Husbil – viktigt att känna till

Här listar vi all nödvändig information du behöver ha då du ska försäkra din husbil. Vi hjälper dig givetvis att jämföra priser och villkor mellan marknadens alla olika bolag så att du i slutänden alltid är rätt försäkrad till rätt pris.

Av Nya Försäkringar•   blogpost picture

Egendom eller lösöre du förvarar i husbilen

Tänk på att villkoren för ersättningen av ditt lösöre, det vill säga din personliga egendom som du förvarar i husvagnen, varierar mellan försäkringsbolagen. Dock finns det något som heter bortaskydd som ingår i din hemförsäkring, vilket vanligtvis ersätter lös egendom som förvaras utanför hemmet upp till 50 000 kronor.

Då din husbilsförsäkring ersätter allt från 20 000 upp till 80 000 kronor är det alltid en god idé att göra en uppskattning på värdet av den egendom du förvarar i husbilen och hur mycket av detta som täcks av din försäkring.

Reseavbrott & semesteravbrott

Om du blir tvungen att avbryta din semester för att husbilen skadats innebär detta att du kan ha rätt till ersättning. Till skillnad från en bilförsäkring ingår det ofta något som kallas för reseavbrott eller liknande i din husbilsförsäkring. Det innebär att du har rätt till en dagsersättning för de dagar du inte kan nyttja husbilen på din semester. Denna ersättning varierar mellan bolagen och det kan därför vara värt att jämföra innan du tecknar försäkringen. Ersättningen brukar vanligtvis variera mellan 300 till 500 kronor per dag. Dock måste det röra sig om en ersättningsbar skada för att denna typ av ersättning ska betalas ut.

Husbilens utrustning och interiör

När det kommer till husbilens utrustning som navigation, klimatanläggning och hushållsmaskiner brukar dessa omfattas av försäkringen. Oftast rör det sig om den utrustning som är fast monterad. Tänk därför på att ha koll på vad som täcks upp av din försäkring så att du inte går miste om någon ersättning vid en skada.

Läckage

Vill du att läckage ska omfattas av din försäkring så ska du tänka på att teckna en vagnskadeförsäkring (helförsäkring) för din husbil, då vagnskademomentet är det moment som täcker just läckageskador.

Om du planerar att hyra ut din husbil

Om du hyr ut din husvagn eller har planer på att göra det så bör du vara noga med att ta reda på om din försäkring täcker detta. Det är nämligen vanligt att försäkringsbolaget inte täcker din husbil vid uthyrning. Detta innebär att din ersättning kan bli reducerad eller i värsta fall utebli helt och hållet. Därför är det väldigt viktigt att säkerställa att du även har en gällande försäkring även när husbilen är uthyrd.

Att tänka på vid försäljning eller utlåning

Tänk på att så fort du lämnar över nycklarna till din husbil så slutar försäkringen att gälla vid stöld. Därför ska du alltid vara noga med att säkerställa att du lånar ut eller säljer husbilen till en seriös köpare eller någon du litar på. Vid försäljning kan det vara bra att tänka på följande: Köparen ska alltid legitimera sig. Ta fullständiga kontaktuppgifter och verifiera dessa. Lämna endast över registreringsbeviset och genomför ägarbytet när betalning är fullständigt genomförd.

Vid resa utanför Sverige

Planerar du att resa utanför Sverige och ska använda husbilen under resan, så gäller försäkringen i regel som vanligt. Dock kan det vara en god idé att dubbelkolla med ditt försäkringsbolag innan du reser iväg, om det mot förmodan förekommer några undantag utanför Sverige.

Ta med alla nödvändiga handlingar om du reser utanför landet, det vill säga pass, körkort, betalkort, de handlingar som berör husbilen, registreringsbevis och en skadeanmälningsblankett.

Om du kör utanför EES-området, till exempel i Turkiet, rekommenderas att föraren även förser sig med ett internationellt körkort. Det internationella körkortet är endast en översättning, man måste alltså alltid ha med sig det svenska körkortet också.

Från ditt försäkringsbolag behöver du ett så kallat servicekort, så att du vet vart du ska vända dig vid en eventuell skada.

Vissa länder kräver att du har ett så kallat grönt kort som bevis på att ditt fordon är försäkrat. Detta “gröna kort” får du av ditt försäkringsbolag, förutsatt att din försäkring är betald. Gå in på länken nedan för att se om det landet du planerar att åka till eller passera kräver grönt kort.

https://www.tff.se/sv/Utland/Resa-utomlands-med-egen-bil/

Avställningsförsäkring, ett bra alternativ för husbilsförsäkring

Husbilsförsäkringar brukar vara relativt dyra jämfört med en vanlig bilförsäkring samtidigt använder man oftast husbilen betydligt mindre än bilen. Därför kan det vara en god ide att kolla om med ditt försäkringsbolag om de erbjuder en avställningsförsäkring.

Detta innebär att du ställer av din husbil den period den inte är i bruk på så sätt betalar du en betydligt lägre premie. Räkna ut vad försäkringen kostar avställd jämfört med vad den kostar påställd. Räkna sedan ut vad det kostar, baserat på hur många månader du planerat att använda husvagnen, och på så vis kan din totala kostnad bli betydligt lägre jämfört med en året-runt-försäkring.

Förtält och mobila uterum

I regel ingår förtältet i din husbilsförsäkring men däremot kan mobila förtält, eller standby tält som de också kallas, kräva att du tecknar en tilläggsförsäkring Var noga med att kolla upp vad som gäller i din försäkring så att du inte riskerar att gå miste om ersättning.

Maskinskada

Precis som på en vanlig bilförsäkring så ingår det ett moment som heter maskinskada i din husbilsförsäkring. Vanligast är att detta moment täcker 8 år eller 12 000 mil, det vill säga det du uppnår först. Detta moment gäller för skador som uppstår på husbilens motor eller elektronik. För att maskinskada ska ingå i din försäkring behöver du teckna minst en halvförsäkring.

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.