Försäkra din elbil rätt och spara många tusenlappar

Elbilar blir allt mer populära och försäkringsbolagen har tagit fram speciella försäkringar. Men skillnaderna i pris är ibland väldigt stora – upp till 50 procent. Välj smart och läs våra tips, här finns det stora pengar att spara!

Av Nya Försäkringar•   • 7 minuterblogpost picture
  • ✔ Kolla noga – prisbilden är enormt spretig mellan olika försäkringar.
  • ✔ Dyra hästar – elbilar med hög toppeffekt kan få väldigt kostsamma försäkringar.
  • ✔ Viktigt att ha – se till att din elbil har maskinskadeförsäkring. Annars kan det bli dyrt.
  • ✔ Låt oss guida dig – ta kontakt med Nya Försäkringar så hjälper vi dig till bästa och billigaste försäkringen.

Jämför hela marknaden och få bästa möjliga pris på din bilförsäkring direkt på webben, här!

Många vill köra elbil för att vara miljösmart. Allt fler inser också de ekonomiska fördelarna med att ”tanka” billig el istället för bensin och diesel, dessutom är skatten lägre. Även om en elbil är dyrare i inköp blir den totalt sett billig att äga.

Men för att få en riktigt låg milkostnad gäller det att välja försäkring med omsorg. Om du har en elbil eller tänker köpa en ska du läsa våra tips nedan – här finns nämligen många tusenlappar att spara!

Försäkringsbranschen har lite yrvaket insett att elbilarna behöver anpassade försäkringar. En elbil har annorlunda teknik än konventionella bilar med förbränningsmotor. Den stora skillnaden är förstås batteripaketet, som är mycket dyrbart.

De elektriska komponenterna skyddas som regel av maskinskadeförsäkringen, som är en del av hel- och halvförsäkringen.

Vill du läsa vår specialguide om maskinskadeförsäkringen ska du klicka på länken nedan. Maskinskadeförsäkringen

Extrema skillnader

Antalet elbilar i Sverige är fortfarande lågt och det finns bara knapphändig statistik över skador och deras kostnader. Antalet bilverkstäder som har rätt kompetens och utbildad personal för elbilar är fortfarande lågt.

Det gör att försäkringsbolagen fortfarande är osäkra över prissättningen, vilket blir uppenbart när man börjar jämföra. Skillnaderna i premie för en och samma elbil kan skilja sig upp till 50 procent (!) mellan försäkringsbolagen.

Skillnaderna är speciellt påtagliga för de elbilar som har en relativt hög toppeffekt. I extremfallen kan det skilja 20.000 kronor per år mellan billigaste och dyraste alternativet!

Att jämföra alla de olika försäkringsalternativen för elbilar kan vara ett mödosamt arbete. Men det måste alltså göras, annars är risken stor för att du betalar för mycket för försäkringen. Vi på Nya Försäkringar hjälper gärna till med personlig rådgivning.

Jämför hela marknaden och få bästa möjliga pris på din bilförsäkring direkt på webben, här!

Priserna lär sjunka

I takt med att bilindustrin lär sig massproducera elbilar på ett effektivt sätt så sjunker priserna. Framför allt blir de dyrbara batterierna billigare, år för år.

Men det är fortfarande så att en elbil är dyrare att köpa, jämfört med en konventionell bil med bensin- eller dieselmotor. Värdeminskningen är dock lägre för en elbil, liksom skatten, vilket gynnar totalekonomin. Det gäller även laddhybriderna, som inte tappar alls lika mycket i värde jämfört med motsvarande dieselmodell.

Eftersom elbilarna fortfarande är relativt dyra att köpa så påverkar det också försäkringspremien, som i de flesta fall blir högre. Billiga bilar har billig försäkring, dyrare bilar har dyr försäkring – det är den enkla regeln.

Det som talar för att försäkringspremien kan sjunka om några år är att elbilar verkar ha färre allvarliga, mekaniska problem jämfört med de som har förbränningsmotor. Elbilar har också lägre servicekostnader.

Livslängden på batterierna hos elbilar verkar vara betydligt bättre än många först befarade. Det pekar mot att en elbil förmodligen går att använda minst lika många år som en konventionell bil, alltså runt 15–20 år.

Risk för brand

Flera tillverkare av elbilar har tagit fram egna försäkringar, som exempelvis Tesla och Nissan. Men som alltid gäller det att jämföra villkor och pris, tillverkarens egen försäkring behöver inte per automatik vara den bästa.

Det som är annorlunda med elbilar är förstås laddningen, och den berörs också i försäkringsvillkoren. Den originalkabel som följer med när elbilen är ny brukar ingå i maskinskadeförsäkringen. Eftersom kabeln som regel kostar flera tusen kronor gäller det att hålla koll på villkoren i maskinskadeförsäkringen. Den begränsas av ålder (år) och körsträcka (mil).

Har du monterat en laddbox hemma täcks den av hemförsäkringen, inte bilförsäkringen. Av säkerhetsskäl bör en elbil – eller laddhybrid – alltid laddas via en laddbox. Installationen, utförd av elektriker, är subventionerad från staten med en rabatt på 50 procent (max 10.000 kronor).

Tyvärr har det redan skett villabränder i Sverige när laddbara bilar laddats via ett vanligt vägguttag, ett så kallat ”Schuko-uttag”. De är inte konstruerade för konstant hög ström, vilket kan leda till gnistbildning och brand.

Jämför hela marknaden och få bästa möjliga pris på din bilförsäkring direkt på webben, här!

Vi guidar dig rätt

Det råder som sagt en stor osäkerhet inom försäkringsbranschen när det gäller elbilar. Priserna varierar kraftigt, mycket mer än för vanliga bilar.

Känner du dig osäker på vilken försäkring som är bäst just för dig och din elbil kan vi på Nya Försäkringar hjälpa till. Inte minst gäller det att ha koll på villkoren för maskinskadeförsäkringen. Skulle någon väsentlig del av elbilen gå sönder kan det bli mycket dyrt att reparera – utan en maskinskadeförsäkring.

Vi är inte ett försäkringsbolag, utan tänker nytt i en bransch som fastnat i gamla hjulspår. Hos oss kan du känna dig trygg, för vi står alltid på din sida. Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Kontakta Nya Försäkringar

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.