Välj rätt däck

Välj rätt däck – spara tusenlappar

De bästa däcken till dig och din bil är inte de billigaste, utan de som ger bäst totalekonomi. I den här guiden hjälper vi dig att göra smarta och trygga val, leta bästa pris samt spara stora belopp. Och glöm inte att bra däck är en investering i säkerhet för dig och din familj.

  • Se totalekonomin – lågt rullmotstånd och lång livslängd sparar pengar.
  • Var inte dumsnål – lägsta pris är inte ”bäst”, snarare tvärtom. Satsa på säkerhet.
  • Var kritisk – jämför priserna online och var inte rädd för att pruta.

En del brukar jämföra däckköp med tandläkarbesök. Det är aldrig roligt och kostar bara en massa pengar! Men nya däck kan faktiskt vara kul och det går även att spara mycket pengar, vilket vi ska visa i den här guiden.

Hur kan det vara kul att köpa nya däck till bilen? Jo, för att däcken avgör väldigt mycket av bilens prestanda och egenskaper. Upplevs din bil som bullrig så kan du välja tystare däck, till exempel. Och vill du spara bränsle (pengar) ska du leta efter däck med lågt rullmotstånd.

Det här låter kanske krångligt men vi lovar att du blivit mycket klokare efter att ha läst genom den här texten. Framför allt lär du dig att undvika dyrbara misstag.

Vill man förbättra bilens driftkostnader är det väldigt viktigt att hålla koll på däcktrycket. Många bilister kör med alldeles för lågt däcktryck och det ökar bränsleförbrukningen samt förkortar livslängden på däcken – i värsta fall halveras den!

Vi har skrivit en separat guide om vikten av att ha rätt däcktryck. Den kan du läsa genom att klicka på länken nedan. Rätt däcktryck sparar både pengar och miljö

Kompetens och erfarenhet

Den tryggaste metoden när du ska köpa nya däck till bilen är att besöka din lokala däckhandlare. Där hittar du kompetens och lång erfarenhet samt personal som oftast tycker det är roligt att hjälpa sina kunder att hitta rätt däck.

Men tänk först igenom vilka däckegenskaper som är viktigast för dig. Säkerhet bör alltid väga tyngst, främst kort bromssträcka. Men du vill kanske också ha tystare däck och/eller däck som rullar lätt och sparar bränsle. Lång livslängd är ju inte heller dumt, eller hur?

Berätta vad du söker för din vänlige däckhandlare. Sannolikt kommer du då att få två eller flera däckalternativ med lite olika styrkor och svagheter – samt olika prisnivå.

Be att få dessa olika alternativ som en skriven offert, men vänta med beslutet. Totalpriset ska vara för fyra däck, balanserade på fälg och monterade på bilen.

Besök gärna flera däckhandlare, eller ring runt och fråga efter lägsta pris på de däck som du tycker verkar bäst. Chansen är ganska stor att priserna varierar en hel del – ibland kan det skilja flera tusenlappar mellan olika däckhandlare.

Priset är viktigt

När du väljer däck är regel nummer 1 att inte vara dumsnål. Alla däck är runda och svarta, till synes rätt lika. Men det är en ENORM skillnad i egenskaper!

Regel nummer 2 är att superbilliga däck nästan alltid är sämst. De har usla prestanda, låg säkerhetsnivå och kort livslängd. Undvik dessa.

Regel nummer 3 är att de dyrare däcken (nästan) alltid är bland de bästa. Men ett något högre inköpspris behöver inte vara ett likhetstecken med ”dyrt”, tvärtom kan du spara mycket pengar genom lågt rullmotstånd och lång livslängd. Därmed blir totalekonomin god.

Regel nummer 4 berättar att de bästa premiumdäcken (väletablerade varumärken från de stora tillverkarna) oftast inte är så speciellt mycket dyrare än de i mellanklass. Det kan skilja någon tusenlapp i inköp men de pengarna sparar du snabbt in med lägre bränsleförbrukning och längre livslängd.

Regel nummer 5 är en upprepning: håll regelbunden koll på däcktrycket. Rätt tryck och däck av hög kvalitet ger dig trygga, säkra egenskaper och den bästa totalekonomin. Rätt däcktryck sparar både pengar och miljö.

Premium till bästa pris

Nu vet du vilka däck du vill ha – men vem erbjuder bästa pris? Att ringa runt hos dina lokala däckhandlare är bra men ta även en titt på nätet för att se vilka onlinepriser som finns.

Det tyska företaget Delticom AG var tidigt ute och skapade en svenspråkig sajt, Dackonline.se. Men sedan många år finns det en uppsjö av konkurrenter. En snabb googling med orden ”köpa + däck + online” visar det stora utbudet.

Ange rätt däckuppgifter

För att kunna jämföra priserna online med de som dina lokala handlare erbjuder behöver du skriva in rätt däckuppgifter. En del sajter har möjligheten att skriva in registreringsnumret på din bil, men i stort sett alla bilmodeller levereras med olika hjulstorlekar.

Här kan det bli lite knepigt om man är nybörjare men vårt råd är att fotografera däcksidan med mobilkameran (ungefär som bilden längst upp). Jämför uppgifterna för att vara säker på att det är samma däckdimension som på din bil.

Däckdimensionen måste vara rätt för att man ska kunna jämföra priserna. Vi kan använda bilden överst som exempel (aktuella siffror inom parentes). Viktigast är:

  • • Fälgstorlek (mäts i tum, 18 tum).
  • • Däckbredd (mäts i millimeter, 225 mm).
  • • Profilhöjd (mäts i procent, 40-profil).
  • • Hastighetsindex (skrivs med bokstav, Z = ”+240 km/h”)
  • • Belastningsindex (på engelska ”load index”), anges med 2-3 siffror (i det här fallet 92Y, 630 kilo) Här anges även den ”riktiga” hastighetssymbolen Y (som är 300 km/h).

Som vi ser är det en salig blandning av tum, millimeter, procent och dessutom siffer- och bokstavsindex. Alla uppgifter måste vara rätt men när det gäller belastningsindex (92) så kan det fungera med en något högre siffra (dock inte lägre).

Pruta på priset

Det finns inte många branscher kvar idag där det är accepterat att pruta på priset. Men däckbranschen är ett undantag. Här förväntar man sig snarare att du prutar!

Om du hittar ett lägre pris på en däcksajt så kan du skriva ner den uppgiften och göra ett återbesök hos din lokala däckhandlare. Berätta vad du sett:

”Hörrudu, jag hittade samma däck på sajten XXXXX och där kostade de endast YYYY kronor. Jag köper hellre hos dig, men vad ger du mig för pris?”

Din vänlige däckhandlare kommer inte att ta illa upp, tvärtom kommer du att uppfattas som en välinformerad kund. Men får du inte ett bättre pris – i närheten av onlinepriset – så är det bara att fortsätta till nästa däckhandlare.

Ha inte dåligt samvete för att du prutar, din däckhandlare skulle aldrig genomföra köpet utan en hygglig vinstmarginal. Men ska man pruta med framgång är det en stor fördel att inte göra det under högsäsong, alltså när vinterhjulen ska på eller av under höst/vår.

Så tolkar du märkningen

Alla däck som säljs har en obligatorisk däckmärkning, utformad av EU. Märkessystemet påminner en del om energimärkningen som man hittar på vitvaror, som kylskåp och tvättmaskiner.

Två egenskaper, våtgrepp och rullmotstånd, visas med bokstäver där A är det högsta betyget. Externt buller visas med dB-siffra (decibel). Sträva efter ett högt betyg för rullmotstånd, då sparar du bränsle och får god totalekonomi.

Från 1 maj 2021 har EU-däckmärkningen utvidgats till att också ange om däcket är godkänt som vinterdäck (en så kallad 3PMSF-symbol) och även isgreppet anges (Ice Grip Logo).

3PMSF-symbolen visar endast att däcket uppnått vissa grundläggande egenskaper för att kunna bli godkänt som vinterdäck i Sverige. Men ”Ice Grip Logo” visar att däcket har bra is- och snöprestanda för den typ av vintervägar som vi har i Norden.

Bokstavsbetygen för våtgrepp och rullmotstånd visar viktiga egenskaper, men man kan inte utgå från enbart dessa för att välja däck. Det bästa är att vända sig till motortidningar och läsa deras däcktester, där får man en helhetsbild av alla egenskaper och kan jämföra olika däck.

Lösa hjul ingår inte i bilförsäkringen

I Sverige har vi vinterdäckslag, vilket innebär att de flesta skiftar hjul två gånger per år. De hjul som inte används måste förvaras någonstans och då gäller det att vara försiktig.

Tvärtemot vad många tror så ingår inte lösa hjul i bilförsäkringen, utan täcks istället av hemförsäkringen. Och de flesta försäkringsbolag har detaljerade regler för hur hjulen ska förvaras. Ett utrymme som delas med andra boende i samma fastighet anses i de flesta fall inte som säkert. Därmed får man ingen ersättning vid stöld – vilket kan handla om stora belopp.