Husbil

Husbil – viktigt att känna till

Här har vi samlat all viktig information du behöver när du ska försäkra din husbil. Vi hjälper dig att jämföra priser och villkor mellan marknadens olika bolag, så att du alltid får rätt försäkring till rätt pris.

Egendom eller lösöre du förvarar i husbilen

Villkoren för ersättning av ditt lösöre, det vill säga din personliga egendom som du förvarar i husbilen, kan variera mellan olika försäkringsbolag. Din hemförsäkring inkluderar dock ofta ett bortaskydd som vanligtvis täcker lös egendom som förvaras utanför hemmet upp till 50 000 kronor.

Eftersom din husbilsförsäkring kan ersätta belopp från 20 000 upp till 80 000 kronor, är det en bra idé att uppskatta värdet på den egendom du förvarar i husbilen och kontrollera hur mycket som täcks av din försäkring.

Reseavbrott & semesteravbrott

Om du måste avbryta din semester på grund av att husbilen skadats, kan du ha rätt till ersättning. Till skillnad från en bilförsäkring ingår ofta ett moment för reseavbrott i din husbilsförsäkring. Detta innebär att du får en dagsersättning för de dagar du inte kan använda husbilen under din semester. Ersättningsbeloppet varierar mellan försäkringsbolagen, vanligtvis mellan 300 och 500 kronor per dag. För att denna ersättning ska utbetalas måste skadan vara ersättningsbar.

Husbilens utrustning och interiör

När det gäller husbilens utrustning, såsom navigation, klimatanläggning och hushållsmaskiner, täcks dessa oftast av försäkringen om de är fast monterade. Det är viktigt att ha koll på vad din försäkring täcker, så att du inte går miste om ersättning vid en skada.

Läckageskador

För att skydda dig mot läckageskador på husbilen bör du teckna en vagnskadeförsäkring (helförsäkring), eftersom detta moment täcker just läckageskador.

Uthyrning av husbilen

Om du planerar att hyra ut din husbil, eller redan gör det, är det viktigt att kontrollera om din försäkring täcker uthyrning. Många försäkringsbolag exkluderar täckning vid uthyrning, vilket kan leda till reducerad eller utebliven ersättning vid skada. Se till att din försäkring även gäller när husbilen är uthyrd.

Att tänka på vid försäljning eller utlåning

Så snart du överlämnar nycklarna till husbilen upphör försäkringen att gälla vid stöld. Var därför noga med att endast låna ut eller sälja husbilen till en pålitlig person eller en seriös köpare. Vid försäljning bör du tänka på följande:

  • Köparen ska alltid legitimera sig.
  • Ta fullständiga kontaktuppgifter och verifiera dem.
  • Genomför ägarbytet och överlämna registreringsbeviset endast när betalningen är fullständigt genomförd.

Vid resa utanför Sverige

Planerar du att använda husbilen på en resa utanför Sverige? I de flesta fall gäller din försäkring som vanligt, men det är en god idé att dubbelkolla med ditt försäkringsbolag om det finns några specifika undantag för utlandsresor.

När du reser utanför landet, se till att ta med alla nödvändiga handlingar, såsom pass, körkort, betalkort, registreringsbevis och en skadeanmälningsblankett. Om du ska köra utanför EES-området, exempelvis i Turkiet, rekommenderas det att du skaffar ett internationellt körkort, som fungerar som en översättning av ditt svenska körkort.

Du behöver också ett servicekort från ditt försäkringsbolag, så att du vet vart du ska vända dig vid en eventuell skada. I vissa länder krävs dessutom ett ”grönt kort” som bevis på att ditt fordon är försäkrat. Detta gröna kort får du från ditt försäkringsbolag, förutsatt att din försäkring är betald. Här kan du kontrollera i förväg om det land du planerar att besöka eller passera kräver grönt kort.

Avställningsförsäkring – ett smart val för husbilsägare

Eftersom husbilsförsäkringar ofta är dyrare än vanliga bilförsäkringar, och husbilar vanligtvis används mindre frekvent än bilar, kan det vara klokt att överväga en avställningsförsäkring. Kontrollera med ditt försäkringsbolag om de erbjuder denna typ av försäkring.

Med en avställningsförsäkring kan du ställa av din husbil under perioder när den inte används, vilket resulterar i en betydligt lägre premie. Genom att jämföra kostnaden för en avställd försäkring med en påställd, och räkna ut kostnaden baserat på hur många månader du planerar att använda husbilen, kan du sänka dina totala försäkringskostnader jämfört med en året-runt-försäkring.

Förtält och mobila uterum

Förtältet täcks i regel av din husbilsförsäkring, men mobila förtält, även kallade standby-tält, kan kräva en separat tilläggsförsäkring. Se till att undersöka vad som ingår i din försäkring för att undvika att gå miste om ersättning vid skada.

Maskinskada

Precis som i en vanlig bilförsäkring ingår ett moment för maskinskada i din husbilsförsäkring. Detta moment täcker vanligen skador på husbilens motor eller elektronik upp till åtta år eller 12 000 mil, beroende på vilket som inträffar först. För att maskinskada ska omfattas av din försäkring, behöver du teckna minst en halvförsäkring.