Stöldligor härjar – skydda din bil från inbrott

Antalet bildelsstölder har ökat lavinartat i Sverige. Internationella ligor stjäl bland annat krockkuddar och katalysatorer. Läs den här guiden för att få viktiga tips hur du skyddar din bil och har den rätt försäkrad mot inbrott!

Av Nya Försäkringar•   • 9 minuterblogpost picture
  • ✔ Var osynlig – parkera din bil så att den inte blir upptäckt, helst i garage.
  • ✔ Göm din nyckel – se till att tjuvarna inte har åtkomst till bilens tändningsnyckel.
  • ✔ Favorit i repris – en godkänd rattkrycka kan få tjuven att välja en annan bil.
  • ✔ Låt oss guida – våra kunniga experter på Nya Försäkringar hjälper dig att hitta rätt bilförsäkring till bästa pris.

Under 2020 skedde ett trendbrott och återigen steg antalet anmälda bil- och bildelsstölder. Vissa bildelar stals i en aldrig tidigare skådad omfattning – antalet stölder av katalysatorer ökade mer än 40 gånger, på ett år!

Antalet bilstölder mattades inte under pandemins första år, på liknande sätt som bostadsinbrotten. Under 2020 skedde 49.500 stölder ur och från motorfordon i Sverige, en ökning med 10 procent. Och 70–90 procent av de stulna bilarna och bildelarna fördes utomlands av internationella stöldligor.

Den negativa trenden har tyvärr fortsatt under 2021. Det är därför hög tid att se över hur du skyddar din bil och inte minst kontrollera vilket försäkringsskydd bilen har.

I den här guiden ska vi ge några handfasta tips hur du kan minska risken för inbrott och bildelsstölder. De flesta åtgärder är mycket enkla, sådana som du själv kan utföra.

Om du är osäker på hur heltäckande din bilförsäkring är hjälper vi gärna till att räta ut frågetecknen. Kontakta oss på Nya Försäkringar så bistår vi med personlig rådgivning för att du ska minimera konsekvenserna av ett bilinbrott eller en bilstöld. Använd länken nedan. Nya Försäkringar

Tjuvarna är skickliga

De internationella stöldligorna arbetar närmast kusligt effektivt. De är uppdelade i tre grupper för att minimera riskerna:

• Grupp 1 inleder stölderna med en diskret rekognosering där de brukar använda hyrbilar som inte väcker någon uppmärksamhet. Lämpliga stöldobjekt kartläggs under dagtid och kvällstid.

• Grupp 2 består av skickliga mekaniker som kan öppna bilarna nattetid och snabbt demontera värdefulla delar. För att inte ertappas med stöldgods gömmer tjuvarna delarna vid en dold “depå”, som till exempel ett skogsparti.

• Grupp 3 samlar ihop delarna från depåerna och för ut dessa ur landet. Allt sker snabbt och metodiskt. De tre grupperna avverkar område efter område och tyvärr är det inte ovanligt att de efter några månader kommer tillbaka och gör ett nytt inbrott i en reparerad bil.

Som ett exempel på effektiviteten kan ett team på tre personer stjäla en katalysator på under 30 sekunder. Katalysatorer innehåller ädelmetaller och har ett högt skrotvärde. Bildelar används utomlands för att reparera krockade bilar.

Det viktigaste man som bilägare kan göra är att parkera bilen på ett sätt så att den inte blir upptäckt, helst i garage. Väl upplysta platser, gärna med en rörelsedetektor som tänder ljuset, är inte populärt bland de kriminella som föredrar att jobba ostört.

Ta bort självrisken

Om din bil blir stulen eller utsatt för bildelsstöld är det förståeligt att känna sig uppgiven, även arg. Många bilägare upplever sig kränkta, som vid bostadsinbrott.

Tanke nummer 2 som dyker upp i huvudet hos många är ”Jaja, det här täcker ju försäkringen.” Men riktigt så enkelt är det inte, tyvärr, då du kan drabbas av stora kostnader.

Vid alla typer av skador finns en självrisk, ett belopp som du själv måste betala även om huvuddelen av skadan ersätts av försäkringsbolagen. Därför blir du personligen, ekonomiskt drabbad vid en bildelsstöld.

Storleken på självrisken varierar mellan försäkringsbolagen men brukar ligga kring 1.000–3.000 kronor. Har du en nyare bil, ålder 0–3 år, har den förmodligen vagnskada (vagnskadeförsäkring) och som regel är den självrisken betydligt högre. Då kan det svida rejält i plånboken om du blir utsatt för stöld.

Ett väldigt smart sätt att slippa dessa kostnader är att teckna en försäkring för självriskeliminering. Möjligheten är inte så känd för flertalet bilägare men vill du spara många tusenlappar så har vi skrivit en speciell guide för självriskeliminering. Klicka på länken nedan för att lära dig mer. Ta bort självrisken är smart – så här gör du

Skydda din bil

Den tekniska kompetensen hos de internationella stöldligorna är stor och de använder sig av högteknologisk utrustning. Att inneha sådan här utrustning är tyvärr inte olagligt i Sverige, till skillnad från många andra länder.

Men går det snabbare att slå sönder en ruta så använder tjuvarna den metoden. Samma sak gäller demonteringen, som inte sällan skadar till exempel inredningen.

En förvånansvärt enkel metod att stjäla bilar, och delar, är att ”spegla” radiosignalen från tändningsnyckeln. Många moderna bilmodeller har en nyckelfri öppningsfunktion av dörrarna som gör att nyckeln kan ligga kvar i fickan.

De flesta bilägare förvarar nyckeln i kläder eller handväska, oftast nära ytterdörren. Då kan en tjuv ställa sig vid ytterdörren, fånga upp radiosignalen och förstärka den samtidigt som en kollega öppnar bildörren och kan starta motorn. Sedan är det fritt fram att köra i väg.

En del bilmodeller har skyddsfunktioner som innebär att radiosignalen från tändningsnyckeln kan stängas av. En annan metod är att blockera radiosignalen genom att lägga bilnyckeln i en plåtburk (med lock) eller svepa in den i aluminiumfolie. Det finns även speciella påsar med metallfolie som man kan förvara nyckeln i.

Är bilen låst?

För att underlätta bilinbrott använder sig tjuvarna även av störsändare som skickar en kraftig radiosignal på det frekvensområde som bilnycklar sänder sina signaler.

Bilnyckeln fungerar därmed inte och trots att du trycker på ”lås” så förblir bilen olåst, vilket förstås gör det enkelt att länsa bilen på allt värdefullt när du lämnat platsen. Ta därför för vana att alltid känna på dörrhandtaget att bilen verkligen är låst. Störsändare används ofta vid parkeringar intill köpcentrum där bilägare besöker flera butiker och förvarar sina inköp i bilen.

Rattkryckan är en gammal klassiker som vi kan rekommendera. Den är tidsödande att bryta upp och har därmed en avskräckande effekt. Kryckan förhindrar att bilen stjäls men den skyddar även krockkudden i ratten. Flertalet kriminella väljer de bilar som är enklast och snabbast att göra inbrott i.

Välj en rattkrycka som är testad och godkänd av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF) och försäkringsbolagen. Brukar kosta kring tusenlappen och är därmed ett billigt skydd. Ibland kan man få självriskeliminering om man använder en godkänd rattkrycka.

Vill du dubbelkolla vilka villkor som gäller i din bilförsäkring är du välkommen att kontakta oss på Nya Försäkringar. Vi ger neutrala råd och personlig rådgivning. Klicka på länken nedan. Nya Försäkringar

Tullen tittar bort

Varför stjäls så många bildelar i Sverige? Det enkla svaret är att den typen av kriminalitet är i stort sett riskfri. Personuppklaringen är 1 procent, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

De internationella brottsnätverken kostar försäkringsbolagen årligen 600–800 miljoner kronor. Men den totala kostnaden är betydligt högre än så. Därtill ska man lägga den oro och otrygghet som ligornas härjningar orsakar.

En orsak till att de internationella stöldligorna kan operera så ostört är att tullen inte haft direktiv att kontrollera bilar som lämnar landet. Deras huvuduppgift har varit att kontrollera de fordon och gods som kommer in i Sverige. Stöldgods kan alltså föras ut nästan utan risk för upptäckt.

Tullverkets befogenheter ses över i en ny utredning (ska vara klar i maj 2022) men eftersom resurserna förmodligen inte förstärks blir det svårt för tulltjänstemännen att hinna med alla uppgifter.

Som jämförelse har Norge ett betydligt hårdare regelverk med bland annat längre straff för bildelsstölder. I Norge är dessa typer av brott bara en tiondel av det vi har i Sverige, vilket förmodligen inte är en tillfällighet.

Vi guidar dig rätt

Om din bil blivit utsatt för en bildelsstöld kan den inte användas och behöver skickas till verkstad för reparation. Under tiden behöver du förstås en annan bil.

Här skiljer sig villkoren åt, mellan försäkringsbolagen. Det är inte självklart att du får en lånebil utan egen kostnad (ibland finns det självrisk även på lånebilen). Givetvis är dessa villkor väldigt viktiga och är du osäker på vad som gäller är du välkommen att vända dig till oss på Nya Försäkringar. Vi ger neutrala råd och letar upp den bästa lösningen på marknaden.

Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.