Här går vi igenom saker som är viktiga att känna till när du ska försäkra din husvagn. Se till att även hålla dig uppdaterad om vad som gäller specifikt för just ditt försäkringsbolag.
Innehåll artikel
Egendom eller lösöre du förvarar i husvagnen
Det är viktigt att tänka på att ersättningen för ditt lösöre, det vill säga din personliga egendom i husvagnen, kan variera mellan olika försäkringsbolag. Din hemförsäkring innehåller ofta något som kallas bortaskydd, vilket vanligtvis täcker förlust eller skada på lös egendom som förvaras utanför hemmet, upp till ett värde av 50 000 kronor (detta belopp kan dock variera).
Eftersom husvagnsförsäkringen vanligtvis täcker ett belopp mellan 20 000 och 80 000 kronor, är det en bra idé att uppskatta värdet på den egendom du förvarar i husvagnen och säkerställa hur mycket av detta som täcks av din försäkring.
Reseavbrott & Semesteravbrott?
Om du tvingas avbryta din semester på grund av skador på husvagnen kan du ha rätt till ersättning. Till skillnad från bilförsäkringar ingår ofta något som kallas reseavbrott eller liknande i din husvagnsförsäkring. Detta ger dig rätt till en dagsersättning för de dagar då du inte kan använda husvagnen under din semester.
Ersättningsbeloppen för semesteravbrott varierar mellan försäkringsbolagen, så det kan vara värt att jämföra olika alternativ innan du tecknar en försäkring. Ersättningen ligger vanligtvis mellan 300 och 500 kronor per dag. Det är dock viktigt att notera att skadan måste vara ersättningsbar för att denna typ av ersättning ska utbetalas.
Husvagnens utrustning och interiör
Försäkringen täcker vanligtvis husvagnens utrustning, såsom klimatanläggningar och hushållsmaskiner, särskilt om de är fast monterade. Det är viktigt att ha koll på vilken utrustning som omfattas av din försäkring, så att du inte missar ersättning vid eventuella skador.
Att tänka på vid försäljning eller utlåning
När du överlämnar nycklarna till husvagnen upphör försäkringen att gälla vid stöld. Därför bör du alltid vara noggrann med att låna ut eller sälja husvagnen till en pålitlig person eller en seriös köpare. Vid försäljning är det viktigt att tänka på följande:
- Köparen måste alltid kunna legitimera sig.
- Ta fullständiga kontaktuppgifter och verifiera dem.
- Överlämna registreringsbeviset först när betalningen är genomförd i sin helhet.
Avställningsförsäkring för husvagn
Eftersom en husvagn inte kan ställas av eller på, finns det ingen möjlighet att teckna en avställningsbar försäkring för den. Däremot är premien för en husvagn relativt låg, särskilt i jämförelse med en husbil eller personbil.
Ditt ansvar som husvagnsägare
Som husvagnsägare är det ditt ansvar att säkerställa att husvagnen är trygg och säker att både färdas och bo i, både för din egen och andras säkerhet. Därför är det viktigt att regelbundet besiktiga husvagnen för att kontrollera att exempelvis bromsar, koppling och ventilation fungerar korrekt.
Om din husvagn orsakar en trafikolycka
Skulle din husvagn, till exempel, lossna från dragkroken och orsaka skada på en annan persons fordon, egendom eller på en person, täcks detta av bilens trafikförsäkring. Detta är orsaken till att det inte finns någon lagstadgad skyldighet att försäkra din husvagn och varför ett trafikförsäkringsmoment inte ingår i en husvagnsförsäkring.
Förtält och mobila uterum
I allmänhet omfattas ditt förtält av husvagnsförsäkringen. Däremot kan mobila förtält, även kallade standby-tält, kräva en tilläggsförsäkring. Det är därför viktigt att du kontrollerar vad som gäller i din försäkring för att undvika att gå miste om ersättning.
Maskinskada
Precis som i en bilförsäkring ingår ett moment för maskinskada i din husvagnsförsäkring, även om detta kan vara något otydligt när det gäller husvagnar. Vanligtvis täcker detta moment skador på fast monterad utrustning, som vitvaror, upp till åtta år. Eftersom en husvagn inte har någon motor omfattar detta moment den fasta utrustningen i husvagnen.
Vilken typ av försäkring som krävs för att detta moment ska ingå varierar mellan försäkringsbolagen. Vissa bolag kräver minst en halvförsäkring, medan andra kräver en helförsäkring. Det är viktigt att undersöka dessa villkor innan du tecknar en försäkring.
Detta gäller för resor utanför Sverige
Se till att ha med dig alla nödvändiga handlingar, såsom pass, körkort, betalkort och en skadeanmälningsblankett. Från ditt försäkringsbolag behöver du även ett så kallat servicekort, som visar vart du ska vända dig vid en eventuell skada.
I vissa länder krävs det att du har ett ”grönt kort” som bevis på att ditt fordon är försäkrat. Detta gröna kort kan du få från ditt försäkringsbolag, förutsatt att din försäkring är betald. På Trafikförsäkringsföreningens webbplats kan du se vilka länder som idag kräver ”grönt kort”.