Reseskydd

Viktigt att känna till & ta med sig på resan

Att resa iväg kan ju vara bland det roligaste som finns, men innebär också en uppsjö av risker du inte är van vid i ditt vardagsliv. Men dessa risker kan du självklart försäkra dig mot på olika sätt. Här hjälper vi dig att reda ut begreppen!

Reseskyddet i hemförsäkring

Det ingår en reseförsäkring i alla hemförsäkringar. Försäkringen gäller i 45 dagar utomlands och räcker oftast till alla resmål förutom de UD avråder från. För att få ersättning för skadehändelser, exempelvis avbeställningsskydd och outnyttjad resekostnad, behöver du antingen förlänga eller utöka din hemförsäkring – eller till och med köpa till en särskilt anpassad försäkring.

Om du behöver förlänga reseskyddet, gör det innan du åker. Det är närmast omöjligt att göra det om skyddet går ut medan du är borta. Kontakta gärna en av våra försäkringsexperter så hjälper vi dig.

EU-kort och utlandsresekort

Utöver pass finns det några andra viktiga handlingar som du behöver ta med dig när du reser. Som EU-medborgare har du rätt till nödvändig sjukvård inom EU. Sverige har också avtal om viss sjukvård med några länder utanför EU, exempelvis Australien. Hör av dig till oss om vad som gäller i det land du ska resa till. För att visa din rätt till sjukvård bör du ta med dig det så kallade EU-kortet.

Vad är det Europeiska sjukförsäkringskortet?

Det kostnadsfria kortet ger dig tillgång till medicinsk nödvändig offentlig sjukvård när du tillfälligt befinner dig i något av EU:s 27 medlemsländer, samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Storbritannien på samma villkor och till samma pris (i vissa länder gratis) som landets egna invånare. Förutom EU- och EES-länderna kan man begära vård vid olycksfall även i Turkiet.

Vad omfattar inte kortet?

Det Europeiska sjukförsäkringskortet täcker bara medicinsk vård som blir nödvändig under en vistelse i ett annat EU-land. Man kan inte bege sig till ett annat EU-land i syfte att få medicinsk behandling där och det är inte heller ett alternativ till reseförsäkringen, eftersom det inte täcker kostnader för exempelvis hemtransport med ambulansflyg, assistansflyg med helikopter eller för stulna eller förlorade tillhörigheter. Beställ kortet från Försäkringskassans webbplats eller ring: 020‑524 524 eller sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020. Kortet gäller i tre år från beställningsdatumet.

Servicekort/utlandsresekort

Ta också med det servicekort/utlandsresekort som följer med hemförsäkringsavtalet. Utlandsresekortet innehåller viktig information om vad du ska göra om något händer på resan, till exempel om du blir akut sjuk eller behöver ringa larmcentralen. Du hittar även kortfattad information om din reseförsäkrings omfattning och ersättningsbelopp. Kortet innehåller ofta ett formulär på engelska som ska fyllas i av den läkare som behandlar dig på plats om du skulle bli sjuk eller skadad.