Vilka djur går att försäkra?

Vilka djur går att försäkra?

Att vara djurägare – oavsett om det rör sig om en hund, katt eller häst – kommer att ge många minnesvärda stunder. Men det medför också ett ansvar, då du som ägare är ytterst ansvarig för djurets uppförande, hälsa och välmående.

Det finns många försäkringsbolag som erbjuder djurförsäkringar som en del av sitt utbud, men även vissa som specialiserat sig på enbart djurförsäkringar.

Försäkringsbolagen har delat upp djurförsäkringarna i 4 olika kategorier: katt, häst och smådjur samt den vanligaste försäkringen, hundförsäkring.

Vi vet att husdjur är viktiga då djuret många gånger blir en familjemedlem, och vi vill därför hjälpa dig att välja att välja rätt försäkring. Det finns flera viktiga saker du måste tänka på.

Smådjursförsäkring

I denna kategori ingår en rad olika djur som hamster, kanin, chinchilla, råtta, degu, gerbil, flygpungekorre och fåglar. Har du ett lite annorlunda husdjur så är det troligtvis en smådjursförsäkring som du ska teckna.

Smådjursförsäkringar har som regel lägre premie än exempelvis hundförsäkringar. En tumregel som ofta gäller är att ju större djuret är desto högre blir premien.

Har du en smådjursförsäkring så kan du få ersättning för veterinärkostnader vid sjukdom och vid olycksfall. Självriskerna på smådjursförsäkringar är oftast relativt låga.

Hundförsäkring

Hundförsäkring är den absolut vanligaste djurförsäkringen. Som hundägare vet du att ett enskilt besök hos veterinären oftast innebär höga kostnader. Därför är det en många gånger en trygghet att ha en bra hundförsäkring som täcker upp större delen av dessa kostnader. En hundförsäkring täcker kostnader som uppstår om din hund råkar ut för en olycka eller blir sjuk.

Premien, det vill säga kostnaden för en hundförsäkring, varierar lite beroende på hundens storlek och ras. Alla hundraser har olika egenskaper och detsamma gäller eventuella åkommor och hälsoproblem. Exempelvis så är höftproblem ett relativt vanligt problem för rottweilers jämfört med andra hundraser.

Kattförsäkring

Katter är nyfikna och lekfulla djur, ständigt på jakt efter nya äventyr. Även om katter är extremt smidiga djur så händer det att de råkar ut för olyckor. De vanligaste anledningarna till varför en katt behöver tas till veterinären är på grund av avmagring, sårskador och kräkningar. En kattförsäkring är alltid en bra trygghet för att förebygga oväntade utgifter i form av dyra veterinärkostnader.

Hästförsäkring

Alla som äger en häst vet att det är förknippat med stora kostnader. Veterinärkostnaderna kan ofta bli skyhöga. För dig som privatperson kan ett veterinärbesök vara förödande för ekonomin, och därför är det viktigt att du har en bra försäkring som täcker upp större delen av dessa kostnader. Man kan äga en häst av olika anledningar och vissa använder hästen enbart för fritidsridning medan andra tävlar med sina hästar i hoppning, galopp eller travsport. Försäkringsbolagen har därför tagit fram försäkringar anpassade efter hästens livsstil och det är viktigt att du anpassar ditt val efter dina behov.