Välj smart – spara pengar med rätt MC-försäkring

Om du väljer rätt försäkring till din motorcykel behöver det inte bli dyrt. Men priserna varierar kraftigt och det gäller att välja både rätt MC-modell och bästa försäkringsbolag. Här är tipsen som gör att du kan njuta av din motorcykel i sommar.

Av Pär Brandt•   • 6 minuterblogpost picture
  • ✔ Välj rätt modell – vissa motorcyklar är extremt dyra att försäkra.
  • ✔ Låna inte ut – väldigt många MC-olyckor sker med oerfarna förare.
  • ✔ Säkra kläder – investera i riktiga MC-kläder som skyddar dig vid en olycka.
  • ✔ Vi guidar dig – det är lite av en djungel att försäkra motorcyklar. Låt oss hjälpa dig hitta rätt.

”Motorcykel vore jättekul – men jag har inte råd med försäkringen!” Så brukar det heta ibland men motorcyklar är faktiskt inte dyrare att försäkra än bilar, generellt sett. Däremot är det ibland extremt stora skillnader mellan olika mc-modeller och avtalsvillkoren.

Orkar du inte sätta dig in i alla regler från försäkringsbolagen kan du lämna jobbet till oss på Nya Försäkringar. Vi ger neutrala råd och letar upp den bästa och billigaste mc-försäkringen till dig från hela marknaden.

Det du själv kan påverka är valet av motorcykel. Sportmodeller med hög motoreffekt är alltid dyrare att försäkra än tyngre customhojar.

Din ålder kan du förstås inte ändra men den har också stor betydelse, liksom var och hur du bor. Försäkringsbolagen har detaljerad statistik på hur skadorna fördelar sig och det avspeglas i premien. Yngre förare på snabba sporthojar i storstan får betala mycket mer än äldre förare på landsbygden med mindre effektstarka motorcyklar.

Precis som hos personbilar delas motorcykelförsäkringen upp i tre huvudgrupper: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Alla motorcyklar som inte är avställda måste ha minst trafikförsäkring.

En halvförsäkring ger som regel skydd mot stöld, brand, maskinskada, räddning och rättsskydd. Helförsäkring är som vanligt mest omfattande med allt halvförsäkringen ger plus ”vagnskada” – som ersätter skador på den egna motorcykeln vid en olycka.

Investera i bra skydd

Motorcykelförsäkringar är alltså ganska lika bilförsäkringar. Men det finns flera viktiga skillnader.

En av dessa skillnader är att vissa bolag erbjuder så kallad årsförsäkring, med samma villkor året runt. Då tjänar MC-ägaren inget på att ställa av sin motorcykel och man får som regel inte någon återbetalning av premie vid avställning. Dock kan återbetalning ske vid ägarbyte.

Försäkringsbolagen kan även ställa krav på ”personlig skyddsutrustning” som innebär speciella motorcykelkläder samt stövlar och handskar. Godkänd hjälm är ett lagkrav. Bolaget kan också ställa krav på speciellt kraftiga lås till motorcykeln samt att den förvaras inlåst på natten.

Vissa sportmodeller har så höga risker – anser försäkringsbolagen – att man inte erbjuder något annat än trafikförsäkring till dessa. Även dessa trafikförsäkringar (som ju är ett minimum) för sporthojar kan ha en rejäl prislapp på flera tiotusentals kronor per år.

Vid ägarbyte gäller det för den nya ägaren av motorcykeln att teckna minst trafikförsäkring samma dag som köpet genomförs. Annars får nya ägaren ”böter” på 190 kronor per dygn från Trafikförsäkringsföreningen.

Låna inte ut din MC

Motorcyklar är ofta dyra att försäkra för yngre förare, speciellt de som bor i större städer. Då kanske någon fiffig mc-förare tänker att ”Jag skriver över hojen på moster Märta i Y-stad, då blir försäkringen mycket billigare.” Dålig idé!

Att ange fel ägare och fel adress är försäkringsbedrägeri och det leder sannolikt till ett par månaders fängelse, om det upptäcks och polisanmäls. Maxstraffet är två år. Eftersom fängelserna i Sverige är överfulla så omvandlas förmodligen straffet till villkorlig dom med böter och samhällstjänst.

Vad händer om någon annan förare orsakar en skada på din motorcykel? En försäkring följer alltid fordonet, oavsett vem som kör. Rent försäkringsmässigt är det alltså ”lugnt” att låna ut en motorcykel till en kompis.

Men det är förstås direkt olämpligt att låna ut din motorcykel till en oerfaren MC-förare. Tyvärr sker väldigt många dödsolyckor på MC av personer som sa ”ska bara testa”. Och det är givetvis olagligt att köra motorcykel utan rätt behörighet på körkortet.

Det man också måste tänka på är att självrisken i många fall höjs om du lånat ut din motorcykel till en kompis. Här skiljer sig villkoren åt mellan bolagen, flera vill till exempel ha dubbel självrisk om det är en förare som inte är gift med, partner eller sambo med ägaren.

Gör rätt på vintern

Om du ställer av din motorcykel vintertid – och har en hel- eller halvförsäkring på sommaren – brukar man automatiskt få en ”avställningsförsäkring”. Den kallas även för garageförsäkring.

I garageförsäkring ingår det som regel skydd mot brand och stöld. Garageförsäkring går även att teckna för motorcyklar som är avställda (utan trafikförsäkring), och det är en försäkring vi kan rekommendera.

Motorcyklar har som regel mycket goda prestanda och det kan vara frestande att köra fort, över hastighetsgränsen. Men det är förstås olagligt och de som ändå vill utforska sin motorcykels fulla kraft blir kanske inspirerad att uppsöka en tävlingsbana. Tänk då på att försäkringar som regel inte gäller på en tävlingsbana.

Vi hjälper dig – hela vägen

Som alla förstår är motorcykelförsäkringar annorlunda än de för bilar, även om det också finns många likheter. Att välja rätt försäkring är krångligt och då kan våra kunniga experter på Nya Försäkringar guida dig till bästa val.

Vi gör alltid en kostnadsfri, neutral jämförelse av alla erbjudanden på marknaden och letar upp den bästa och mest prisvärda försäkringen till din motorcykel. Väljer du att bli kund hos oss hjälper vi dig hela vägen om olyckan skulle vara framme och kan sköta skadeservicen gentemot försäkringsbolaget.

Vi är inte ett försäkringsbolag, utan tänker nytt i en bransch som fastnat i gamla hjulspår. Hos Nya Försäkringar kan du känna dig trygg för vi står alltid på din sida – hela vägen. Kontakta oss på länken nedan så guidar vi dig till rätt försäkring, till bästa pris. Kontakta Nya Försäkringar

Liknande artiklar

  • Vi står på våra kunders sida och erbjuder prisjämförelser, personlig rådgivning och skadeservice. Med vår experthjälp är du alltid trygg och kan dessutom spara tusenlappar varje år.
    Nya Försäkringar Sverige AB har tillstånd och står under tillsyn av Finansinspektionen för att bedriva direkt och indirekt försäkringsdistribution enligt 2 kap. 2 § 1 st 3 lagen [2018:1219] om försäkringsdistribution.
  • Tjänster

  • Företaget

© 2022 Nya Försäkringar Sverige AB, All Rights Reserved.