkstäder med rätt kompetens för att hantera elbilar är också begränsat.
Detta gör att försäkringsbolagen fortfarande är osäkra på hur de ska prissätta försäkringarna, vilket blir tydligt när man jämför dem. Premien för samma elbil kan variera med upp till 50 procent (!) mellan olika försäkringsbolag.
Dessa skillnader är särskilt märkbara för elbilar med hög toppeffekt. I extrema fall kan det skilja så mycket som 20 000 kronor per år mellan det billigaste och dyraste alternativet!
Priserna väntas sjunka
Allt eftersom bilindustrin blir bättre på att massproducera elbilar på ett effektivt sätt, sjunker priserna. Särskilt de kostsamma batterierna blir billigare för varje år. Trots detta är elbilar fortfarande dyrare i inköp än konventionella bilar med bensin- eller dieselmotor. Däremot har elbilar en lägre värdeminskning och skatt, vilket förbättrar den totala ekonomin. Detta gäller även laddhybrider, som inte tappar lika mycket i värde som motsvarande dieselmodell.
Eftersom elbilar fortfarande är relativt dyra att köpa påverkar detta även försäkringspremien, som oftast blir högre. Grundregeln är enkel: billiga bilar har billigare försäkringar, medan dyrare bilar har högre försäkringskostnader.
Det finns dock faktorer som talar för att försäkringspremierna kan komma att sjunka inom några år. Elbilar tycks ha färre allvarliga mekaniska problem jämfört med bilar med förbränningsmotorer, och de har även lägre servicekostnader. Livslängden på elbilarnas batterier verkar också vara betydligt bättre än många först befarade, vilket tyder på att elbilar kan användas i minst lika många år som konventionella bilar, det vill säga runt 15–20 år.
Risk för brand
Flera tillverkare av elbilar, som Tesla och Nissan, har utvecklat egna försäkringar. Men det är alltid viktigt att jämföra villkor och pris, eftersom tillverkarens egen försäkring inte nödvändigtvis är det bästa alternativet.
En viktig aspekt som skiljer elbilar från vanliga bilar är laddningen, vilket också reflekteras i försäkringsvillkoren. Den originalkabel som följer med när du köper en ny elbil ingår ofta i maskinskadeförsäkringen. Eftersom en sådan kabel kan kosta flera tusen kronor är det viktigt att vara medveten om villkoren i maskinskadeförsäkringen, som ofta begränsas av bilens ålder och körsträcka.
Om du har installerat en laddbox hemma, täcks den av din hemförsäkring, inte bilförsäkringen. För säkerhetens skull bör elbilar och laddhybrider alltid laddas via en laddbox. Installationen, som måste utföras av en elektriker, subventioneras av staten med en rabatt på 50 procent (upp till 50 000 kronor per person och år).
Tyvärr har det redan inträffat villabränder i Sverige när laddbara bilar laddats via vanliga vägguttag, så kallade Schuko-uttag. Dessa uttag är inte konstruerade för att hantera konstant hög ström, vilket kan orsaka gnistor och i värsta fall brand.
Ha koll på villkoren för din elbilsförsäkring
Det råder som sagt en stor osäkerhet inom försäkringsbranschen när det gäller elbilar. Priserna varierar kraftigt, mycket mer än för vanliga bilar.
Känner du dig osäker på vilken försäkring som är bäst just för dig och din elbil gäller det att ha koll på villkoren för maskinskadeförsäkringen. Skulle någon väsentlig del av elbilen gå sönder kan det bli mycket dyrt att reparera – utan en maskinskadeförsäkring.