Bilsemestern blir härlig – med rätt förberedelser

Sommar och sol, dags att packa in familjen för en bilsemester tillsammans. Men innan ni åker iväg är det några saker som måste kontrolleras på bilen. Dessutom gäller det att ha rätt försäkringsskydd, ifall något skulle hända. Lusläs den här guiden och bocka av alla viktiga tips!

Av Nya Försäkringar•   • 6 minuterblogpost picture
  • ✔ Var förberedd – följ våra råd så undviker du kostsamma misstag.
  • ✔ Kontrollera bilen – chansa inte, det här behöver du ha koll på.
  • ✔ Packa rätt – res lätt och säkert, inget tungt i takboxen.
  • ✔ Vi guidar dig – se över försäkringarna innan du åker.

Vi lever i osäkra tider med pandemi och virusspridning. Det gör att många väntar med flygresor och istället planerar en bilsemester med familjen.

Sverige har många fina utflyktsmål och semestern kan även vara en tid då man hälsar på hos vänner och släkt som bor en bit bort. Genom att familjen reser tillsammans i bil minskar risken för smittspridning jämfört med tåg, buss och flyg.

Vi ska strax berätta hur du förbereder bilen inför en längre resa men glöm inte bort hur ditt försäkringsskydd ser ut. Kan ni få gratis vägassistans och hyrbil om bilen går sönder? Ingår hotellövernattning vid reparation? Resgodsskydd?

Om dessa viktiga delar inte ingår i din hem- och bilförsäkring går de att komplettera. Flera försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar som kan begränsas under de veckor semestern pågår, och är därmed relativt billiga.

Är du osäker på vilken försäkring som behövs under bilsemester är du välkommen att kontakta oss på länken nedan. Vi guidar dig rätt och letar upp de bästa försäkringarna till lägsta pris. Nya Försäkringar

Kontrollera bilen

Det första man bör göra inför semesterresan är att gå en inspektionsrunda runt bilen. Egentligen något alla förare bör göra regelbundet, men det är speciellt viktigt inför en längre resa.

Slå på varningsblinkers, be någon trycka på bromspedalen och kontrollera att alla lampor fungerar. Öppna motorhuven och se till att vätskenivån är rätt på kylarvatten, bromsvätska och spolarvätska. Kontrollera motorns oljenivå. Titta efter läckage, det kan vara tecken på att något är på väg att gå sönder (som en kylarslang, till exempel).

Kontrollera att allting som behövs finns med i bilen. Som varningstriangel, reservhjul (kontrollera trycket), extra säkringar och varför inte också en gul reflexväst och ficklampa. Ta med bilens båda nycklar.

Om du packar bilen full och varningstriangeln ligger längst ner tar det evigheter att få fram den. Vid ett stopp är det mycket viktigt att direkt få varningstriangeln på plats, minst 100 meter bakom bilen (gärna ännu längre). Förvara därför varningstriangeln så att den går att nå snabbt.

Det kanske viktigaste är att kontrollera däcktrycket, speciellt när bilen är fullastad. För lågt däcktryck kan ge bilen farligt dåliga vägegenskaper, plus att bränsleförbrukningen ökar. Hur man fyller i rätt tryck har vi beskrivit i en egen guide som du hittar på länken nedan. Rätt däcktryck sparar både miljö och pengar

Packa lätt och rätt

När man packar bilen inför semesterresan gäller det att tänka på både säkerhet och väghållning. Har man en kombi och packar hela vägen upp till taket blir bakåtsikten sämre, försök undvika detta. Flera små väskor är lättare att packa än några få stora.

Alla tunga saker ska placeras lågt, av två skäl. Vid en krock ska lasten inte kunna slungas framåt och skada de som sitter i bilen. Låg tyngdpunkt gynnar bilens vägegenskaper, som då upplevs som mer stabil.

Använder man en takbox så bör den inte innehålla tunga föremål. Hög tyngdpunkt kan göra bilen mycket svår att hantera vid till exempel en undanmanöver. De flesta takboxar har även en maxgräns för lastens vikt.

En takbox är relativt lätt att bryta upp av tjuvar, eller så stjäl de hela takboxen. Här skiljer sig villkoren åt mellan försäkringsbolagen med olika självrisk och ibland ett maxbelopp – vissa bolag ger ingen ersättning alls.

Är du osäker på om du har rätt försäkring inför semesterresan är du välkommen att kontakta oss på länken nedan. Vi ger personlig och neutral information för att du ska ha det bästa skyddet. Kontakta Nya Försäkringar

Tänk på barnen

Om barnen följer med på bilsemestern gäller det att anpassa planeringen. Gör till exempel en tidig start och låt barnen sova de första timmarna. Ha realistiska etappmål och gör många korta stopp så att barnen får röra på sig.

Förbered någon typ av överraskning som kan tas fram när tålamodet tryter hos de små. Det kan vara något pyssel, böcker/tidningar eller annan aktivitet. Kanske en ny film, som barnen inte sett förut. Frukt är bra som mellanmål.

Ta chanserna som uppenbarar sig. Det där oplanerade fikastoppet eller härliga badstället blir kanske bilsemesterns finaste minne. Stressa inte, framför allt inte i trafiken.

Vi guidar dig rätt

Om din bilsemester sträcker sig till de nordiska länderna, eller kanske ner på kontinenten, finns det fler förberedelser att göra. Bilens registreringsbevis ska vara med, liksom en reflexväst eftersom det är lagkrav i många länder.

I vissa länder krävs ett ”Grönt Kort” som visar att bilen är försäkrad. Pass måste med, eftersom körkortet inte betraktas som giltig resehandling utanför Norden. Tänk också på att nästan alla europeiska länder förbjuder föraren att prata i mobiltelefon under färd.

Ett EU-kort går att beställa hos Försäkringskassan som ger dig rätt till sjuk- och tandvård i EU/EES samt Schweiz och Storbritannien. EU-kortet gäller för sjukvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige, men även vård som behövs vid kronisk sjukdom.

Ditt försäkringsskydd kan behöva förstärkas, eller åtminstone ses över. Helförsäkring på bilen är alltid att rekommendera, liksom att se över vilka villkor som finns i din hemförsäkring vid utlandsresor.

Känner du dig osäker på vilka försäkringar som behövs inför bilsemestern är du välkommen att kontakta oss på länken nedan. Vi guidar dig till rätt försäkring, till bästa pris. Nya Försäkringar

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.