Bilförsäkring bilresa utomlands

Bilförsäkring – Bilresa utomlands

För oss svenskar är det vanligt att ta bilen ner till kontinenten under semestern. Om något oväntat händer med ditt fordon under resan, kan hanteringen skilja sig från hur det fungerar i Sverige. Därför kommer vi att guida dig genom vad du behöver göra om något inträffar.

Att ta bilen ner till kontinenten ger dig flexibilitet och möjlighet att se så mycket som möjligt under resan. Men blir du inblandad i en olycka med ditt fordon kan det däremot fungera lite annorlunda och detta måste du tänka på innan du åker.

Vid bilolycka utomlands

Om du råkar ut för en bilolycka utomlands och behöver akut hjälp, ska du kontakta SOS International på +45 7010 5050 eller ringa det larmnummer som ditt försäkringsbolag har angett. Det är alltid en bra idé att ha med den blågula skadeblanketten när du reser utomlands. Om en olycka inträffar, är det viktigt att kunna dokumentera händelsen.

På skadeblanketten är det särskilt viktigt att inkludera följande information:

  • Datum och plats för olyckan.
  • Kontaktuppgifter till den andra parten, inklusive information om vilket försäkringsbolag deras fordon är försäkrat hos.
  • Registreringsnummer, fordonets märke och det land där det andra fordonet är registrerat.
  • Vid större skador är det klokt att göra en polisanmälan. Se till att ta med kontaktuppgifter till den myndighet som du anmält skadan hos.
  • Dokumentera så mycket som möjligt av skadan, både på ditt eget fordon och motpartens. Ta foton – ju mer information du har, desto enklare blir skadehanteringen, och chansen ökar att det går snabbare att få ärendet avslutat.

Grönt kort

Grönt kort gäller i de flesta EU-länder och är ett bevis på att du har en giltig trafikförsäkring på bilen. Anledningen att du ska ha med dig grönt kort i vissa länder är för att förenkla färden över gränser. Det är också ett bevis på att din svenska trafikförsäkring täcker om skadan skulle vara framme.

Har du inte med dig det gröna kortet vid inresa till vissa länder kan du vara tvungen att teckna en särskild trafikförsäkring vid gränsen.

Om du behöver reparera bilen?

Kontakta ditt försäkringsbolag så snabbt som möjligt, så kommer försäkringsbolaget att hjälpa dig hitta rätt verkstad. Gör en skadeanmälan, allra lättast genom att kontakta ditt försäkringsbolag direkt.

Hotell och räddning

Är din bil halv- eller helförsäkrad ingår momentet räddning.

Räddning ger dig ett skydd om bilen skulle bli ståendes och vara tvungen att bärgas. Skulle skadan inträffa och du är i behov av hjälp så kontaktar du SOS International: +45 7010 5050

Det kan vara klokt att välja tillägget “hyrbil” om du ska iväg på en längre resa. Hyrbils-tillägget innebär att försäkringsbolaget lämnar ersättning för en hyrbil om det försäkrade fordonet inte går att framföra längre, så att du ändå kan fortsätta din resa.

När det kommer till boende är det hemförsäkringens reseskydd som går in och täcker eventuella extrakostnader som kan uppstå vid problem på semestern.

Är du osäker på hur ditt skydd i hemförsäkringen ser ut så hjälper vi gärna dig och ser över att du är rätt försäkrad innan din resa.

Sjukdom och Olycksfall på resa

Reseskyddet i hemförsäkringen täcker kostnader för akut sjukvård om du råkar ut för en olycksfallsskada eller blir svårt sjuk medan du är på semester. Tänk på att en reseförsäkring enbart täcker sjukvårdskostnader som uppstår av en skada/sjukdom som inträffar på resan, alltså inte kostnader om du redan är sjuk innan resan påbörjas.

Servicekort

Ett servicekort är en sammanställning av din försäkring och vad för skydd du har rätt till på din resa. När du söker vård utomlands kan det krävas att du uppvisar ett servicekort, det är ett bevis på att du är försäkrad för vårdkostnader som kan uppstå. Servicekortet gör även att du slipper ligga ute med eventuella kostnader som kan uppstå vid vård utomlands.