Flygresor & avbeställningsskydd

En flygtur innebär ofta början eller slutet på en resa och kan – om du har otur – medföra komplikationer som förseningar, förlorat bagage och inställda avgångar. En del av detta täcks av hemförsäkring, flygbolag respektive betalkort och vi har på denna sida sammanfattat var du vänder dig och vad du omfattas av. Allt för att göra resan enklare om det skulle inträffa något.

Av Nya Försäkringar•   blogpost picture

Vad täcker min kortförsäkring?

Med den kompletterande kortförsäkringen får du en rese- och i vissa fall olycksfallsförsäkring som kompletterar din hemförsäkring. Försäkringen kan ge dig ersättning för försenad ankomst och försenat bagage. Du behöver ha ett giltigt betal- och kreditkort hos din bank eller kreditkortsutgivare samt betala mer än hälften av resan med kortet.

Observera att olika villkor gäller beroende på vilket kort du innehar, har du frågor kring detta står våra rådgivare redo att hjälpa dig. Försäkringar som normalt sett ingår är:

 • • Självriskerättning om du råkar ut för till exempel ett inbrott eller brand på resan.
 • • Avbeställningsskydd.
 • • Förseningsersättning.
 • • Outnyttjad resekostnad.
 • • Hyrbilssjälvrisk.
 • • Olycksfallsskydd på resa.

Vilken ersättning kan jag kräva från researrangör och flygbolag?

Varje flygbolag måste förhålla sig till den internationella organisationen IATA:s resevillkor. Den som säljer resan till dig i Sverige omfattas även av resegarantilagen men kan i vissa fall skilja sig marginellt mellan resebyråer och flygbolag.

Olika biljetter hos ett flygbolag har också ofta olika villkor för avbeställning och ombokning. Om du inte har ett avbeställningsskydd så får du bara tillbaka pengar för skatter och avgifter som ingår i biljetten och du måste själv vända dig till flygbolagen för att kräva tillbaka pengarna, däremot kan du komplettera detta med kortförsäkring eller utökat reseskydd i din hemförsäkring.

Det kan även vara bra att veta att det finns svartlistade flygbolag. EU:s svarta lista är en förteckning över de flygbolag som inte får verka inom unionen. Dessa flygbolag anses inte uppnå acceptabel säkerhetsnivå enligt internationell standard eller vars lands myndigheter inte kan tillgodose nödvändiga flygsäkerhetskrav.

Resebyråer och researrangörer är enligt lag skyldiga att informera resenärer om svartlistade flygbolag. Svarta listan uppdateras normalt två gånger per år, i juni respektive december. Mer om ’EU Air Safety List’ finns på den här länken.

Är du kund hos oss med din hemförsäkring hjälper vi dig även att söka ersättning även hos flygbolaget inte bara hos försäkringsbolagen.

Utökat reseskydd hos ditt försäkringsbolag

För de flesta är det onödigt att teckna en utökad försäkring i hemförsäkringen om man bokar sina resor via kort. Men i vissa fall kan det vara motiverat att ha ett bättre skydd än din kortförsäkring. Däremot rekommenderar vi att kontrollera sin kortförsäkring för att slippa betala den relativt dyra premien för en extra försäkring i hemförsäkringen eller lägga till försäkringen innan du bokar.

Du kan teckna ett resetillägg till din hemförsäkring som utökar ditt skydd på resan. Tillägget innehåller främst ett avbeställningsskydd, förseningsersättning, outnyttjad resekostnad och självriskeliminering av reseskyddet vid sjukdom och olycksfall. Försäkringen kan betala tillbaka din resekostnad om det händer något allvarligt innan du påbörjar resan eller att du får avbryta den. I de flesta fall ersätts du om du själv, närstående eller ditt resesällskap drabbas av en plötslig allvarlig sjukdom, olycksfall eller dödsfall.

Liknande artiklar

 • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
  Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
 • Tjänster

 • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.