Maskinskadeförsäkring

Spara tusenlappar med maskinskadeförsäkringen

Maskinskadeförsäkringen är ganska okänd för många bilägare. Men den är mycket värdefull och kan rädda dig från en ekonomisk katastrof om bilen behöver repareras. Missa inte den här guiden som kan hjälpa dig att spara många tusenlappar.

  • Läs villkoren – skyddet för maskinskada gäller bara en viss period. Ta reda på hur länge.
  • Höjd självrisk – över en viss körsträcka eller ålder brukar självrisken öka.
  • Täcker inte allt – maskinskadeförsäkringen täcker det mesta, med vissa undantag.
  • Ta hjälp – villkoren för maskinskadeförsäkringen varierar mellan bolagen. Vi hjälper dig att hitta rätt.

Om du inte känner till vad maskinskadeförsäkringen innebär är du i gott sällskap. Maskinskada är något av en ”doldis”, trots att den ingår i halv- och helförsäkring och faktiskt är en av de viktigaste delarna i en bilförsäkring.

Maskinskada är ett ord som sammanfattar fel på bland annat motor, transmission, motorelektronik, turbo, bränslesystem, kylsystem, krockkuddar, luftkonditionering, styrelektronik och avgasrening. För elektrifierade bilar ingår även elmotorn och batteriet. Men maskinskadeförsäkringen ersätter inte slitagedelar (som exempelvis bromsklossar).

Som alla förstår kan reparationer av ovan nämnda komponenter bli mycket dyra. Som exempel kan byte av automatlåda kosta runt 50.000 kronor, en ny motor kan gå löst på över 100.000 kronor. Och i det läget är en gällande maskinskadeförsäkring guld värt – förstås!

Därmed kommer vi till det finstilta i avtalsvillkoren. En maskinskadeförsäkring gäller nämligen inte alltid. Och dessa villkor måste du ha koll på, annars kan verkstadsräkningen bli en ekonomisk ruin.

Maskinskadeförsäkringen begränsas främst av bilens ålder och mätarställning. Som regel är åldersgränsen 8 år. Milgränsen kan vara 6.000 mil, 10.000 mil eller 15.000 mil. Har bilen passerat någon av dessa gränser upphör maskinskadeförsäkringen att gälla och det finns inget mellanting där du kompenseras till viss del. Maskinskadeförsäkringen är ”digital”, så att säga, antingen gäller den eller så gäller den inte. Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar

Viktiga villkor

Förutom ålder och antal mil finns det några villkor till som måste uppfyllas, annars gäller inte maskinskadeförsäkringen.

Ett viktigt villkor är att bilen fått service utförd med de intervall som biltillverkaren angett. Service måste inte ha skett på en märkesverkstad, däremot ska en fristående verkstad uppfylla tillverkarens krav för hur servicen ska göras.

Om bilen reparerats på ett uppenbart felaktigt sätt, som senare leder till en maskinskada, är det inte sannolikt att försäkringen gäller. Maskinskadeförsäkringen gäller inte heller om bilen trimmats eller använts i tävlingsverksamhet.

”Utan yttre påverkan” är ett annat villkor som brukar stå i den finstilta texten. Maskinskadeförsäkringen gäller alltså inte om du till exempel kört på en trottoarkant och den påverkan senare leder till att hjullagret går sönder. Inte heller feltankning brukar räknas in under maskinskada, men täcks av ansvarsförsäkringen (allriskförsäkring), populärt kallad ”drulleförsäkringen”.

Har du gjort fel?

Slutligen kommer vi till det luddiga begreppet ”handhavandefel”. Om bilägaren av bristfällig skötsel, slarv eller okunnighet medverkat till att en skada uppkommer kan försäkringsbolaget vägra ersättning.

Det kan handla om handhavandefel om man exempelvis gett en annan bil starthjälp och att det därefter uppkommit skador på elektroniken. Eller att löv samlats vid luftintaget till kupéventilationen och det inneburit att vatten inte kunna rinna undan och därmed skadat elektronik.

Självrisken varierar

Som så många gånger förut i de här försäkringsguiderna är det dags att ta upp ämnet självrisk. Försäkringsbolaget betalar skadan som uppstått på din bil men du måste (nästan) alltid betala en mindre del av reparationen, en så kallad självrisk.

Nu gäller det att ha noggrann koll, för självrisken varierar kraftigt mellan försäkringsbolagen. Självrisken kan även vara olika hos ett och samma bolag, då man kanske erbjuder en ”liten” eller ”stor” försäkring. Den stora bilförsäkringen har en högre premiekostnad, men har i gengäld lägre självrisk och kanske en förlängd körsträcka. Den lilla försäkringen har lägre premie men större självrisk. Vilken är bäst? Det kan bara du avgöra!

Många försäkringsbolag har en fast självrisk, på till exempel 3.000 eller 6.000 kronor. Men ibland räknas självrisken i procent av reparationskostnaden, som i dyra fall kan bli betydligt mycket mer i kronor räknat. Slutligen finns det försäkringsbolag som tillämpar en kombination av procent och en miniminivå av självrisk. Vi vet att detta låter krångligt, men kontakta oss på Nya Försäkringar så kan vi guida dig till bästa val. Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris Nya Försäkringar

Byt bilen i tid

De av er som läst så här långt inser nog att maskinskadeförsäkringen är väldigt viktig, något av det viktigaste som finns näst efter skyddet för olyckor, brand och stöld. Speciellt för lite äldre bilar med längre körsträcka.

Ska man behålla sin goda nattsömn finns det anledning att titta mycket noga på villkoren för maskinskadeförsäkringen. Om till exempel en automatlåda skulle gå sönder när bilen nyss passerat milgränsen eller åldersgränsen (ofta 8 år) kan reparationen kosta mer än bilen är värd, eller nära på.

Några få försäkringsbolag erbjuder maskinskadeförsäkring upp till 10 år och 15.000–17.000 mil. Om din bil är mer än 8 år men ännu inte passerat exempelvis 15.000 mil så kan det vara aktuellt med byte till ett försäkringsbolag med de mest generösa villkoren. Även om försäkringen kostar lite mer så sover du bättre om natten med den extra trygghet som en aktiv maskinskadeförsäkring innebär.

För att undvika en ekonomisk smäll är det därför viktigt att hålla koll på villkoren för maskinskadeförsäkringen. Tyvärr är den något av en ”doldis” men maskinskadeförsäkringen kan ha en enorm betydelse för din privatekonomi om bilen skulle gå sönder.

När en bil närmar sig gränsen för maskinskadeförsäkringen kan det för en del vara klokast och tryggast att sälja den vidare, och istället köpa en nyare begagnad bil. Om man ändå behåller sin gamla bil, utan gällande maskinskadeförsäkring, så ska man vara medveten om de (stora) ekonomiska riskerna. Är du beredd att ta den risken?

Låt oss guida dig rätt

Som ni förstått vid det här laget är villkoren för maskinskadegaranti olika och det är inte helt lätt att jämföra de olika försäkringarna. Att välja rätt är krångligt och då kan du tryggt vända dig till Nya Försäkringar för mer information. Har du en bil med längre körsträcka är det mycket viktigt att välja rätt för att maskinskadeförsäkringen ska gälla. Annars kan du drabbas av väldigt dyra verkstadsräkningar, om något skulle gå sönder på bilen.