Välj rätt verkstad och spara tusenlappar

Måste du göra bilservice på en märkesverkstad? Eller kan du välja en billigare, oberoende verkstad? Var en kritisk konsument och följ våra tips – då finns det tusenlappar att spara.

Av Pär Brandt•   • 7 minuterblogpost picture
  • ✔️ Välj fritt – du måste inte välja en märkesverkstad.
  • ✔️ Var kritisk – genom att jämföra priserna på bilservice kan du spara stora belopp.
  • ✔️ Se helheten – servicen måste utföras på ett korrekt sätt. Men se också till att du har rätt försäkring, till bästa pris.

Som bilägare gäller det att ha noggrann koll på servicen av bilen. Med speciella intervall ska viktiga delar som till exempel motorolja, olika filter och tändstift bytas. Bilmekaniker går även igenom en lång rad kontrollpunkter för att se om det finns fel som måste åtgärdas.

En rätt utförd service är helt avgörande för att bilen ska fungera bra och att garantin ska gälla.

De som slarvar med servicen riskerar att bilen drar mer bränsle, blir trafikfarlig och i värsta fall går sönder. Felaktigt utförd service sänker också andrahandsvärdet. Få köpare är villiga att chansa med en begagnad bil som blivit dåligt skött och kanske behöver repareras i framtiden.

Intervallen mellan servicetillfällena anges både i tid och i körsträcka. Till exempel 3.000 mil eller högst två år, vilket som nu inträffar först. Serviceintervallen finns angivet i serviceboken och där sätter också bilverkstaden sin stämpel med namn och datum.

Utförd service brukar även registreras digitalt och går ibland att hitta på nätet, till exempel på sajten Biluppgifter.se

Ibland halveras priset för service

Priserna på bilservice varierar kraftigt och är som högst i storstäderna. Service hos en märkesverkstad kan kosta mellan 4.000–7.000 kronor och ibland ännu mera. Därför lönar det sig att ringa runt och jämföra priserna – kanske till och med våga sig på att pruta?

Tvärtemot vad många bilägare tror måste inte en bil få sin service utförd hos en märkesverkstad. Det var i maj 2010 som EU-kommissionen bestämde att det ska råda fri konkurrens mellan verkstäderna. Det slog även Marknadsdomstolen fast 2012 i en dom efter att Kia försökt tvinga svenska bilägare att utföra service på sina egna märkesverkstäder – annars skulle inte den 7-åriga nybilsgarantin gälla.

En biltillverkare kan därför inte kräva att bilägaren servar sin bil på märkesverkstaden, däremot måste den fristående verkstaden uppfylla tillverkarens krav för hur servicen ska utföras. Reservdelar och komponenter måste till exempel hålla samma kvalitetsnivå som originaldelar.

Det här gäller alltså även för nyare bilar med nybilsgaranti. När verkstadskedjan Mekonomen undersökte saken 2017 visade det sig att 2 av 3 bilägare var osäkra på om nybilsgarantin gäller ifall man väljer en fristående verkstad. I samma undersökning uppgav 55 procent av bilägarna att de oftast servar bilen hos en märkesbunden verkstad.

De som väljer en fristående verkstad istället för en märkesverkstad kan spara stora belopp. Inte sällan handlar det om flera tusenlappar lägre pris för en service hos de fristående verkstäderna. För en del bilmodeller halveras priset för service.

”Storservice” kan bli mycket dyrt

Finns det några faror med att få servicen utförd hos en fristående bilverkstad? Egentligen inte och det beror främst på att servicepunkterna för det mesta är enkla att utföra.

Vid en “normal” service byts motoroljan, oljefiltret, luftfiltret och oftast också kupéfiltret. På bilar med bensinmotorer byts även tändstiften. Alla de här komponenterna blir naturligt nedsmutsade eller förslitna och behöver därför bytas regelbundet.

Ibland ska även bromsvätskan bytas, då den absorberar vatten. Om bromsvätskan innehåller för mycket vatten kan den ”koka” och då fungerar inte bromsarna – vilket förstås är fullständigt livsfarligt.

Många bilmodeller har även en så kallad ”stor” service. Då ska fler komponenter bytas ut, som en säkerhetsåtgärd. En av dessa är kamremmen, som inte har oändlig livslängd och i många fall slår sönder motorn om den skulle gå av. De bilägare som försöker spara pengar och inte byter kamrem kan i värsta fall tvingas att byta ut hela motorn.

Ska man köpa en begagnad bil gäller det att ha koll på när en storservice ska ske – och vad den kostar. Flera av de mest populära bilmodellerna i Sverige har en storservice som kan kosta 20.000–30.000 kronor hos märkesverkstäderna, ibland ännu mer.

Bilägarna sätter höga betyg

När bör man då anlita en märkesverkstad? Jo, det är trots allt så att en märkesverkstad har krav på sig att ha en komplett uppsättning specialverktyg och personalen utbildas fortlöpande när nya modeller introduceras.

Enklare reparationer som byte av bromsar, koppling, avgassystem, stötdämpare och fjädrar klarar alla bilmekaniker. Men ibland kan felsökningen vara komplicerad och den högsta specialkompetensen finns i de flesta fall hos märkesverkstaden.

De stora, fristående verkstadskedjorna som exempelvis Autoexperten, Meca och Mekonomen har generellt sett välutbildad personal med hög kompetens. Det avspeglas i marknadsundersökningar där ”de tre stora” brukar få höga betyg av bilägarna. I många fall faktiskt högre betyg än märkesverkstäderna.

Djävulen bor i detaljerna

Att välja en bra verkstad är alltså viktigt. Men som bilägare gäller det att se helheten och ha rätt försäkringsskydd, ifall en skada sker.

”Djävulen bor i detaljerna” bruka man säga och det gäller i allra högsta grad försäkringar. Men de flesta bilägarna orkar inte läsa igenom den finstilta avtalstexten, där villkoren kan skilja sig markant mellan försäkringsbolagen.

En viktig del i en helförsäkring är villkoren för maskinskador i främst motor och transmission. Hos vissa bolag minskar ersättningen beroende på ålder och körsträcka, vilket kan ge dramatiska skillnader om bilen ligger precis under eller över gränsen.

Nya Försäkringar hjälper gärna till med att leta upp det bästa alternativet för din bil. Som kund hos oss får du personlig rådgivning, årlig försäkringskoll och vi kan även sköta din skadeservice. Skulle det uppstå en tvist mellan dig och försäkringsbolaget står vi på din sida och ser till att du får rätt ersättning.

Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.