Bilresa utomlands

För oss svenskar är det vanligt att på semestern ta bilen ner till kontinenten. Skulle något oväntat inträffa med ditt fordon under resan kan det däremot fungera lite annorlunda än om du skulle befinna dig i Sverige och vi kommer därför guida dig hur du ska gå till väga.

Av Nya Försäkringar•   blogpost picture

Att ta bilen ner till kontinenten ger flexibilitet och möjlighet att se så mycket som möjligt under resan. Men blir du inblandad i en olycka med ditt fordon kan det däremot fungera lite annorlunda och detta måste du tänka på innan du åker.

Vid bilolycka utomlands

Om du krockar utomlands? Är du utomlands, skadan är framme och du är i behov av akut hjälp så ringer du SOS International: 0771-866866 eller av ditt försäkringsbolag angivet larmnummer. En rekommendation är att alltid ha med den blågula skadeblanketten vid utlandsresa. Skulle skadan vara framme är det alltid bra att kunna dokumentera detta.

På blanketten är det viktigt att få med följande punkter:

  • Datum och plats för olyckan.
  • Kontaktuppgifter till motparten, även vilket försäkringsbolag som motparten har försäkrat sitt fordon.
  • Andra förarens registreringsnummer, fabrikat på fordon och vilket land bilen är registrerad i.
  • Vid en större skada är det klokt att göra en polisanmälan,och tänk då på att få med kontaktuppgifter till den myndighet skadan anmälts hos.
  • Ett tips är att dokumentera så mycket som möjligt från skadan, ta foto på ditt fordon men även motpartens fordon. Ju mer information du har för att underlätta en skadehantering desto bättre är det och sannolikheten ökar att du får en snabbare hantering.

Grönt kort

Grönt kort gäller i de flesta EU-länder och är ett bevis på att du har en giltig trafikförsäkring på bilen. Anledningen att du ska ha med dig grönt kort i vissa länder är för att förenkla färden över gränser. Det är också ett bevis på att din svenska trafikförsäkring täcker om skadan skulle vara framme.

Har du inte med dig det gröna kortet vid inresa till vissa länder kan du vara tvungen att teckna en särskild trafikförsäkring vid gränsen.

Om du behöver reparera bilen?

Kontakta ditt försäkringsbolag så snabbt som möjligt, så kommer försäkringsbolaget att hjälpa dig hitta rätt verkstad. Gör en skadeanmälan, allra lättast genom att antingen ringa oss på 040-121200 (24 timmar om dygnet) alternativt kontakta ditt försäkringsbolag direkt.

Hotell och räddning

Är din bil halv- eller helförsäkrad ingår momentet räddning.

Räddning ger dig ett skydd om bilen skulle bli ståendes och vara tvungen att bärgas. Skulle skadan inträffa och du är i behov av hjälp så kontaktar du SOS International: 0771-866866

Det kan vara klokt att välja tillägget “hyrbil” om du ska iväg på en längre resa. Hyrbils-tillägget innebär att försäkringsbolaget lämnar ersättning för en hyrbil om det försäkrade fordonet inte går att framföra längre, så att du ändå kan fortsätta din resa.

När det kommer till boende är det hemförsäkringens reseskydd som går in och täcker eventuella extrakostnader som kan uppstå vid problem på semestern.

Är du osäker på hur ditt skydd i hemförsäkringen ser ut så hjälper vi gärna dig och ser över att du är rätt försäkrad innan din resa.

Sjukdom och Olycksfall på resa

Reseskyddet i hemförsäkringen täcker kostnader för akut sjukvård om du råkar ut för en olycksfallsskada eller blir svårt sjuk medan du är på semester. Tänk på att en reseförsäkring enbart täcker sjukvårdskostnader som uppstår av en skada/sjukdom som inträffar på resan, alltså inte kostnader om du redan är sjuk innan resan påbörjas.

Servicekort

Ett servicekort är en sammanställning av din försäkring och vad för skydd du har rätt till på din resa. När du söker vård utomlands kan det krävas att du uppvisar ett servicekort, det är ett bevis på att du är försäkrad för vårdkostnader som kan uppstå. Servicekortet gör även att du slipper ligga ute med eventuella kostnader som kan uppstå vid vård utomlands.

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.